Eros și Psyche - Când arta întâlnește tehnologia !

 Povestea de iubire dintre Eros și Psyche se spune că este cea mai frumoasă și că în spatele mitului iubirii dintre ei se află semnificații...

sâmbătă, 15 iulie 2023

De ce fierbe copilul în mămăligă - Aglaja Veteranyi

 Cartea conține capitole scurte, este un poem în proză în patru secțiuni și se citește repede. Este povestea unui copil de circ care trăiește mereu cu spaima că și-ar putea pierde mama, care făcea acrobații sub cupola circului atârnată de păr - ”femeia cu părul de oțel”.

Sursă foto: Libris

Iar pentru a-i alunga această teamă sora ei mai mare îi povestește istoria copilului care fierbe în mămăligă și căruia mama i-a înfipt o foarfecă în obraz.
Familia copilei fugise din România, de teama securității, sperând că în străinătate să ducă o viață mai bună și mai sigură, dorindu-și totodată o carieră de prestigiu în lumea filmului pentru ea și sora ei mai mare.
”Acasă” avea pentru copilă mirosul mâncării gătite de mama ei. O poveste despre oamenii de rând în care găsim și ființe metafizce: îngeri, Dumnezeu, o lume inefabilă.
Mai jos las un citat din carte:
”În România copiii se nasc bătrâni pentru că sunt săraci încă din burta mamei și trebuie să asculte grijile părinților.”

Aglaja Veteranyi s-a născut în 1962 la București, într-o familie de artiști de circ, iar în 2002 se sinucide în Zurich. În DilemaVeche găsiți un interviu despre Aglaja Veteranyi.

Cartea a fost tradusă în mai multe limbi și a luat premiul Cea mai bună carte a anului (1999, Zurich), Premiul pentru litertură (Berlin, 2000) și Premiul Chamisso (Munchen, 2000) .

Mi-a plăcut foarte mult această carte! Am notat-o cu 4 steluțe pe GoodReads.

6 comentarii:

 1. Nu tocmai rezonej cu acest citat, dar nu îl pot nega absolut deloc. Mă gândesc că am avut o copilărie fericită, nu am fost nici chiar cei mai săraci, dar nici avuții nu au avut ai mei. ||Erau simpli muncitori în fabrică, dar pe noi, copiii, ne-au ferit de grijile zilnice ce îi frământă pe părinți.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Toți părinții încercă să-și ferească copiii de griji, dar oricât ar încerca, tot le transmit copiilor! Iar fătului cred că e cel mai ușor de transmis.

   Ștergere
 2. Multumesc mult pentru titlu. Pare o carte deosebita!
  Iar viata ei... cam trista cu un astfel de final!
  Pupici si weekend placut! ❤️😘

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu drag! Chiar este o carte bună!
   Un început de săptămână ușor! Pupici

   Ștergere
 3. Foarte interesat tot! Am citit si interviul!
  Citatul... chiar ma gandeam zilele trecute ca eu parca am fost mental vorbind matura de mica - aveam senzatia ca asa sunt toti copiii, dar realizez ca nu e chiar asa. Poate doar copiii de varsta mea care erau in acel cartier. Vreau sa zic, conteaza mult mediul.
  Imi amintesc insa ca aveam o intelegere foarte matura - si simteam cand cei mari aveau.. ”ceva”. Si acum sunt la fel, nu s-a schimbat nimic. Simt dincolo de masti cand cineva vrea sa spuna sau gandeste altceva. Si uneori e foarte aiurea ...

  Cred ca as citi cartea. Iti multumesc pentru recenzie
  Pupici cu drag :)

  ps: tocmai ce am facut zilele trecute o mamaliga atat de faina :)))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sigur contează și mediul! Ți-o recomand, mie mi-a plăcut!
   Cu drag! Pupici

   Ștergere