Eros și Psyche - Când arta întâlnește tehnologia !

 Povestea de iubire dintre Eros și Psyche se spune că este cea mai frumoasă și că în spatele mitului iubirii dintre ei se află semnificații...

duminică, 28 aprilie 2024

Unirea Gusturilor și Tradițiilor: POLTENIA Taste

În Craiovei, la Centrul de Limbă și Cultură Poloneză, s-a desfășurat recent un eveniment interesant și frumos: degustare de vinuri oltenești și brânzeturi poloneze. 

POltenia taste am numit-o noi. Te întrebi, poate, de unde vine numele "POLTENIA" și ce semnifică el ?Ei bine, POLTENIA este o combinație ingenioasă între "Polonia" și "Oltenia". Este o denumire care reflectă perfect tema acestui eveniment deosebit, care aduce împreună aromele și cultura din două regiuni distincte: Polonia și Oltenia. Această degustare de vinuri oltenesti și brânzeturi poloneze a fost mai mult decât o simplă experiență gustativă - a fost o călătorie captivantă prin arome și culturi.

Centrul de Limbă și Cultură Poloneză ,din cadrul Universității din Craiova, își propune să promoveze cultura, limba și literatura poloneză prin diverse activități precum expoziții, conferințe, seri de film, muzică, poezie și bucătărie poloneză. Studenții au oportunitatea de a participa la cursuri de limbă polonă în fiecare săptămână, iar cei mai dedicați pot beneficia de burse pentru studii sau stagii în Polonia.

Degustarea de sâmbătă, 27 aprilie, face parte dintr-o serie de evenimente care au avut loc cu ocazia aniversării a 10 ani de existență a Centrului Cultural Polonez, în Craiova. În cadrul POLTENIA Taste, participanții au fost răsfățați cu o gamă diversă de vinuri oltenesti și brânzeturi poloneze. Atmosfera prietenoasă a fost îmbogățită de schimbul de informații culturale între Polonia și România, evidențiind legăturile puternice dintre cele două țări.

De data aceasta am degustat vinuri demiseci care se găsesc și în supermarketuri, vinuri de retail și brânzeturi din polonia, lista este următoarea:

1.Domeniile Vinju Mare Sauvignon Blanc demisec și Camembert;
2.Domeniile Vinju Mare Rose demisec și Rycki Maasdam;

3.Domeniile Vinju Mare Merlot demisec și Rubin Skarby Serowara;

4.Vinul Principelui Cabernet Sauvignon și Syrah și Serek Zakopianski.

Vinurile și brânzeturile au fost prezentate de Daniel Botea, absolvent de master Expertizare Viti-Vinicola și Degustător autorizat de brânzeturi.

Înainte să-ți povestesc despre vinul demisec care mi-a plăcut, vreau să povestesc despre lucrurile noi pe care le-am aflat despre vin:

-   Pentru a obține un vin demisec trebuie oprit procesul de fermentație, după cum se știe drojdia transformă zaharurile în alcool.
-   Vinul se păstrează corect în poziție orizontală la temperatură și umiditate otpime, adică temperatura de 10-12 grade și umiditate 40-60. Dacă îl păstrăm în poziție verticală, dopul se usucă și aerul care intră în sticlă duce la acrirea vinului. Mă gândeam că acasă pot ține vinul cum vreau eu😂....credeam foarte greșit, se pare.
-   Tot la această degustare am aflat că unele sticle pot avea defect de dop și ne putem da seama de asta după miros, când se deschide sticla mirosim dopul, dacă miroase urât, nici vinul nu este bun, nu se poate bea.
Sunt un fan declarat al vinurilor roșii seci, dar de această dată mi-a plăcut un vin rose demisec, pe care l-am și votat, dar am câștigat un vin alb! Încurcate sunt căile Domnului!😅🤷La fiecare degustare, nu știu dacă am mai zis, fiecare își votează vinul preferat și se extrage un câștigător pentru fiecare combinație de vin și brânză în parte. Este prima degustare la care sunt extrasă câștigătoare.

Vinul meu preferat de la această degustare a fost D.O.C. Rose– Mehedinți, Vânju Mare. Am apreciat aromele proaspete de fructe roșii de pădure (căpșuni) și echilibrul său remarcabil între aciditate și dulceață, acest vin demisec s-a dovedit a fi un companion perfect pentru experiența gastronomică oferită la POLTENIA Taste și s-a potrivit perfect cu brânza Rycki Maasdam, care este varianta mai ieftină a cunoscutului Emmentaler. Emmentaler este considerat unul dintre felurile de brânză cel mai greu de obținut datorită procesului de maturare care trebuie să ducă la formarea simultană a gustului și a găurilor specifice din structură. Varianta Maasdam a aparut in Olanda in anii ’90 si este un pic mai dulce decat Emmentaler.

Rose-ul este intermediar între vinul roșu și alb, iar brânza Maasdam este intermediar între brânza fermentată și maturată.

Vinul rose se servește,spre deosebire de cel alb și roșu, la o temperatură mai scăzută, fiind preferat pe timpul verii de iubitorii de vin roșu, iar pentru a-i simți mai bine aromele, vinul se pune până la circumferința maximă a paharului.

Spuneam că am câștigat vinul demisec alb Sauvignon Blanc și brânza Camembert, cum am ajuns să-l câștig? Aici intervin căile încurcate ale Domnului😂: Nimeni nu votase vinul alb, așa că s-a decis să-l primească gazda evenimentului cadou, dar gazda noastră a câștigat vinul rose, așa că după ce s-au efectuat extragerile, toate bilețelele necâștigătoare au fost puse într-un bol pentru vinul alb și s-a extras câștigătorul, adică eu!

O altă tradiție la degustări este aceea de a ciocni paharele la vinul rose:

Degustarea a fost o ocazie perfectă pentru a explora aromele autentice și pentru a descoperi bogăția culturală a celor două țări. Conversațiile pline de entuziasm și curiozitate au evidențiat similitudinile și diferențele dintre tradițiile culinare și culturale, îmbogățind astfel perspectiva participanților.

POLTENIA Taste a fost nu doar o degustare, ci o experiență care a reușit să aducă împreună două culturi bogate și să creeze amintiri de neuitat. Cu siguranță, evenimentul a demonstrat că aromele și cultura au puterea de a uni oamenii din întreaga lume. 

În Polonia se consumă mai mult băuturi alcoolice tari decât vin, iar oaspeții din Polonia au fost enuziasmați de combinația vinului cu brânza și au participat activ la ”ghicirea” aromelor, aciditatea și gradul alcoolului din vinuri. 

Evenimentele vor continua, la sfârșitul lunii mai ne vor învăța cum să preparăm pierogi – colțunași polonezi, iar pe 8 iunie vom avea și un atelier de craft, unde noi vom fi profesori.

Pe curând!  💝     

5 comentarii:

 1. Esti formidabila cu aceste activitati. Mai aflam si noi multe lucruri.
  Si da ai dreptate cand spui ca 'aromele și cultura au puterea de a uni oamenii din întreaga lume. '
  Multumesc mult draga Mihaela! Pupici!❤️😘

  RăspundețiȘtergere
 2. Felicitari pentru premiu :). Sa te bucuri de el :D
  Si mie imi placea tipul acesta de branza. :)
  Foarte interesant eveniment si inedita denumirea atribuita. Imi place :). Imi plac in general jpcurile de cuvinte de genul acesta.
  Pupici!

  RăspundețiȘtergere
 3. Events like these remind us of the power of food and culture to bring people together.
  Congrats on winning the award! 🥂

  RăspundețiȘtergere