Eros și Psyche - Când arta întâlnește tehnologia !

 Povestea de iubire dintre Eros și Psyche se spune că este cea mai frumoasă și că în spatele mitului iubirii dintre ei se află semnificații...

duminică, 4 februarie 2024

Colosseumul

Colosseumul este un amfiteatru roman antic situat în centrul Romei, Italia. La moartea lui Nero, Vespasianus a vrut să demonstreze poporului că vremurile s-au schimbat, expropriind reședința predecesorului său și permițând accesulpoporului în întreaga zonă. A fost construit pe partea unde se afla un lac artificial, în perioada 70-80 d.Hr. și era cunoscut sub numele de "Amfiteatrul Flavium", datorită statuii colosale a lui Nero, situată în imediata apropiere. Colosseumul este considerat una dintre cele mai mari și mai bine conservate construcții antice din lume.

Principala sa funcție era de a găzdui spectacole publice, cum ar fi lupte între gladiatori, reprezentații de vânătoare cu animale sălbatice, dar și masacrarea martirilor creștini. Construcția impresionantă a Colosseumului permitea să găzduiască până la 50.000 de spectatori.

Colosseumul este construit din trei arcade suprapuse și de un al patrulea nivel impunător – aticul. Structura nu s-a păstrat în întregime, dar se pot vedea cele 80 de arcade, încadrate de semicoloane, care la parter sunt dorice, la nivelul întâi ionice și la al doilea nivel corintice.

Colosseumul este un monument remarcabil al arhitecturii romane și a devenit un simbol iconic al Romei și al Imperiului Roman. De-a lungul timpului, a suferit daune considerabile din cauza cutremurelor, incendiilor și furtului de pietre. Cu toate acestea, rămâne una dintre cele mai vizitate atracții turistice din lume și este inclus în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Lângă Colosseum se află Arcul lui Constantin, este cel mai mare și mai bine păstrat arc de triumf și printre ultimele monumente construite în Roma antică.

Noi nu am reușit să intrăm în Colosseum, deoarece nu am mai găsit bilete pentru tururi ghidate, în Colosseum este necesar un tur ghidat pentru a înțelege mai bine istoria lui. Dar, plănuim să ne reîntoarcem la Roma, într-un weekend, pentru a intra în Colosseum și la Vatican. Cu toate acestea ne-am bucurat să-l admirăm din exterior, din parcul, mai puțin cunoscut de turiști, de pe Colina Oppio.

Pe curând!💝

4 comentarii:

 1. frumooos! ma bucur ca ai avut vreme frumoasa. Poza cu Colosseumul in plan indepartat este superba! Sa o faci tablou!
  Pe curând! ♥

  RăspundețiȘtergere
 2. Abia astept sa mergi sa il vizitezi si sa afli multe detalii si mai interesante decat cele clasice la care avem acces.
  Pacat ca scopul pentru care a fost creat nu era tocmai unul... dragut. Ca sa zic asa...
  Dar cladirea in sine este monumentala. Si ce frumos se vede din parc! Bine mie imi place si mai mult poza pentru ca ne zambesti si tu din ea! Ai prins vreme frumoasa! Ma bucur!

  Arcul este deosebit! :)

  Pupici cu drag!

  RăspundețiȘtergere
 3. Este o constructie fascinanta, tehnic vorbind. Nu stiu cum vei simti locul, energetic vorbind. Chiar as fi curioasa. Insa destinatia Vatican suna foarte interesant. Nu stiu cat este permis accesul, insa totusi cred ca va fi deosebit.
  Multumesc pentru continuarea povestii, draga Mihaela! ❤️😘

  RăspundețiȘtergere
 4. Mereu admir măiestria arhitecților antici. Desigur, pentru cei latini am și sentimente de mândrie fiind din aceeași gintă.
  Mulțumesc!

  RăspundețiȘtergere