Eros și Psyche - Când arta întâlnește tehnologia !

 Povestea de iubire dintre Eros și Psyche se spune că este cea mai frumoasă și că în spatele mitului iubirii dintre ei se află semnificații...

marți, 11 iulie 2023

Să nu faci rău - Henry Marsh

 O carte excepțională, despre reușite și despre eșecuri în neurochirurgie. Deși cartea conține mulți termeni medicali din neurochirurgie se citește foarte ușor.

M-a prins atât de tare aceasta carte încât am trăit la intensitate maxima fiecare operație reușită dar și fiecare dezastru lăsat de o operație nereușită.

Descrierea cărții este următoarea:
”Ce înseamnă să fii neurochirurg? Cum e să ții viața cuiva în mâinile tale, să tai adânc în materia care creează gândurile, sentimentele și rațiunea? Cum trăiești cu consecințele efectuării unei operații care ar trebui să salveze viața unui pacient, dar care se termină prost? În neurochirurgie, mai mult decât în orice altă ramură a medicinei, jurământul medicului de a „nu face rău“ conține o amară ironie. Operațiile pe creier comportă riscuri grave.
În fiecare zi, chirurgul-șef Henry Marsh trebuie să ia decizii dureroase, adesea în condiții de urgență și nesiguranță. Autorul dezvăluie, cu o uimitoare compasiune și sinceritate, extraordinara bucurie de a opera, triumfurile profund mișcătoare, dezastrele și regretele, dar și momentele de umor negru ce caracterizează viața unui chirurg pe creier. Dr. Marsh scrie cu o subtilitate aproape existențială despre modul în care funcționează creierul, presupus lăcaș al sufletului și având nenumărate capacități pentru emoție, memorie, credință şi vorbire, dar format, în principal, din neuroni și sânge.
Dr. Marsh a fost, de multe ori, la o distanță de numai 4 mm de catastrofă.” The Guardian

Recomand această carte, mie mi-a plăcut foarte mult, am cumpărat-o de pe site-ul Litera.

Să aveți o zi frumoasă!

8 comentarii:

  1. Mulțumim pentru recomandare! Să ai o zi minunată!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim pentru recenzie 🤗 este mereu interesat sa aflam ce responsabilitati presupune o alta meserie decat cea pe care o exersam noi.
    O zi buna. Pupici 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! Așa este, este foarte interesant! O seară frumoasă! Pupici

      Ștergere
  3. Interesant! :D Am vazut un serial foarte captivant (japonez) despre un doctor care facea cele mai complicate operatii pe inima. Mi-a placut mai mult decat ER Chicago Hope sau ... uite ca imi scapa numele filmului cu Patrick Dempsey... :)) Oricum m-am uitat la vreo doua episoade si cand l-au omorat pe unul dintre doctorii sau internii care imi si placea am zis pas. Nu prea imi mai plac serialele americane (desi uite cred ca la Scrubs m-as uita - dar acela era comedie :D) .... Grey.. asa anatomia lui Grey :)))

    Pupici cu drag

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anatomia lui Grey!?
      Nu am urmărit serialul. Am câteva seriale care mi-au plăcut foarte mult! Am văzut că ți-ai amintit între timp...hihi
      Numai bine! Pupici

      Ștergere
  4. O meserie de exceptie si cred ca si cartea este deosebita.
    Multumesc si eu pentru recomandare, Danuta!
    Pupici si noapte buna!
    ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este. Chiar m-a captivat și am aflat lucruri interesante despre meseria de neurochirurg, dar și despre creier. Pupici. Noapte bună!

      Ștergere