Eros și Psyche - Când arta întâlnește tehnologia !

 Povestea de iubire dintre Eros și Psyche se spune că este cea mai frumoasă și că în spatele mitului iubirii dintre ei se află semnificații...

luni, 11 martie 2024

Peștera Veterani: Porticul Temporal al Istoriei și Naturii

Peștera Veterani nu este doar o formațiune geologică remarcabilă, ci și un martor al istoriei și a evoluției sale în timp. Cândva, acest loc era considerat sanctuarul zeului Zamolxe, de către daci, oferind un cadru sacru pentru practicile religioase ale acestei vechi civilizații. Pestera este săpată în malul stâng al Dunării, în Cazanele Mari, masivul Ciucaru Mare, la 500 de metri aval de Pestera de la Gura Ponicovei, sub peretele denumit Panza Curii, având o altitudine absolută de 73 de metri.

În epoca medievală, peștera a fost transformată într-un punct strategic esențial, cu construcții fortificate ce serveau ca apărare împotriva potențialilor invadatori. La sfârșitul secolului al XVII-lea, armata austriacă a consolidat și mai mult poziția strategică a Peșterii Veterani, transmutând-o într-o fortificație puternică.


De-a lungul secolelor, acest loc devenise un punct strategic în conflictul militar, mai ales în anul 1691, când generalul austriac Friedrico Veterani a capturat Lipova, concentrandu-se ulterior pe apararea Transilvaniei si impiedicarea incursiunilor turcesti la Dunare. Astfel, Peștera Veterani a devenit martora unor evenimente cruciale din istoria militară a regiunii.

Astăzi, accesul la peșteră se realizează exclusiv pe Dunăre, oferindu-le turiștilor o experiență unică de explorare a acestui sit istoric și geologic. Cu o deschidere ușor vizibilă și un mic ponton de acostare la baza peretelui de acces, călătorii pot pătrunde în misterul Peșterii Veterani, descoperind fascinanta ei istorie și formațiunile sale geologice spectaculoase.


Sala principală a peșterii, cu dimensiuni impresionante, oferă o priveliște remarcabilă, cu o înălțime de până la 20 de metri, cu o lățime de 28 de metri și o lungime de 37 de metri. Lumina naturală pătrunde în sală printr-o fereastră naturală. O galerie ascendentă vestica dezvoltată pe diaclaze se deschide la intrarea, protejată de un zid de fortificație parțial distrus.

"Fantana Turcului" (acoperită cu un grilaj, pentru evitarea accidentelor) din partea terminală a sălii adaugă o notă de mister și o parte din povestea ei în istoria încărcată a peșterii. Cu fiecare pas în această peșteră, turiștii pășesc în trecut, descoperind straturile bogate de istorie care definesc Peștera Veterani.

Prin vizitarea Peșterii Veterani, nu doar că experimentezi splendoarea geologică, ci și te afunzi într-o călătorie în timp, retrăind evenimente semnificative ale istoriei. Este un loc cu multiple dimensiuni, care leagă frumusețea naturală de trecutul tumultuos al regiunii.

Peștera Veterani am vizitat-o în 2020, în august, și mi-a lăsat o amintire încă vie în inimă. Într-o lume în continuă schimbare, această peșteră rămâne o mărturie a stabilității și frumuseții care ne înconjoară, așteptând cu răbdare să împărtășească poveștile sale cu fiecare călător curios care alege să pășească în adâncurile sale.

Pe curând!💝

***poze din arhiva personală editate cu canva

2 comentarii:

  1. Foooooarte interesant! Nu imi amintesc sa fi citit pana acum despre ea (nici sa fi fost mentionata prin cartile de istorie.. hmmm ). M-am bucurat de calatoria virtuala si iti multumesc pentru informatiile pe care ni le-ai impartasit.
    Imi place mult genul acesta de articole si ma bucur si mai mult sa descopar locuri in tara despre care nu stiam sau pe care nu am avut ocazia sa le vizitez.
    pupici!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesant, chiar nu stiam nimic de pestera Veterani. Ce tara frumoasa avem. Mereu descoperim cate ceva.

    RăspundețiȘtergere