Eros și Psyche - Când arta întâlnește tehnologia !

 Povestea de iubire dintre Eros și Psyche se spune că este cea mai frumoasă și că în spatele mitului iubirii dintre ei se află semnificații...

sâmbătă, 28 ianuarie 2023

Medicamentele nu se aruncă la gunoi!

 Voi știți unde să aruncați medicamentele expirate sau nefolosite ? 

Deși cu toții ne dorim să fim sănătoși, să trăim într-un mediu curat și sănătos unde să putem duce o viață frumoasă, foarte (foarte) puțini sunt cei care au grijă de mediu și minimizează generarea de deșeuri, Ministerul Sănătății nu se implică cum ar trebui, în final ajungem să trăim într-un mediu toxic și să ne îmbolnăvim. Deșeurile pe care le aruncăm neglijent și peste tot se vor întoarce împotriva noastră!

Sursă foto: Pixabay
Toate deșeurile aruncate în natură și care nu sunt coletate corespunzător sunt periculoase, dar cele mai periculoase sunt medicamentele expirate sau nefolosite aruncate în gunoiul menajer sau în vasul de toaletă, cu toate acestea legislația privind medicamentele expirate este incomplet regelemtată. În ordinul 119, norma din 4 februarie 2014, art 38, pct. c) se specifică următoarele: Medicamentele expirate provenite de la populație vor fi depuse la farmacii, oficine locale de distribuție sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare. Unitățile farmaceutice vor afișa la loc vizibil anunțul privind colectarea gratuită a medicamentelor expirate.

ORDIN nr. 444 din 25 martie 2019

ORDIN nr. 119 din 4 februarie 2014

Cu toate acestea farmaciile nu sunt obligate să ia medicamentele expirate de la populație și sunt foarte puține spre deloc care colectează medicamentele expirate de la populație! Oamenii le aruncă la gunoi, iar aceste medicamente au acțiune asupra solului, pânzei freatice, asupra viețuitoarelor subacvatice și nu numai, aceste medicamente expirate sau nefolosite sunt considerate deșeuri periculoase deoarece sunt substanțe chimice, iar la un moment dat dacă nu sunt distruse și sunt aruncate în natură acestea se vor întoarce împotriva noastră.

M-am gândit să fac această postare deoarece, sigur, mai sunt și alții care ar dori să știe că medicamentele sunt deșeuri periculoase și nu trebuie amestecate cu deșeurile menajere și unde trebuie să arunce medicamentele expirate.

Așa că vă invit să ne ajutăm cu informații sau soluții: ce farmacii din localitatea voastră primesc medicamente expirate? Care este procedura? De exemplu, eu nu știu nicio farmacie în Craiova care să colecteze aceste medicamente expirate de la oameni. Am căutat informații pe google, dar nu am găsit în Craiova niciun punct de colectare a medicamentelor expirate, însă în alte orașe unele farmacii acceptă aceste deșeuri.

7 comentarii:

 1. Felicitari pentru articol. Este o problema foarte trista... din pacate se ignora atat de multe lucruri si cand cineva are o problema medicala tot ce vrea e un hap ca sa scape repede (ok toti vrem sa scapam repede, deci inteleg) insa mai nimeni nu se intreaba de ce... (si nu e vorba doar de partea cu traume si ce simtim si emotii.. ). Nimeni nu se intreaba ce a mancat cu adevarat, ce a baut cu adevarat, ce a folosit sa curete (sau mai degraba murdareasca) ... cu adevarat. Multi ar rade in nas cand ar auzi chestia asta cu medicamentele.. sunt persoane care ard pe foc recipiente in care au fost diverse produse.. traim intr-un HAOS total. Din pacate.
  Da, medicamentele expirate se colecteaza si trebuie distruse in mod controlat. Of... cei de la farmacii ar trebui sa accepte - ei au contract cu firme catre care predau medicamentele si alte chestiuni medicale ce trebuie distruse. Poti intreba si medicul de familie poate te ajuta / stie de vreun sistem la voi prin care se pot colecta (si cabinetele au contract cu firme specializate).
  Te pup.... atat d emult as vrea sa traim intr-o lume mai responsabila. Nu ma mai intristeaza ceea ce vad. deja ma doare ceea ce traiesc.

  RăspundețiȘtergere
 2. Stiu din copilarie (inainte de 1989) ca medicamentele nu se arunca in WC, in chiuveta, la gunoi...
  In vara anului trecut, in Brasov, la nicio o farmacie la care am intrebat (10 la numar!) nu mi-au fost primite medicamentele de care nu mai avea nevoie cineva (muuulte medicamente, intre care si expirate). Poate o fi fost vreuna, dar nu mai aveam energie sa alerg prin oras.
  Ce am facut cu ele?! Nimic demn de lauda dar... Punga in care erau "am uitat-o" intr-o zi langa o masuta dintr-o farmacie aflata departe de cartierul in care locuiesc... Poate ca, ulterior, m-or fi vazut pe vreo camera video (oricata grija as fi avut sa nu) :) dar nu m-a cautat nimeni sa ma intrebe ceva. :) Si nici nu ma va cauta cineva pentru ca am "uitat" acolo medicamentele...

  RăspundețiȘtergere
 3. Cred că doar de doua ori am reușit să duc medicamentele expirate la o farmacie, dar cu mult timp inainte de pandemie. După....am tot intrebat pe la mai multe facmacii, niciuna nu mai colectează. Am intrebat o cunoștință cu soșul medic. Mi-a spsu că ea pur si simplu le duce la tară și le pune pe foc cand fac foc afară în curte. Ultima data, luna trecută, cand am adunat tot așa mai multe medicamente expirate, le-am strans într-o pungă, al legat-o bine și am pus-o în tomberonul cu deșeuri reciclabile. La noi se strâng într0un container plastic și hârtie. Sincer am sperat că acolo la stația de sortare vor ști ei ce să facă cu ele.

  RăspundețiȘtergere
 4. Multumesc si eu pentru postare. O sa intreb la droaia de farmacii din cartier. Am 'frunzarit' putin si ma intreb totusi cate se respecta din regulile de pe acolo. Stii ce mi se pare ciudat? Noi vorbim de medicamente expirate si periculozitatea lor. Oare cum or fi cele neexpirate? E retoric doar, insa, totusi, ne poate spune cineva?
  O duminica placuta, Mihaela!😘❤️

  RăspundețiȘtergere
 5. Cred că fiecare se descurcă cum poate...
  Pupici ❤️

  RăspundețiȘtergere
 6. Foarte putini cunosc aceste lucruri....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. M-am gândit că nu mulți știu, de aceea am și scris despre asta.🙈

   Ștergere