Eros și Psyche - Când arta întâlnește tehnologia !

 Povestea de iubire dintre Eros și Psyche se spune că este cea mai frumoasă și că în spatele mitului iubirii dintre ei se află semnificații...

duminică, 3 decembrie 2023

Crama Aramic: Poveste și pasiune într-un pahar

În peisajul idilic al Banatului, Crama Aramic strălucește ca un adevărat refugiu al vinului românesc pe Dealul Silagiului. Fondată în 2010 de către Adam și Cosmin Crăciunescu, această crama îmbină cu măiestrie tradiția cu inovația. Am descoperit, alături de bloggerii olteni, povestea fascinantă a acestui loc unic și ne-am bucurat de o degustarea de vinuri care ne-a încântat simțurile.

Crama Aramic - unde fiecare strop de vin spune o poveste autentică românească

De-a lungul deceniilor, acest loc magic a prins rădăcini adânci în istoria locală, iar domnul Adam Crăciunescu a împărtășit cu noi poveștile pline de farmec ale Dealului Silagiului, inclusiv istoria bisericii aflate pe deal. 

Pe dealul Silagiului, o mică bisericuță veghează asupra podgoriilor. Această bijuterie arhitecturală a fost construită în 1932, la recomandarea reginei Maria. În vremea când șvabii, primii cultivatori, se plângeau de problemele legate de productivitate și grindină, Regina le-a sugerat să ridice o capelă de rugăciune. Astfel, bisericuța devine martora trecerii timpului și a binecuvântării regale.

Crama Aramic: Un Echilibru Perfect

Finanțată din fonduri europene, Crama Aramic se întinde pe 51 de hectare, pe care se cultivă 10 soiuri de struguri – 5 albe și 5 roșii. Cele 10 soiuri, echilibrate între alb și roșu, prezintă o paletă fascinantă de arome. Printre albe, se remarcă Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Fetească Albă, Chardonnay și Fetească Regală. În categoria roșu, Cabernet-Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră și Syrah, dar și puțin Burgund, completează spectrul aromatic.

Domnul Adam, păstrătorul secretelor cramei, ne-a dezvăluit că, în ciuda automatizării majorității proceselor, tăierea, legarea viei și recoltarea se fac manual. Avantajele terroir-ului zonei, marcat de o calotă de piatră și solul cu adâncime variabilă (60-80 cm), conferă vinurilor Aramic o mineralitate distinctă. De asemenea, sistemul antigrindină de la Buziaș protejează recolta prețioasă, temperaturile sunt mai blande decât în alte regiuni, problematice ar fi doar vânturile de toamnă și primăvară care bat cu putere.

Degustare de vinuri Aramic

Cu o viziune orientată spre inovație, au diversificat gama de vinuri, care oferă experiențe unice pentru orice iubitor de vin.  Am avut privilegiul de a degusta cinci vinuri reprezentative ale cramei. Fiecare vin a fost însoțit de delicii locale: brânzeturi de Ibanesti, mezeluri din vânat și cârnați de căprioară.

Vinurile degustate au fost următoarele:

Fetească Albă:  acest vin are o culoare tipică galben-verzuie, mirosul florii de nalbă  și aroma, în primă fază, a caiselor, post gust se simte astringența citricilor. Este un vin echilibrat, care ”prinde” în Timiș, cu 8% pondere în vinuri la nivel de România.

 Cupaj Alb din Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc și Fetească Albă (Alb de Silaghiu): Combinând Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc și Fetească Albă, acest vin aduce în prim-plan parfumul muscat ottonel și uscăciunea floarei de fan, acest vin este preferat de bucureșteni, în București se vinde cel mai bine.

 Roze din Pinot Noir: Cu o culoare în stil provence, acest vin surprinde cu arome intense de zmeură și fragi, apoi se simt cireșele albe, este un vin corpolent cu multă mineralitate, fiind o alegere populară în rândul tinerilor.

Fetească Neagră: Un vin cu arome de prune coapte și afumate, dezvăluie un post-gust bogat în fructe de pădure și cireșe amare. Domnul Adam a desfăcut și o sticlă de Fetească neagră baricată, medaliată cu aur la Vinarium, pentru a face o comparație.

Foto credit: XaaraNovack

 Cupaj Roșu Rezerva: O armonie între Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon, oferind un echilibru perfect între arome și tanini.

Vinurile mele preferate au fost Feteasca neagră (nu cea baricată) și Cupajul Roșu Rezervă. După degustare am socializat în timp ce am servit prânzul, am servit o supă caldă potrivită pentru vremea rece de afară, iar la felul doi am avut Muschiulet de porc cu sos de piper verde și am primit papanași la desert. Am cumpărat fiecare vinurile preferate și ne-am pregătit de drumul spre casă.


 Un fel de concluzie:

Experiența de la Crama Aramic a fost unică și interesantă, aducând în prim-plan o combinație perfectă între tradiție, tehnologie și pasiune. Aici, tradiția și inovația se întâlnesc, oferind o experiență memorabilă pentru orice pasionat de vinuri.  În fiecare strop de vin, se resimte nu doar măiestria vinificatorilor, ci și o experiență autentică, aducând bucurie în paharele noastre. Dacă ai drum la Timișoara, îți recomand să vizitezi această cramă, în sezon peisajul este de poveste!

***Fotografiile sunt din arhiva personală, iar mai multe fotografii poți vedea în albumul meu de pe Facebook.

Pe curând!


2 comentarii:

 1. Ah tocmai mi-a disparut comentariul, fix inainte sa apas pe publicati :))))).
  O experienta deosbita, intr-adevar. Imi place alegerile tale.

  M-am bucurat sa vad ca s-au pastrat soiuri autohtone (stiu ca in cazul anumitor fonduri se conditiona sa cultivi / cresti doar anumite soiuri / vietuitoare)
  Pupici cu drag :*

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, au păstrat soiuri autohtone și ai dreptate și legat de fondurile europene.
   Imi plac vinurile roșii în general.
   Pupici.

   Ștergere