Eros și Psyche - Când arta întâlnește tehnologia !

 Povestea de iubire dintre Eros și Psyche se spune că este cea mai frumoasă și că în spatele mitului iubirii dintre ei se află semnificații...

joi, 1 februarie 2024

Biserica S.Bonaventura de pe colina Palatino

 În mini-vacanța am străbătut Roma la pas, am avut grijă să ne cazăm la un hotel care să fie aproape de toate obiectivele turistice. Am ales un hotel de 3 stele - Rome Garden Hotel - cu mic dejun inclus (mâncarea foarte gustoasă) și foarte curat. Ne-a surprins plăcut acest hotel, se făcea curat zilnic, condiții decente, la 3 stele nu aveam mari așteptări, dar acest hotel ni le-a depășit. 


Grădina hotelului era foarte drăguță, primăvara presupun că e plină cu flori, iar camerele au nume de flori. Noi am stat la camera 503 și era o narcisă. În print screen-ul de mai jos poți vedea distanțele până la obiectivele turistice, Vaticanul a fost cu 15 minute de mers pe jos mai departe, la celelalte obiective am făcut între 15-20 minute de mers pe jos:

Rome Garden Hotel

În fiecare zi ne-am propus să vizităm 2-3 obiective, iar azi îți voi arăta o mănăstire catolică, mai puțin cunoscută, situată pe cel mai înalt punct pe colina Palatino, în imediata apropiere a Colosseumului. Am descoperit-o întâmplător și am nimerit la fix când se făcea un tur ghidat gratuit al mănăstirii și al grădinii acesteia, care ofera o priveliște panoramică a Colosseumului.

Priveliște panoramică asupra Colosseumului din grădina mănăstirii.

Biserica-mănăstire franciscană a fost construită de Francesco Barberini, la cererea lui Bonaventura Gran, și a fost finalizată în anul 1689. Terenul pe care se află biserica  a fost deținut de familia Barberini, care până atunci se ocupaseră cu viticultura. Lucrările de construcție au început în 1675 peste un vechi apeduct din vremea împăratului Claudius (41-54) și au fost finalizate în 1689, însă Bonaventura nu a apucat să vadă biserica, deoarece a decedat cu cinci ani înainte de a fi finalizată. Deasupra ușii de la intrare are o statuie în stil baroc al Sfantului Bonaventura, iar deasupra ei este o fereastră circulară decorativă vitraliu modernă.


Biserica este o clădire cu plan în formă de navă, de o parte și de alta a altarului principal se află două capele mici în adânciturile peretelui. Tavanul bisericii a fost plat, dar ulterior a fost transformat în boltă, care este pictată 3D. La fel este pictată și mobila din mănăstire: un perete este mobilat cu mobilă din lemn masiv, următorul perete este pictat cu mobilă 3D, următorul are mobilă adevărată. Este foarte bine pictat că nici nu observam acest detaliu, dacă nu ne-ar fi spus ghidul. 

Altarul principal

Bolta bisericii pictată 3D

Am uitat să specific că pe zidul care duce la biserică și mănăstire sunt basoreliefuri care reprezintă etape din momentul răstignirii lui Iisus, care sunt protejate de gratii. Grădina mănăstirii este superbă, are soiuri diferite de pomi și flori, cu două fântâni decorative și mulți papagali verzi, pe care nu am reușit să-i fotografiez, dar care îți încântă auzul cu ciripitul lor.

Una dintre fântânile decorative in care am surprins niște reflexii.

Nu am reținut numele ghidului, dar a povestit foarte frumos și a avut o engleză foarte bună, înțelegeai ceea ce spune, grupul a fost mixt, a vorbit atât în italiană cât și engleză. Era voluntar la mănăstire. Turul a durat în jur de 20 de minute. Dacă ai drum la Colosseum îți recomand să vizitezi biserica și mănăstirea S.Bonaventura.

Biserica San Bonaventura de pe Colina Palatino nu este doar un loc de cult, ci și o fereastră deschisă către trecut, unde fiecare piatră vorbește despre perioade de timp diferite, și fiecare frescă te poartă prin epoci uitate. O vizită aici este o incursiune în trecutul Romei, într-un loc care continuă să trăiască și să respire istorie și credință.

Înscriu acest articol la rubrica Reflexii în oglindă, găzduită de Carmen, pe blogul ei - Între vis și realitate.

Pe curând!💝

8 comentarii:

 1. Reflexiile surprinse in apa fantanii sunt superbe. Mi-a placut tare mult si perspectiva asupra Colosseumului. Chiar reusita pictura 3D! Ai senzatia, cel putin din poza, ca este sculptat! Tavanul.
  M-am bucurat de filmulet ( si de poze - ce frumoasa este cea cand ai companie inaripata :D si mi-a placut mult si portocalul. Mi-ar placea si mie unul :D) din plin!
  Ce dragut - imi plac mult narcisele -si mi-a placut si cum arata locul unde ati stat!
  puuupici

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, este foarte reușită pictura de pe tavan. Am uitat să fac poza mobilei, care era tot pictată, și nu-ți dădeai seama de asta, decât doar daca îți zicea cineva, ca și în cazul tavanului. Mă bucur că și-a plăcut filmulețul! Hotelul a fost foarte drăguț și ne-a surprins plăcut pentru 3 stele cât avea. Și mie imi plac narcisele. Te pup

   Ștergere
 2. Frumoase imaginile. Si mie mi-au placut cele de care vorbea Rux. Nu prea inteleg ce inseamna pictura 3D. Sunt basoreliefuri?
  Ce draguta ideea cu nume de flori date camerelor.
  Multumesc pentru noul fragment din calatoria ta!
  Pupici si un weekend placut! ❤️😘

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu e basorelief. Este pictura cu efect 3D. La fel era și mobila pictată. Dacă nu ne zicea ghidul nici nu observam, doar dacă atingeai iti dadeai seama. La fel este pictat si tavanul. Pupici

   Ștergere
 3. Ce oglindire minunata! Fantana aceea este foarte frumos fotografiata de sus.
  Biserica este interesanta. Roma e plina de biserici ce bine ca ai vizitat asa una speciala! Multumim pentru plimbare!
  Pupici si imbratisari 😘🤗

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, are foarte multe biserici. Am mai vizitat una foarte mare, fără mănăstire și Pantheonul. Cu drag! Pupici, Carmen.

   Ștergere
 4. Foarte frumoasa oglindirea, insa foarte frumoasa si descrierea. Am vizitat-o si eu alaturi de tine, asa ca iti multumesc pentru aceasta postare.

  RăspundețiȘtergere