luni, 10 aprilie 2023

Crima din Orient Expres - Agatha Christie

 Un tren. O crimă. Toată lumea are un alibi. O crimă care pare imposibil de rezolvat.

poză din arhiva personală

Hercule Poirot fiind nevoit să se reîntoarcă urgent la Londra reușește să găsească, în ultimul moment, un loc liber în Orient Express.
Vremea nefavorabilă și viscolul din Iugoslavia înzăpezesc trenul, criminalul este astfel nevoit să încropească repede un plan, deoarece în planul inițial nu era prevăzută înzăpezirea trenului. Dimineața, Poirot află că pasagerul care ocupa compartimentul de lângă el a fost ucis prin înjunghiere.
Având în vedere vremea este clar că nu avea unde fugi criminalul și că acesta se află încă în tren.
Depinde de Poirot dacă va reuși să afle cine e criminal.
Pasagerii formează un grup interesant, deoarece este atât de variat, reprezentând toate clasele sociale și naționalitățile.
Nu mi-am dat seama cine e criminalul și nu mă așteptam la un așa final. Declarațiile mincinoase ale pasagerilor m-au băgat in ceață rău, nu am bănuit finalul nici când am aflat că 9 din cei 12 pasageri aveau legătură cu un vechi caz de răpire și crimă.
Mi-a plăcut cartea, nu am putut să o las din mână până nu am terminat-o, eram foarte curioasă să aflu cine este criminalul...

9 comentarii:

  1. Ooo ce tema frumoasa ai ales astazi! Agatha Christie, cea mai cunoscută autoare de romane si nuvele polițiste din lume, creatii care au fost cel mai mult traduse in toate limbile planetei, de asemenea, filmate cu mare succes pentru cinema și televiziune și adaptate pentru scenă. Toata lumea ii cunoaste pe detectivul belgian Hercule Poirot, prietenul acestuia, Arthur Hastings sau tanara hobbydetectiva Miss Marple - cele mai faimoase personaje din istoria literaturii politiste!
    Agatha este the Queen of Crime,
    iar acest roman este unul din cele mai iubite de cititori... Asocierea numelui Agatha Christi cu Orient Express este automata 😍
    O saptamana frumoasa, Mihaela draga 😘🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, Carmen. Mi-a plăcut și ecranizarea, deși a fost imaginația altcuiva, însă tot nu se compară cu cartea.
      Weekend plăcut!😘🤗

      Ștergere
  2. De departe, una dintre preferatele mele. Culmea este ca am citit cartea, dupa ce am vauzt o ecranizare.... japoneza!!!
    Ecranizarea japoneza este geniala!! Are, cum ar veni, doua parti (a doua fiind dezvoltata de ei) si este adaptata - personajele au nume Japoneze (cred ca pe detectiv il chema Suguru, lol) si se desfasoara in Japonia.
    Cartea la randul ei este fooooarte interesanta - daca nu ma insel expresul trece si pe la noi, nu? Amuzant este ca eu am ramas mai degraba cu versiunea ecranizata in minte (chiar si suflet). Asa mult mi-a placut cum a fost pus in scena.
    Prima carte pe care am citit-o eu de la Agatha a fost insa 9 negrii mititei - daca ai ocazia, e geniala.
    Puuup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că am citit "10 negri mititei"acum foaarte mult timp, nici nu mai știu ce se petrece în carte....
      Nu stiam ca există și o versiune japoneză a crimei din Orient Express... sună interesant...
      Pupici

      Ștergere
    2. Interesant - nici eu nu am auzit de o variantă japoneză, dar de ce nu ?!

      Ștergere
  3. Si eu am citit cartea. Este extraordinara!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sigur - inegalabila Agatha Christie ! Îmi plac cărțile detectiviste !
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere
  5. Trebuie neapărat să încerc să citesc măcar o carte de-a ei. Nu știu de ce mult timp am confundat-o cu Danielle Steele care nu-mi place, dar acum îmi amintesc ă eram tare încantată de filmele cu Hercule Poirot. Cred că am văzut ecranizarea după acest roman, dar cu mult prea mult timp în urmă ca sa-mi amintesc detaliile. |Dar ămi plăcea stilul detectivului de a scoate la iveală făptașul.

    RăspundețiȘtergere