Eros și Psyche - Când arta întâlnește tehnologia !

 Povestea de iubire dintre Eros și Psyche se spune că este cea mai frumoasă și că în spatele mitului iubirii dintre ei se află semnificații...

vineri, 21 aprilie 2023

Invitație la vals - Mihail Drumeș

 Această carte am citit-o în decembrie 2021 și nici acum nu îmi găsesc cuvintele potrivite pentru a o descrie, cert este că această carte este despre orgolii, despre cum orgoliile ar trebui să nu își găsească locul în dragoste.

poză din arhiva personală

Mihaela și Tudor își încep ciudata (?!) relație la mansarda vilei unde locuiau cu chirie ascultând melodia L'invitation à la valse de Weber cântată de orchestra lui Stokowsky, de unde vine și titlul romanului.
Tudor reușește cu greu să o cucerească pe Mihaela, el constată că nu e ca celelalte femei. O vreme cei doi au fost așa de fericiți, au petrecut clipe de neuitat în vacanța de la Constantinopol.
Dar odată cu terminarea vacanței începe și sfârșitul relației lor. Orgoliile nu-i lăsa să fie împreună și ambii au câte un plan de răzbunare care într-un final duce la finalul tragic al romanului,pe care îl știm încă de la început.
Tudor devine conștient și își pune destul de multe întrebări cu privire la acțiunile lui, dacă ar fi putut să schimbe finalul....dar, cum el afirmă, e prea târziu. Din primele pagini/rânduri îți dai seama că cineva moare, că ceva rău s-a întâmplat (deși după titlu pare o poveste de dragoste fericită), sfârșitul tot m-a surprins, m-a întristat....
Te pune pe gânduri și te face să îți analizezi propriul comportament vis-a-vis de dragoste și să îți pui întrebări...
Prima carte pe care am citit-o scrisă de acest autor a fost ”Elevul Dima dintr-a șaptea” despre care voi scrie altădată, până atunci vă recomand această carte scrisă de Mihail Drumeș.
O să închei cu un citat din scrisoarea Mihaelei:
💬"Iubirea e nesățioasă, de un egoism sălbatic, vrea să-i sacrifici tot fără a-i cere nimic în schimb, mulțumindu-te doar cu ceea ce îți oferă. Eu am râvnit totul de la tine pentru că îți dădusem totul. Oricum, ceva mai bun decât mine nu puteam să-ți dau. De aici a pornit eroarea, de la acest schimb în aparență just. Dar ce experiență aveam, de unde să știu că iubirea dintre două ființe nu e egală, că balanța atârnă când într-o parte, când într-alta după imponderabile de care arar ne dăm seama?"

Alte citate din carte:
💬”Numai lipsa unui obiect ori a unei ființe care ne-a aparținut o dată, ne pune la lumină adevăratul preț.”

💬”E adevărat ce se spune: cine are noroc de bani pierde în dragoste.”

💬”Oricum - era de preferat iadul cu o femeie deșteaptă, decât paradisul cu una proastă...”

💬”Sunt greșeli care nu se mai pot repara!”

💬”Visuri născute moarte...”

6 comentarii:

  1. Hristos a înviat!
    Adaug și eu unul: "Îi doream să fie fericită, i-o spusesem pe toate căile, dar cine i-ar fi îngăduit să fie fericită cu altul? Pentru nimic în lume!"
    ***
    "Scrisoare de dragoste" ai citit? (Scrisă de același autor.)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevărat a înviat!
      Am cartea, dar nu am citit-o încă! Sper să ajung curând si la ea.

      Ștergere
  2. Aceasta este una dintre cartile citite foarte demult (cel mai probabil prin liceu :)). In ultima vreme ma cam tin departe de cartile romanesti. :))) Simt cumva nevoia sa ma pazesc de stari neplacute (regrete, in principal). Eu cand citesc ma transfer cumva in carte si, ca sa fiu sincera, ma cam afecteaza.
    Dar ma bucur oricand sa recitesc fragmente, sau recenzii .
    Nu stiu de ce m-am dus cu gandul la titanic vals al lui Mihail Sebastian (cred ca mi-a placut mai mult, hahahaha).

    Pupici!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In liceu si in școala generală eram terorizată de lista obligatorie de lecturi. Citeam cărți polițiste, aveam abonament la biblioteca orășenească.

      Ștergere
  3. Cartea asta am ales-o din biblioteca părinților s-o ciescpentru că mi- plăcut coperta, era edișia aceea albastră cu ei doi valsțnd, unde ea pare că poartă ceva gen rochoe de mireasă. Cred că prin liceu am citit-o și a fost una din cărțile preferate la acea vreme. Mereu am crezut că atitudinea lui, faptul că lua decizii fără să o consulte, că decidea el și pentru ea, toate asta au fost un factor important în acel final tragic. Și deși știam că cineva moare, știam cine (mai ales când am recitit cartea), tot citeam cu spranța că va fi un final fericit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie nu prea mi-au plăcut actiunile Mihaelei😂....dar amandoi au luat decizii proaste... probabil că erau prea tineri....
      Oricum mi-a plăcut cartea.

      Ștergere