Eros și Psyche - Când arta întâlnește tehnologia !

 Povestea de iubire dintre Eros și Psyche se spune că este cea mai frumoasă și că în spatele mitului iubirii dintre ei se află semnificații...

sâmbătă, 20 aprilie 2024

Seria Născută din fum și os - Laini Taylor

 Seria "Născută din fum și os" scrisă de Laini Taylor este un amestec captivant de fantezie și mitologie, care te poartă într-o lume complexă și fermecătoare. Am citit-o acum ceva timp și mi-am amintit de ea când am găsit notițele, din agenda mea literară, și am decis să îți povestesc puțin despre această serie.

Prima carte din serie a apărut în 2016 la Editura Epica, dar eu am descoperit seria abia în 2021, ultima carte din serie nu am mai găsit-o în format clasic, deși am căutat-o foarte mult, deoarece mi-ar fi plăcut să am întreaga serie în format clasic. Cărțile din serie sunt următoarele:

1.Născută din fum și os (Daughter of Smoke and Bone);
2.Vremuri de sânge și străluciri de stele (Days of Blood & Starlight);
3.Visuri de îngeri și monștri (Dreams of Gods & Monsters).

Laini Taylor creează un univers bogat, în care omenii și ființele supranaturale coexistă, dar nu fără tensiuni și conflicte. Personajele sunt extrem de bine conturate și complexe, fiecare având propria sa poveste și motivații puternice. Personajul principal, Karou, este o eroină remarcabilă, cu o putere și o inteligență remarcabilă, dar și cu un trecut misterios care îi influențează viitorul.

Karou este descrisă ca având o frumusețe exotică, cu părul albastru electric care crește natural și ochi de un albastru intens, este încrezătoare și fermecătoare, iar trăsăturile ei fac parte din misterul și farmecul ei. Este inteligentă și isteață, având o minte ascuțită și o abilitate de a se descurca în situații dificile. Este curajoasă și hotărâtă, nu ezită să-și asume riscuri pentru a-și proteja prietenii și pe cei dragi. Deși are un simț al umorului subtil și o latură jucăușă, Karou poartă și o povară emoțională grea din cauza trecutului ei complicat.

Unul dintre aspectele cele mai interesante ale lui Karou este trecutul ei misterios și identitatea complexă. Ea este legată de lumea supranaturală a îngerilor și a demonilor, dar și de lumea oamenilor în care trăiește. Drumul ei către descoperirea adevărului despre sine și originea ei este unul plin de provocări și pericole, dar ea este hotărâtă să găsească răspunsuri indiferent de cost. Evoluția ei pe parcursul seriei este una captivantă, iar cititorii se atașează de ea și de călătoria ei emoționantă plină de aventuri.

Unul dintre aspectele remarcabile ale seriei este modul în care Taylor explorează teme precum identitatea, loialitatea și iubirea în contextul unei lumi fantastice. Ea îmbină perfect acțiunea și suspansul cu momentele emoționale și introspective, ceea ce face ca povestea să fie atât de captivantă și de memorabilă.

În plus, stilul ei narativ este poetic și fermecător, îmbogățit de imagini vii. Astfel, cititorul este învăluit în atmosfera magică a poveștii și este purtat într-o călătorie fascinantă prin tărâmuri fantastice.

Podul Carol este un pod celebru istoric din Prag, traversează râul Vltava și joacă un rol semnificativ în seria "Născută din fum și os" a lui Laini Taylor. Această locație iconică devine un punct central al acțiunii și un element cheie al atmosferei fascinante create de autoare.

Prin descrierile sale detaliate, Taylor redă Podul Carol și împrejurimile într-un mod fermecător, transmițând cititorilor o imagine autentică și captivantă a acestei atracții turistice remarcabile. Podul devine un simbol al trecutului bogat și al misterelor din Praga, oferind un fundal impresionant pentru aventurile și întâmplările din poveste. Imaginile evocatoare și atmosfera misterioasă a acestui loc iconic m-au făcut să-mi doresc să explorez personal această frumoasă capitală europeană și sper să o fac cât de curând!

Imagine de Peggychoucair de la Pixabay
În ansamblu, seria "Născută din fum și os" este o lectură frumoasă, care îmbină aventura și romantismul într-un mod captivant și plin de viață. Recomand cu căldură această serie tuturor fanilor de ficțiune fantastică și povestiri cu eroi puternici și lumi fascinante. Mie mi-a plăcut foarte mult!

Mai jos las citatele mele favorite din această carte, iar postarea o înscriu în tabelul găzduit de Suzana - Citate Favorite:

”De-a lungul anilor, descoerise că nu trebuia decât atât, zâmbetul acela indolent, și putea spune adevărul fără a risca să fie crezută.”

”- Dorințele nu sunt pentru prostii.
- Păi, tu la ce le folosești?
- La nimic, a zis el. Eu nu-mi pun dorințe.
- Cum? se minunase ea. Niciodată? Cu toată magia aceea la vârful degetului său mic!
- Dar ai putea avea tot ce-ți dorești ....
- Nu chiar tot. Există lucruri mai mari decât orice dorință.
- Ca de exemplu?
- Majoritatea lucrurilor care contează.
.................................................................
- Eu sper, copilă, dar nu doresc. E o deosebire.
- Pentru că speranța vine din înăuntrul tău, iar dorințele sunt doar magie.
- Dorințele sunt falsuri. Speranța este adevărată. Speranța își face propria magie.”

”Am întâlnit un înger în Maroc și m-am ales doar cu niște cicatrici crunte.”

”A fost odată ca niciodată un înger care zăcea pe moarte în ceață. Și un diavol s-a aplecat peste el și i-a zâmbit.”
sursă foto: Pinterest
”- Magie? întrebase Akiva. De unde vin păsările astea ale căror oase fac magie?
- Oh, nu e magie. Dorințele nu se îndeplinesc cu adevărat.
- Și atunci, pentru ce o faci?
Ea ridicase din umeri.
- Speranță? Speranța poate fi o forță puternică. Poate că nu e magie autentică în ea, dar când știi care e cea mai arzătoare speranță și o păstrezi ca pe o lumină în tine, poți face lucrurile să se întâmple. E aproape ca o magie.”

”A fost odată ca niciodată, când pe cer erau două luni, surori. Nitid era zeița lacrimilor și a vieții, iar cerul era al ei. Nimeni nu o venera pe Ellai, în afară de amanții secreți.”

”- Dragostea e un lux.
- Nu. Dragostea este un element al naturii.
Un element al naturii. Ca aerul de respirat, ca pământul de sub picioare.”

”A fost odată ca niciodată, când un înger și un diavol au ținut de un iadeș. Iar când s-a rupt, a spintecat lumea pe din două.” 
sursă foto: Pinterest

”Sau... probabil Soarta îți întindea viața înainte, ca o rochie pe pat, și tu puteai fie s-o îmbraci, fie să umbli dezbrăcată.”

”- Sufletele moarte visează numai la moarte, i-a spus resurecționistul Împăratului. Vise mărunte pentru indivizi mărunți. Viața e ceea ce crește pentru a umple lumile. Te domină fie viața, fie moartea.”

”Odată ca niciodată, un înger și un diavol și-au pus mâinile în dreptul inimilor și au pornit apocalipsul.”

sursă foto: Pinterest

”- Știi ce înseamnă ”a te împrieteni”, nu-i așa? răspunse Karou evaziv.
Înseamnă a arunca sânge în apă ca să atragi rechinii.”

”- [...] mintea este un palat cu odăi pentru mulți oaspeți. Probabil majordomul are grijă să instaleze delegații științei într-o aripă separată de aceea a emisarilor Credinței, ca să nu se încaiere pe culoare.”

- [...] viața, chiar și în cea mai nenorocită formă, își înfige ghearele în tine.”

”Există trecut și există viitor, [...] Prezentul nu e niciodată mai mult de o singură secundă care le separă. Există numai prezentul și e infinit. Trecutul și viitorul sunt doar obloane pe care le purtăm noi, astfel încât infinitul acela să nu ne înnebunească.”

”Oamenii cu secrete n-ar trebui să-și facă dușmani.”

Pe curând!💝

8 comentarii:

  1. E interesantă comparația cu iadeșul. Da, omenirea e spintecată pe din două...
    Weekend plăcut!

    RăspundețiȘtergere
  2. Intuiesc că e un gen care mi-ar placea. Mulțumesc pentru prezentare!
    Citatele pe care le-ai ales e probabil sa le fi ales și eu... 😊 Îmi plac în special cele despre dorința/speranța.
    Weekend plăcut! 😘 Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am scris mai multe în agendă, dar nu știu dacă avea cineva răbdare să le citească pe toate. Imi plac poveștile de ficțiune fantastică ,care îmbină tot felul de elemente , si creeaza personaje si lumi fantastice . Chiar mă relaxează. Duminică frumoasă să ai, Diana! Pupici

      Ștergere
  3. Ai facut o prezentare minunata, iar citatele m-au ademenit teribil. Nu am auzit de titlu si ne-ai facut o surpriza tare frumoasa cu o asa serie.
    Si vreau sa punctez:
    " Există lucruri mai mari decât orice dorință.
    - Ca de exemplu?
    - Majoritatea lucrurilor care contează."
    &
    "- Dragostea e un lux.
    - Nu. Dragostea este un element al naturii.
    Un element al naturii. Ca aerul de respirat, ca pământul de sub picioare."

    Multumesc pentru surpiza frumoasa, draga Mihaela!
    Pupici si duminica placuta!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu am avut surpriza cand am citit cartea, pentru că am inceput-o cu reticență .
      Chiar e o poveste frumoasă! Duminică plăcută, Suzana! Si bine ai revenit! Pupici

      Ștergere
  4. Mi-a placut atat de mult citatul referitor la Speranta... „Speranta isi face propria ei magie”. Chiar asa este... mie cel putin mi se potriveste.
    Foarte interesanta aceasta serie. Ma bucur mult ca ne-ai povestit despre ea (nu am inteles insa foarte bine, volumul 3 nu a mai aparut si tiparit? Deloc?Sau nu l-ai mai gasit? -- eu am problema aceasta cu o trilogie, nu l-au mai tradus - il am pana la urma in engleza, dar il voiam si in romana.. practic am doua carti in romana si una in engleza.. haha)

    pupici cu drag 🤗 si salutari si ajutorului tau in ale prezentarii. ma bucur mult sa o revad. hihih :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel de-al treilea volum a fost tiparit și el, doar că eu am aflat prea târziu de această serie...si nu se mai tipărește.
      Am căutat prin toate librăriile și grupurile destinate cărților, am gasit-o la un moment dat-un singur exemplar, dar cum eu intru mai mult seara sau in weekend pe net, deja o luase altcineva,care ca si mine o cauta. In format electronic am gasit-o si o am, dar nu si fizic. In engleza se găsesc toate cele 3 volume.
      Ajutorul are părul roșu,ma gandeam sa-i fac o prietenă cu parul albastru....A jucat două roluri la prezentare:))))
      Pupici, Rux.

      Ștergere