Eros și Psyche - Când arta întâlnește tehnologia !

 Povestea de iubire dintre Eros și Psyche se spune că este cea mai frumoasă și că în spatele mitului iubirii dintre ei se află semnificații...

luni, 18 martie 2024

Fontana del Mose: Artă și apa în armonie perfectă!

Într-un moment de nostalgie, am întors paginile albumului de fotografii cu momentele imortalizate la Roma, din sejurul meu din ianuarie. Cu fiecare fotografie, amintirile s-au revărsat asupra mea ca un val de emoție. Privind acele imagini, am simțit din nou aroma și pulsul etern al orașului istoric. Printre paginile galbene și zgâriate, am găsit și notele mele despre locurile pe care le-am călcat cu uimire și extaz. Dar un loc mi-a atras atenția în mod special, iar astăzi, îmi doresc să împărtășesc cu tine povestea acelei descoperiri speciale - Fontana del Mose.

În peisajul arhitectural bogat al Romei, o lucrare remarcabilă se ridică în Piața San Bernardo: Fontana del Mose sau Fântâna lui Moise. Această minunată fântână este o creație a celebrului arhitect și inginer italian Domenico Fontana, cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative la arhitectura și ingineria Renașterii și Barocului târziu.

Fontana del Mose a fost construită în perioada Renașterii, între 1585 și 1588, în timpul pontificatului Papei Sixt al V-lea. Această fântână monumentală a fost una dintre cele patru fântâni realizate în Roma în timpul acestui pontificat, fiind considerată una dintre cele mai impresionante opere ale lui Fontana. Este o îmbinare între un arc de triumf și un nymphaeum roman.



Fontana del Mose este alcătuită dintr-o varietate de elemente sculpturale impresionante, în centrul cărora se află figura biblică a lui Moise, înconjurată de alte figuri biblice precum Goliat, Lea și Rachel. Aceste sculpturi au fost realizate sub îndrumarea lui Fontana conferind fântânii măreție și eleganță. În ziua inaugurării, cei prezenți au zis că Moise este supărat deoarece este disproporționat, critică pusă în versuri de celebrul Pasquino:

"Cu ochi crunți privește
Apa ce-i susură la picioare
Gândindu-se îngrozit
La nedreptatea făcută
De un sculptor amețit.

O caracteristică distinctivă a Fontanei del Mose este legătura sa cu sistemul de apeducte al Romei. Apa care curge prin această fântână este alimentată de același sistem de apeducte care alimentează și celebra Fontana Di Trevi, oferind o legătură semnificativă între cele două importante opere de artă hidraulice din Roma.

Fontana del Mose rămâne unul dintre cele mai remarcabile monumente ale arhitecturii și artei din Roma, reprezentând o combinație perfectă între măiestria sculpturii și ingineriei hidraulice. Vizitarea acestei fântâni impresionante oferă o incursiune în bogata moștenire culturală și artistică a orașului, subliniind contribuția semnificativă a lui Domenico Fontana la frumusețea eternă a Romei.

Pe curând!💝

3 comentarii:

  1. Frumoasa prezentare. Minunate fotografii... Sper sa te reintorci cat de curand la Roma si sa te bucuri de tot ce are "Orașul Etern” de oferit.
    Un start bun in noua saptamana! 🤗

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe mine ma fascineaza cum arata Leul (Sau e Leoaica?). Are ceva deosebit si imi place tare mult!
    M-am bucurat de aceasta calatorie virtuala. Abia astept sa mai scoti din caietul cu amintiri de calatorie povesti din acestea fascinante :). Si iti multumesc :D
    Pupici cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru toate detaliile si imaginile despre acest loc uimitor.
    Si mie imi place leoaica. Arata mai altfel decat alte sculpturi de gen.
    Frumoase amintiri ai adunat.
    Pupici si weekend placut, draga Mihaela! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere