Eros și Psyche - Când arta întâlnește tehnologia !

 Povestea de iubire dintre Eros și Psyche se spune că este cea mai frumoasă și că în spatele mitului iubirii dintre ei se află semnificații...

joi, 15 februarie 2024

Eros și Psyche - Când arta întâlnește tehnologia !

 Povestea de iubire dintre Eros și Psyche se spune că este cea mai frumoasă și că în spatele mitului iubirii dintre ei se află semnificații profunde atribuite introspecției.

În vacanța din Italia, mergând la pas prin Roma, am ajuns la Galleria Alberto Sordi, unde era expusă lucrarea Eros și Psyche, o reproducere contemporană la scară reală (1:1) a sculpturii lui Amore e Psiche de Antonio Canova, ca tribut adus celui mai mare interpret al neoclasicismului, sculpura originală se află expusă la Louvre în Paris.

Replica sculpurii a fost realizată cu ajutorul tehnologiei, în colaborare cu Robotor. Modelul de ipsos a fost scanat 3D, apoi un robot a sculptat, timp de 270 de ore, neîntrerupt, 10 tone de marmură albă din Carrara (oraș din provincia Massa-Carrara, din regiunea Toscana, renumit pentru marmura de culoare albă).




Probabil, dacă ne cumpăram abonament la metrou/autobuz, cum recomandă blogurile de călătorii, am fi ratat această minunată sculptură. 
Pozele sunt din arhiva personală, iar articolul îl înscriu la rubrica Reflexii în oglindăgăzduită de Carmen, pe blogul ei - Între vis și realitate.

6 comentarii:

  1. Sculptura este o operă de artă extraordinară, dar povestea sculptării de către un robot mă derutează. Este foarte frumos că se poate vedea in două locuri diferite, dar când este executata de un robot mă întreb care diferența dintre o sculptură și o roată dințată?

    RăspundețiȘtergere
  2. Am vazut un film in care influenta avuta de tehnologie asupra artistilor saua micilor artizani se lasase cu efecte nedorite. Dar ma gandesc ca in asemenea cazuri, tehnologia este mai mult decat binevenita. Sunt multe opere care au o fragilitate anume si ar trebui protejate - niste copii realizate la milimetru ar fi o solutie ...
    Oricum ma bucur ca nu ai luat abonamentul acela daca asa ai putut vizita Galleria si face poze pe care sa ni le arati si noua.
    pupici!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa introduci postarea in tabel, ca parca nu te vazusem. Deosebit muzeul. Insa intr-adevar arta poate ca nu ar trebui delegata unei masini. Multumesc pentru un alt popas al vacantei tale.
    Pupici si weekend placut! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
  4. nu am fost la Galleria Alberto Sordi, dar am fost la Louvre ☺
    Noi am cumparat in primul an abonament la metrou si al doilea an nu. In Roma nu este nevoie de mijloace de transport in comun, totul se viziteaza la pas si este realizabil fara efort!
    Un start bun in weekend!

    RăspundețiȘtergere
  5. Dacă un robot a stat 270 de ore ca să recrreeze această operă de artă, oare scultorul cât o fi lucrat la original? Te face să apreciez și mai mult artiștii de pe timpuri care nu beneficiau de ajutorul tehnologiei pentru a creea asemenea capodopere.
    Mulțumesc de prezentare. O zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  6. Really is incredible to see today the advance of the technology and what It can do. And in the Next years we Will surprised us a lot more.

    RăspundețiȘtergere