Eros și Psyche - Când arta întâlnește tehnologia !

 Povestea de iubire dintre Eros și Psyche se spune că este cea mai frumoasă și că în spatele mitului iubirii dintre ei se află semnificații...

joi, 27 octombrie 2022

Jocul lui Gerald - Stephen King - Recenzie

Poză din arhiva personală
 Nu știu dacă v-am mai spus, dar vă spun acum, că romanele mele preferate sunt cele horror, polițiste sau crimă, iar Stephen King se numără printre autorii mei preferați. 
Jocul lui Gerald ( Titlul original Gerald's Game) este un horror psihologic foarte tulburător.
Descrierea cărții (se află pe ultima copertă) este următoarea:
În timpul unui joc erotic pervers, Jessie, încătușată de pat, într-o casa de vară izolată de lume, îl lovește pe soțul său, Gerald, provocându-i involuntar moartea.

În următoarele douăzeci și opt de ore, Jessie este condamnată să îndure întunericul, teroarea și nebunia, căci gândurile îi vorbesc cu voci incestuoase, cu voci de mult uitate, de mult îngropate, iar strigătului ei îi răspunde o creatura oribilă, un chip alb furișat în umbră. Pentru ea, moartea ar fi o binecuvantare.

„Terifiant... Un joc în care coșmarul este doar începutul.” USA Today

Acțiunea se petrece în octombrie, povestea fiind legată de o eclipsă... iar eu am tot amânat această carte până când, în sfărșit, i-a venit rândul într-o săptămână din octombrie, când a avut loc și o eclipsă parțială de soare (25 octombrie 2022) - ce coincidență ciudată!😬
Jessie și Gerald Burlingame se hotărăsc într-o zi de octombrie să joace un joc erotic în casa lor de vacanță din Maine, unde nimeni nu-i va deranja. Gerald era un avocat care avea probleme cu băutura și în viața amoroasă, și descoperă că focul dragostei poate fi reaprins cu două perechi de cătușe. De data aceasta cumpără cătușe adevărate de polițist și....începe jocul...
Jessie, doar cu o perche de chiloți pe ea, este legată de pat cu cătușele și dintr-o dată i se pare o prostie și vrea să fie dezlegată, însă Gerald crede că protestele fac parte din joc și își continuă jocul. Dar Jessie reacționează violent lovindu-l pe soțul ei provocându-i un infarct.
Și începe teroarea...cine poate să descrie fricile și teroarea mai bine decât King?
Patul i-a devenit închisoare și se va confrunta cu lucrurile din trecut de care s-a temut și pe care le-a ascuns foarte bine. Companie îi țin gândurile ei care iau vocile unor prietene, soțul ei ”puțin cam mort”, iar ușa care rămâne deschisă și e trântită de vânt intensifică teroarea pe care Jessie o trăiește.
”Este uluitor pe câte direcții se putea desfășura, simultan, mintea omenească.” pag. 36
”Interesant să îți dai seama că mintea omului nu este nimic altceva decât un cimitir contruit deasupra unui crater pe fundul căruia șerpuiesc reptile.” pag. 257
Niciun indiciu care să pregătească cititorul pentru ce va urma, sapă în cele mai adânci straturi ale fricii, iar nervii proaspetei văduve sunt puși la grea încercare.
Mai apare în scenă și Prinț, un câine abandonat și flămând, care în sfârșit găsise ”mâncare”, iar din umbrele întunericului apare, în colțul camerei, o siluetă a unui personaj straniu. 
Oare este halucinație sau e cineva în cameră cu ea?
De ce fugise Prinț și la cine lătra?
Subiectele tratate în carte sunt dure, cum ar fi abuzul și molestarea incestuoasă, acestea făcând-o greu de digerat.
Ce se va întâmpla cu Jessie?  Îl va însoți pe soțul ei în viața de apoi?
Veți afla doar dacă vă hotărâți să citiți cartea.
Editura Nemira a reeditat acest titlul în 2017 și  îl puteți comanda de aici.

2 comentarii:

 1. A momente in care, la fel ca si in cazul lucrului de mana, simt pur si simplu nevoia sa devorez carti... ;))). Din pacate realitatea fizica ma cam obliga sa las si una si alta (cititul / creatul) in stand by... ca altfel as halucina de foame,, :)))) Da... stiu ca acum circula o mare campanie pt cumparatul mancarii online (culmea e ca beneficiez de acest serviciu in cadrul unui abonament) dar pentru mine e exclusa varianta... ce sa-i faci. Chiar nu ma plang - ca imi place sa stiu ce mananc.. haha. Dar ... ce as vrea o vacanta sa citesc si sa lucrez dupa pofta inimii.

  Nu stiu daca in acest moment as citi asa ceva (De fapt probabil ca mai degraba as citi asa ceva decat vreo carte romaneasca sau frantuzeasca in care la sfarsit esti sleit de puteri si plangi in pumni- stiueu cateva exemple de gen.. haha) pentru ca nah... caut chestii dragalase :))). Sa imi ridice vibratiile. Sau cum se spune.
  Dar pare interesant ... ce pot sa zic. Am citit chestiuni greu digerabile in cateva carti scrise de japonezi. Culmea e ca nu m-au afectat ... lol. Adica am citit foarte zen. :)

  Oricum eu ma bucur sa citesc recenzii de carti - nu de alta dar nu am cum sa citesc chiar tot si asa mai am cate o frantura din ceva ce poate ca nu voi reusi sa citesc pana la urma...

  Pupici !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am atâtea cărți de citit, am o carte începută de 3 luni (o citesc printre picaturi, chiar dacă îmi place, ce-i drept are și 800 de pagini)...și-am început mai multe lucrușoare croșetate (o gentuță, niște șosete ) pe care nu știu când le voi termina. Cred că un concediu de 6 luni ar fi benefic.:)))
   Mie îmi plac foarte mult cărțile, dar și filmele horror, dacă vreo carte este ecranizată, văd și filmul după ce o termin de citit.
   În cazul de față, ecranizarea nu mi s-a părut așa horror, în schimb cartea....chiar a fost....
   Nu mi-a plăcut un aspect...că l-au împușcat pe Prinț, în rest a fost foarte bună.
   O seară frumoasă! Pupy!

   Ștergere