Eros și Psyche - Când arta întâlnește tehnologia !

 Povestea de iubire dintre Eros și Psyche se spune că este cea mai frumoasă și că în spatele mitului iubirii dintre ei se află semnificații...

luni, 23 ianuarie 2023

Ziua scrisului de mână - 23 Ianuarie

 Pe 23 ianurie sărbătorim ”Ziua scrisului de mână” (Handwriting Day),  inițiatorul acestei zile este WIMA - Asociația producătorilor de instrumente de scris și coincide cu ziua de naștere a lui John Hancock devenit vestit datorită semnăturii sale lizibile de pe Declarația de Independență a SUA.

23 Ianuarie - Ziua Scrisului de Mana
Scrisul Meu de Mână!😀

Mulți, în special cei din noua generație, nu mai scriu de mână, deși scrisul de mână are beneficii pentru creier și sănătatea emoțională, încă un motiv în plus pentru a sărbători această zi.

Scrisul de mână are o istorie interesantă și bogată, separă preistoria de istorie, comunicarea era verbală apoi au apărut simbolurile și desenele (pictografii) care sunt considerate primele exemple de scris de mână.

Cele mai vechi exemple de scriere sunt cuneiforme, sumeriene și hieroglife egiptene și pentru că aceste metode foloseau multe simboluri, scrisul fiind foarte complex era lăsat în seama scribilor.

Fenicienii, în jurul anului 1850 î.Hr., au adaptat hieroglifele egiptene pentru a reprezenta sunetele limbii lor, considerat a fi primul alfabet, care conținea 22 de simboluri, simplificând procesul de scriere.

În jurul anului 2400 î.Hr. egiptenii au început să folosească pensule de stuf și papirus pentru scris, un pas important în evoluția scrisului.

Scrisul a avansat mult datorită romanilor, care au inventat și contabilitatea și scrisorile, mai multe despre istoria scrisului si a instrumentelor de scris găsiți pe WIMA.

Beneficiile scrisului pentru creier:

- creează căi unice în creier - cei care își iau notițe își amintesc mai bine conținutul decât cei care și-au luat notițe tastând;

- te relaxează;

- stimulează creativitatea;

- ”a scrie de mână înseamnă a da trecutului un viitor.

Voi mai scrieți de mână? Eu da! Am agende literale în care îmi notez citate și păreri despre cărțile pe care le citesc, cu toate că folosesc si aplicații sau site-uri de contabilizare a cărților citite. La facultate îmi luam mereu notițe, în timp ce multe dintre colegele mele faceau poze sau își luau notițe tastând în tablete.4 comentarii:

 1. :D Eu scriu in fiecare zi de mana - din 94 incoace mazgalesc „jurnale” :)))). Uneori chiar mazgalesc - dar tot nu ma las de sportul acesta.
  De vreo cativa ani incerc sa scriu mai mult cu stiloul (de cand incepusem japoneza... sper sa reusesc anul acesta sa o reiau).
  Imi place mult sa scriu de mana - prefaram intr-un timp pixul (si daca are o mina care sa scrie frumos, nu zic nu) pentru ca nu riscam accidente ca la cerneala ... dar in ultima vreme mi-am alimentat stocul de rezerve (patroane) si ma bucur de noul meu stilou roz (pentru ca cel albastru a disparut fara urma - daca se poate asa ceva.. :O
  Mi-am luat si vreo 3 rezerve roz si 3 turcoaz - asa ca va trebui sa gasesc stilourile din liceu.. pentru ele. :D Mi-ar placea sa imi mai iau multicolora :)))
  Si da, mereu am luat notite - si eu gasesc mai benefic acest mod de a lucra.
  Pupici!!

  ps: uitam esentialul - imi place scrisul tau de mana :*!!!

  RăspundețiȘtergere
 2. o idee buna aceasta amintire de caligrafie

  RăspundețiȘtergere
 3. Oooo, eu scriu zilnic câte ceva... mă opresc când mă supără degetul al treilea de la strânsul pixului (mai comod ca stiloul dar nu mai bun ..)
  Pupici ❤️

  RăspundețiȘtergere