luni, 27 octombrie 2025

Marșul cel lung

 Marșul cel lung este un roman scris de Stephen King sub pseudonimul Richard Bachman și este, într-adevăr, un roman tulburător.

Încă din Evul Mediu, oamenii au fost atrași de jocurile sângeroase, de spectacolul durerii și al morții privite ca formă de distracție. În arene sau piețe publice, suferința devenea un prilej de fascinație colectivă, o formă stranie de catharsis. De la turnirurile violente și execuțiile privite cu încântare, până la competițiile moderne ce glorifică violența sub pretextul divertismentului, omenirea a rămas captivă aceleiași dorințe de a-și privi propriile limite. Romanul Marșul cel lung, de Stephen King, reia această obsesie ancestrală, transformând-o într-o alegorie crudă despre supraviețuire, sacrificiu și prețul sângeros al gloriei.

Deși nu este un roman extraordinar, este totuși bun. Acțiunea se petrece pe parcursul a cinci zile pe o autostradă, unde 100 de băieți sub 18 ani trebuie să meargă cu o viteză de 6,4 km/h. Mergi sau mori, sunt două variante, nu există cale de mijloc.

A exagerat puțin cu descrierea băieților spunând că slăbiseră foarte mult, pierzându-și mai mult de jumătate din greutate corporală, dar poate așa se vedeau ei din cauza nesomnului și a mersului continuu. În realitate, în cinci zile nu ai cum să arăți ca un subnutrit, mai ales dacă totuși mănânci — King exagerează intenționat din motive artistice, pentru a sublinia degradarea fizică și psihică, nu realismul biologic.

Nu au fost prea multe detalii despre acest joc numit ”Marșul cel lung”  sau ce s-a întâmplat cu câștigătorul. Cartea mi-a lăsat o stare de neliniște și o senzație de gol, pentru că te face să te întrebi până unde poate merge omul pentru glorie sau pentru a fi remarcat. Finalul, deși ambiguu, amplifică sentimentul de absurd și neputință.

Per total, i-am acordat 3 steluțe, iar mai jos voi lăsa câteva citate care mi-au plăcut.

„Garraty se gândi că amintirile erau ca o linie zgâriată pe pământ. Cu cât te întorceai  mai mult în urmă, cu atât era mai ștearsă și mai greu de distins; până când, în cele din urmă, nu se mai zărea nimic, doar pământul neted și gaura neagră de neant din care apăruseși.”

„[...]aproape că auzea cum îi funcționează mașinăria dinăuntrul capului: lent, greoi, și totuși la fel de sigur ca moartea și la fel de inevitabil ca impozitele. Cumva, era impresionant.”

„- Este uluitor felul în care mintea dirijează corpul, felul în care îi poate prelua controlul, dictându-i ce să facă! O gospodină obișnuită poate parcurge până la douăzeci și cinci de kilometri pe zi, între frigider, masa de călcat și frânghia de întins rufe. La sfârșitul zilei, este gata să-și ridice picioarele pe masă; totuși, nu-i epuizată. Un comis-voiajor, care bate din ușă în ușă, poate străbate douăzeci și cinci de kilometri. Un licean legitimat la fotbal merge și aleargă treizeci și opt - patruzeci și cinci kilometri... asta într-o zi întreagă, de dimineața de când se scoală până seara la culcare. Toți obosesc, dar niciunul nu-i epuizat.

- Dar să presupunem că-i zici gospodinei: azi trebuie să străbați douăzeci și cinci de kilometri înainte să ai voie să cinezi.

- Ar fi epuizată, nu doar obosită.”

„Știința morții, reală și incontestabilă ca o fotografie, încearcă să se strecoare și să-l înnămolească. Încearca să-l paralizeze. O ignoră cu o indiferență disperată. Coapsa lui era o agonie incredibilă, dar era atât de concentrat încât abia o simțea.”

Tu ai citit cartea? Cum ți se pare?

duminică, 26 octombrie 2025

Inițiere în lumea brânzeturilor. Mic curs despre brânzeturi

 Craiova, 25 octombrie 2025 – În acest weekend, Ramada Plaza Craiova este gazda unui eveniment cu totul special: Treasures of the East. Un festival dedicat iubitorilor de vinuri, brânzeturi și beri artizanale din Europa de Est, care a reunit producători și degustători din România, Bulgaria și Republica Moldova. Printre momentele deosebite ale zilei de sâmbătă, la care am participat și eu, a fost cursul „Inițiere în lumea brânzeturilor”, susținut de Marian Timofti, președintele Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați din România (FNDA).

Marian Timofti este un adevărat maestru al degustării și al analizei senzoriale în România. Este somelier profesionist certificat de Asociația Italiană a Somelierilor și a fost jurat în numeroase concursuri naționale și internaționale de vinuri. Cu o pasiune aparte pentru brânzeturi, cafea, uleiuri și mezeluri, el este și formator în domeniul analizei senzoriale, pregătind degustători autorizați care să recunoască subtilitățile gustului și aromelor.

 O incursiune în universul brânzeturilor

Marian Timofti ne-a ghidat pas cu pas prin tainele degustării brânzeturilor, explicându-ne cum să apreciem textura, aroma și aspectul fiecărei brânze. Am învățat despre importanța maturării și despre diferențele dintre diverse tipuri de brânzeturi. Care este diferența dintre aromă și parfum? Voi da chiar exemplul pe care ni l-a dat la curs: Treci pe lângă un tei înflorit, simți ce …? Parfumul florilor de tei, bineînțeles. Dacă vrei să simți aroma, trebuie să mesteci florile de tei.

Ne-a prezentat ustensilele speciale cu care se taie brânza, precum mandolina care se folosește pentru a tăia brânza moale cu mucegai.

Brânzeturile maturate – dure, la fel ca vinurile – trebuie lăsate cel puțin 30 de minute să respire. Doar așa își eliberează aromele reale, capătă textura potrivită și îți dezvăluie toată complexitatea gustului.

Un alt momente care mi-a plăcut foarte mult a fost povestea brânzei Bitto, o raritate mondială, despre care îți voi povesti imediat.

Povestea brânzei Bitto

Bitto este o brânză tradițională din regiunea Valtellina, situată în Alpii Lombarzi din nordul Italiei. Această brânză are o istorie de peste 1.000 de ani și este considerată una dintre cele mai vechi brânzeturi comestibile din lume. Ce o face cu adevărat specială este procesul de producție și maturare.

Bitto se produce în mod tradițional în lunile de vară (4 luni pe an), în calécc (cabane alpine), folosind lapte de vacă Bruna Alpina și până la 20% lapte de capră Orobica, o rasă autohtonă din Alpii Bergamaschi. Maturarea brânzei se face în mod natural, fără utilizarea de culturi bacteriene selecționate, iar procesul poate dura peste 10 ani. Această lungă perioadă de maturare conferă brânzei arome complexe și o textură unică.

În 1996, Bitto a primit statutul de Denumire de Origine Protejată (DOP) la nivel european. Cu toate acestea, un grup de producători tradiționali a considerat că standardele DOP nu reflectau suficient tradițiile și calitatea produsului lor. Astfel, au creat Bitto Storico, o variantă care respectă metodele tradiționale de producție și care este susținută de Slow Food ca un produs de patrimoniu culinar.

Ultimele momente ale cursului

A fost un mini curs care s-a terminat cu o degustare de brânzeturi pe care noi, cursanții, trebuia să jurizăm, să votăm brânza care ne-a plăcut cel mai mult. Am plecat mai devreme și nu am aflat care a fost brânza câștigătoare a concursului „Cheeses of the East”.

Am filmat, însă nu de la început, ci din momentul în care prezenta ustensilele, așa că îți recomand să vizionezi acest video, deoarece vei afla mult mai multe informații decât cele prezentate în articol. Durata videoclipului este de 12 minute — foarte prețioase. Poți viziona filmarea aici:


O zi plină de povești și arome de brânzeturi!
Pe curând!

sâmbătă, 25 octombrie 2025

Lumea ciupercilor

 Uneori, cele mai frumoase descoperiri se ascund acolo unde nu te aștepți. Așa mi s-a întâmplat la Cittadella Viscontea din Bergamo: mă plimbam fără o direcție specifică când, trecând prin poarta cetății, am descoperit un mic univers dedicat ciupercilor. Sub zidurile de piatră, într-o sală discretă, se desfășura o expoziție fascinantă: „I Funghi – Il Regno della Sostenibilità”.

Organizată de Gruppo Micologico G. Camozzi, expoziția aduna laolaltă sute de specii de ciuperci – o adevărată colecție a diversității naturii. De la exemplare minuscule, în forme fragile și fosforescente, până la ciuperci masive, colorate, cu forme bizare și spectaculoase, totul era aranjat cu o precizie care trăda pasiunea organizatorilor. Nu era doar o simplă prezentare științifică, ci o poveste despre viață, echilibru și legătura nevăzută dintre toate lucrurile.

 Miceliul – viața de sub pământ

Miceliul este partea invizibilă a ciupercilor, ascunsă sub pământ. Se dezvoltă sub formă de filamente fine care se ramifică în toate direcțiile, creând o rețea uriașă. Această rețea se conectează cu rădăcinile copacilor și cu alte plante, facilitând schimbul de apă și nutrienți între sol și plante. Astfel, miceliul acționează ca o ”autostradă subterană” care leagă organismele între ele și menține echilibrul ecosistemului.

Când aceste filamente se organizează, dau naștere sporoforului – partea vizibilă, pe care o numim simplu ciupercă. Ideea că sub pământ există o astfel de rețea invizibilă, dar plină de energie și vitalitate, care susține întreaga natură, mi s-a părut pur și simplu magică.

Ciupercile și omul preistoric

Încă din cele mai vechi timpuri, ciupercile au făcut parte din viața oamenilor. Omul primitiv, vânător și culegător, se hrănea cu fructe de pădure și ciuperci, resurse prețioase, deși efemere. Unele triburi folosesc și astăzi ciuperci halucinogene în ritualuri șamanice – o dovadă că această legătură este și spirituală, nu doar alimentară.

Alte utilizări ale ciupercilor în preistorie au fost identificate odată cu descoperirea Omului din Similaun, în anul 1991. Mumia din Similaun este o relicvă antropologică găsită în Alpii Ötztal, la poalele muntelui cu același nume, la granița dintre Italia și Austria. Cunoscut sub numele de Ötzi, se estimează că a trăit între anii 3300 și 3200 î.Hr.

Împreună cu corpul mumificat au fost găsite, pe lângă resturi de îmbrăcăminte și obiecte personale de mare interes arheologic, și fragmente din Piptoporus betulinus (Basidiomycetes), probabil folosită ca antiseptic datorită proprietăților sale antiparazitare documentate, precum și o bucată din Fomes fomentarius (Basidiomycetes), cunoscută și sub numele de ciupercă de iască. Aceasta era utilizată pentru aprinderea focului până la inventarea chibritului, în anul 1826.

Până la acea dată, tehnica aprinderii focului se baza pe folosirea unui producător de scântei (precum silexul sau oțelul) și a materialului numit iască, capabil să declanșeze și să întrețină flacăra.

Timp de milenii, oamenii au folosit diverse materiale ca iasca, însă Fomes fomentarius juca un rol deosebit de important – denumirea sa științifică reflectă această utilizare: „fomes” însemnând „lemn de candelă”, iar „fomentarius”, „cel care întreține focul”.

Arhitecții invizibili ai naturii

Fără să ne dăm seama, ciupercile mențin echilibrul naturii, transformând resturile în nutrienți și făcând viața posibilă. Aceste organisme există de peste 500 de milioane de ani și au reușit să colonizeze aproape toate mediile terestre. Mult timp considerate plante, ele au primit, abia în secolul XX, propriul lor regn – Regnul Fungi. Până la jumătatea secolului trecut, tot ceea ce exista în natură era împărțit în trei Regnuri: Animal, Vegetal și Mineral.

În această clasificare, ciupercile erau considerate parte a Regnului Vegetal, din cauza asemănărilor de formă și structură cu plantele.

Odată cu dezvoltarea biologiei moderne, această viziune s-a schimbat radical. În anul 1969, cercetătorul Robert H. Whittaker a propus o nouă clasificare a lumii vii, împărțind organismele în cinci Regnuri: Monera (bacteriile), Protista, Fungi (ciupercile), Plantae (plantele) și Animalia (animalele).

Ciupercile sunt organisme eterotrofe, ceea ce înseamnă că nu își pot produce singure hrana, ci depind de surse externe de substanțe organice.
Această caracteristică le apropie mai mult de animale decât de plante. În schimb, ele îndeplinesc o funcție
importantă în natură – transformă resturile vegetale și animale în nutrienți, închizând cercul vieții. 
Astfel, împreună cu bacteriile și alte microorganisme, ciupercile îndeplinesc funcția fundamentală în ciclul vieții: aceea de a descompune materia organică, contribuind la regenerarea continuă a ecosistemelor.

Expoziția „I Funghi – Il Regno della Sostenibilità” mi-a arătat că aceste organisme sunt foarte importante pentru natură, lucrând neobosit, în tăcere, pentru regenerarea și menținerea ecosistemelor.

M-a impresionat expoziția din Bergamo prin modul în care te face să vezi și să înțelegi natura – să observi cât de tăcut, dar puternic lucrează ciupercile pentru a menține viața în jurul nostru. 

Pe curând!🍄

vineri, 24 octombrie 2025

Răsfăț de toamnă în pahare - Wine Tonic Festival 2025

 Sunt unele evenimente care devin, an de an, un fel de tradiție personală. Pentru mine, unul dintre ele este Wine Tonic Festival — cel mai mare festival de vin din Oltenia, unde toamna are gust de povești, prietenii noi și arome care te cuceresc de la prima înghițitură.

Anul acesta, ne vedem pe 15 și 16 noiembrie, la Ramada Plaza Craiova, în eleganta Sală Constantin Brâncuși. Două zile în care totul se învârte în jurul vinului, al bucuriei de a descoperi și al momentelor trăite frumos.
📅 Programul:

  • Sâmbătă: 12:00 – 20:00

  • Duminică: 12:00 – 20:00

La ediţiile anterioare ale festivalului am trăit momente de neuitat: un spaţiu plin de energie bună, vinuri alese cu grijă din regiuni locale şi internaţionale, degustări care te făceau să te opreşti şi să savurezi fiecare aromă, dar şi întâlniri cu oameni pasionaţi — producători, somelieri, vizitatori — toţi cu aceeaşi dragoste pentru vin. Am plecat de acolo nu doar cu vinurile preferate, ci şi cu amintiri frumoase.

Anul acesta, ajuns la ediția a III‑a, festivalul promite să fie și mai spectaculos: peste 500 de vinuri și băuturi premium, crame locale și internaționale, dar și masterclass-uri pentru cei care vor să învețe de la profesioniști. Fie că ești cunoscător sau doar curios să încerci ceva nou, sunt sigură că vei pleca de acolo cu cel puțin un vin preferat (sau două… să fim sinceri).

Printre momentele speciale ale festivalului se numără și Masterclass-ul lui Luca Maroni, expert recunoscut la nivel internațional pentru modul în care vorbește despre vin ca despre o poveste. E o experiență care merită trăită, chiar și dacă nu ești cunoscător – pentru că îți arată câtă pasiune, știință și emoție se ascund într-un singur pahar.
Locurile la masterclass sunt limitate, așa că dacă te tentează, grăbește-te să-ți rezervi locul din timp.

🎟️ Biletele sunt deja disponibile online – 45 de lei pentru o zi, 80 de lei pentru ambele. Le poți cumpăra simplu de aici: https://www.livetickets.ro/bilete/wine-tonic-festival.

Eu una abia aștept să mă las surprinsă de vinuri noi și oameni frumoși și să mă bucur de atmosfera caldă. Dacă și tu iubești vinul, conversațiile lungi și zâmbetele care vin din suflet, atunci ne vedem la Wine Tonic. Eu sigur voi fi acolo.


marți, 21 octombrie 2025

Atenție, pofticioși! Începe festivalul Treasures of the East

 Se zice că, dacă treci prin Craiova într-o zi de toamnă și simți miros de brânzeturi fine, vin bun și voie bună, sigur ai nimerit în locul potrivit. Iar anul acesta, pe 25 octombrie, între orele 11:00 și 17:00, acel loc se numește Ramada Plaza Craiova, gazda festivalului Treasures of the East  – un adevărat tezaur gastronomic care promite să zguduie papilele și să bucure sufletele.

Vinuri, brânzeturi și beri artizanale

Vin crame din România, Bulgaria și Republica Moldova, fiecare cu poveștile lor în sticle pline de aromă. Se adună și berari artizanali, producători de brânzeturi „de autor” și bucătari olteni care nu glumesc cu gustul. Iar partea cea mai frumoasă? Accesul e liber! Adică da, poți veni, degusta, vota și descoperi comorile din răsărit — totul fără bilet de intrare.

Publicul devine jurat

Dar să nu crezi că e doar o simplă degustare. Nu, nu! Aici, publicul nu va fi doar musafir, ci și jurat. Concursurile Cheeses of the East și Beers of the East vor fi jurizate chiar de vizitatori — da, tu poți fi cel care hotărăște cine merită aplauze. Înainte de vot, însă, ai ocazia să înveți de la cei mai buni: între 13:30 și 14:30, Marian Timofti (FNDA) te familiarizează cu secretele brânzeturilor, iar de la 15:00, Liviu Gheorghe (Winebook) te poartă prin universul berii artizanale.

Craiova — orașul comorilor culinare

Totul face parte din proiectul Craiova – capitală gastronomică est-europeană, o inițiativă a echipei WeAreRomania / YOU ARE WELCOME, susținută de Liceul de Industrie Alimentară și de partenerul global Corteva Agriscience. Iar pentru curioși, în paralel au loc și prezentări dedicate profesioniștilor din turism, HoReCa și branding regional.

E, și dacă tot e sâmbătă, te sfătuiesc să-ți aduci prietenii, pofta de viață și ai grijă curiozitatea să nu-ți lipsească. Vei pleca de acolo cu gusturi noi, povești frumoase și poate chiar cu un deliciu preferat.

Craiova devine, pentru o zi, centrul comorilor din Est. Și sincer? Ar fi păcat să nu fii și tu acolo.

luni, 20 octombrie 2025

Toamna poveștilor, muzicii și ideilor creative

 Spuneam într-o postare anterioară că toamna aceasta este foarte bogată în evenimente și așa a fost. Nu am reușit să particip la toate evenimentele, dar cele la care am participat mi-au umplut sufletul de bucurie.

Toamna poveștilor

Premiera piesei de operă „Trubadurul” a fost una dintre cele mai reușite producții ale acestei stagiuni, un spectacol remarcabil prin interpretarea artiștilor, scenografia impresionantă și rafinamentul costumelor. A fost un spectacol complex, care meriă văzut și revăzut.

Baletul Operei Române Craiova a adus pe scenă spectacolul de dans „Albă ca zăpada și cei șapte pitici” care mi-a răsfățat copilul interior. Am trăit povestea alături de dansatori. Sala a fost plină de copii și de zâmbete sincere — timp de o oră am redevenit copilul răsfățat de altădată.

Am mers și la musicalul „Micuța Dorothy”, la fel de minunat. Chiar îmi era dor de copilărie, de poveștile spuse la gura sobei, acum transpuse pe scenă de Opera Română Craiova. Când dansatorii au coborât în sală printre spectatori, m-am bucurat mai  tare decât un copil. Un spectacol pentru toate vârstele, de la pitici la bunici. Din aceste povești ne luăm doza de optimism, amintindu-ne că, în final, binele învinge.

O altă poveste, pe care sunt sigură că o știi, „Frumoasa din pădurea adormită”spusă de actrița  Monica Ardeleanu acompaniată de orchestra Filarmonicii Oltenia, sub bagheta dirijorului Liviu Condriuc pe suita de balet compusă de Piotr Ilici Ceaikovski. 

Dramă psihologică

Am fost și la premiera piesei de teatru Ivanov, de Cehov, o producție cu totul specială, care a adus ceva nou în teatru prin formă, concept și expresie, filmul devenind parte din limbajul teatral. Filmul intensifică ceea ce întâmplă pe scenă și dă detalii pe care teatrul nu le poate da în anumite cadre, jucându-se cu percepția aceea din afara cadrului.

Regizorul adaugă câteva personaje noi, fără a altera esența textului original. În centrul dramei rămâne Nikolai Ivanov, un proprietar de pământ rus aflat într-o criză profundă — atât financiară, cât și morală. Cândva un om energic și idealist, el a devenit apatic, deziluzionat și incapabil să-și mai găsească un sens în viață. Soția lui, Anna Petrovna, o evreică ce s-a convertit pentru a se mărita cu el, este grav bolnavă de tuberculoză, iar Ivanov se simte vinovat și totodată distant față de ea.

Pentru a scăpa de propria nefericire, Ivanov începe să o viziteze pe Sasha, fiica unui vecin bogat, care se îndrăgostește de el sincer. Între timp, societatea din jur îl judecă, îl bârfește și îl acuză că își neglijează soția muribundă pentru o femeie tânără și bogată.

După moartea Annei, Ivanov acceptă să se căsătorească cu Sasha, dar la nuntă, copleșit de rușine și disperare, își pune capăt zilelor. 

Recomand să mergi să vezi această piesă, a fost prima dată când am văzut o piesă în care teatrul este adus laolaltă cu filmul și mi-a plăcut. Ivanov revine pe 28 și 29 octombrie, poți cumpăra bilete de aici: https://tncms.ro/spectacole/ivanov

Handmade

Ți-am arătat la începutul lunii că am reciclat un catalog de produse cosmetice din care am realizat o Zână bună și de atunci am făcut diverse personaje de poveste, să zic așa.

O zână a pădurii sau poate ai tu o altă denumire?



O ursitoare:

Am început să le fac fără un plan anume din materialele pe care le aveam la dispoziție. Nu știam sau mai bine zis, nu am aveam idee de rezultatul final, am lasat imaginația să-și facă de cap.

Apoi, din cartonul de ouă din care am folosit la accesoriile personajelor mele, am făcut doi clopoței — un ornament pentru Crăciun. Poate zici că e devreme, dar ne trezim cu Crăciunul la ușă, pentru că anul acesta a trecut așa de repede.

Vitamine pentru iarnă

Am fost împreună cu soțul meu să culegem măceșe pentru că văzusem o rețetă interesantă de jeleuri și voiam să o încerc. Deși știam că fructele au o enzimă care reacționează cu gelatina și nu-i permite să se închege cum ar trebui, dar văzând că în acel video funcționa, m-am gândit că la măceșe merge. Nu a funcționat, bineînțeles, dar a fost gustoasă chiar și neînchegată.

Restul de măceșe rămase, le-am curățat și le-am pus la uscat pentru ceai, care este o sursă bună de vitamine pentru zilele friguroase de iarnă.

Cursurile de limbă poloneză

Am început  și cursurile de limbă poloneză. Abia aștept să descopăr Polonia prin cuvinte, povești, jocuri și experiențe de neuitat. Să aflu curiozități despre Polonia, dar și despre cultura ei.

Iar această săptămâna am început-o cu un eveniment foarte special. Cățelul meu Uzzi împlinește azi 6 ani — 6 ani de bucurie și de iubire necondiționată.


Am descoperit cât de bogată și surprinzătoare poate fi toamna. Emoțiile și experiențele trăite mă învață să prețuiesc fiecare clipă și să găsesc frumusețea în lucrurile simple.

Pe curând!

***Sursă fotografii: arhiva personală, Opera Română Craiova, Teatrul Național ”Marin Sorescu”, Centrul de limbă și cultură poloneză, Zooplus

duminică, 19 octombrie 2025

O lecție despre oamenii care dau voce brandului

 Îmi amintesc când am început să-mi construiesc casa, parcă ar fi ieri! Nu știam ce implică să construiești o casă, cu ce provocări te poți confrunta, eu doar visam să am un loc al meu, în care fiecare detaliu să mă reprezinte. Nu voiam o casă mare, ci una mică, dar primitoare, un loc cald în care toți care îi călcă pragul să se simtă ca acasă.

Când aparențele înșală

Am visat un timp cum va arăta căsuța mea, în detaliu, apoi am început să o desenez — ăsta a fost primul pas, cel mai ușor. Apoi, am început să caut un arhitect, deoarece pe lângă multe alte documente care sunt necesare pentru a construi o casă, este nevoie și de un proiect de construcție.

Image by congerdesign from Pixabay

Primul loc în care am căutat a fost, desigur, internetul. Am ales un arhitect din zona mea care avea recenzii bune. L-am contactat, i-am explicat despre ce era vorba și am stabilit o întâlnire. La finalul conversației, am întrebat cam cât m-ar costa, doar orientativ, ca să-mi pot face un calcul. Răspunsul a fost dezarmant: „Dragă, crezi că suntem în gară aici? Că vând bilete la tren?”

I-am mulțumit foarte frumos și am anulat întâlnirea. Acest arhitect era ca un măr de aur — frumos la exterior, dar plin de viermi pe dinăuntru. Am fost șocată de tonul zeflemitor; nu-mi venea să cred! Am fost foarte dezamăgită, mi-a lăsat un gust amar. Însă asta nu m-a oprit să-mi realizez visul.

Umanizare brand: respect înainte de vânzare

E foarte important să fii OM înainte de toate. Poți să fii cel mai inteligent om de pe pământ, dacă îți lipsește umanitatea, celelalte calități nu înseamnă mare lucru.

După ce mi-am mai revenit din șoc, am început din nou să caut arhitect. De data aceasta am întrebat printre cunoștințele mele. Așa am găsit un om extraordinar — un om cu suflet bun, care a știut că în spatele proiectului este o familie la început de drum, un vis de împlinit sau o nouă etapă din viață.

Image by Malachi Witt from Pixabay

O prietenă mi l-a recomandat. Nu era din zona mea, dar asta nu a fost o problemă, pentru că înainte de întâlnire, după ce i-am spus ce îmi doresc și i-am dat toate detaliile de care avea nevoie, în timp ce mă asculta răbdător, mi-a dat recomandări potrivite nevoilor mele. Când i-am spus că mi-am desenat casa și ce materiale aș dori să folosesc, mi-a cerut să-i trimit desenul pe e-mail. A fost o conversație sinceră și respectuoasă. 

Această întâmplare mi-a demonstrat că proverbul „La mărul lăudat nu te duce cu sacul” este foarte adevărat.

Pentru mine, este foarte important ca un consultant (vânzător) să vorbească respectuos, să dea detalii și să recomande serviciul (produsul) potrivit nevoilor mele și nu ceea ce ar dori el să vândă. Să fie empatic, pentru că o interacțiune din obligație se observă imediat deoarece empatia lipsește.

Mi-am dat seama că nu e vorba doar despre produse, ci despre oameni. Despre tonul vocii, atenția sinceră și răbdarea de a asculta. O simplă conversație poate face diferența dintre o zi obișnuită și una care îți redă încrederea în oameni.

Depozit Virtual – rebranding făcut din inimă

Tocmai de aceea am rezonat atât de mult când am descoperit povestea brandului Depozit VirtualÎntr-o lume în care toate brandurile par să se reinventeze vizual, ei au ales o cale deloc ușoară, dar infinit mai frumoasă: să umanizeze brandul. Au înțeles că o siglă nouă nu schimbă o relație, dar o echipă sinceră, da. După unsprezece ani de muncă, au făcut un rebranding „din inimă”, alegând să vorbească despre oameni, despre colegi, despre clienți și despre încrederea construită pas cu pas.

Își spun povestea prin echipă, prin consilieri care nu doar vând, ci ascultă; prin specialiști care nu trimit oferte automatizate, ci te ascultă să înțeleagă ce îți trebuie cu adevărat. Asta înseamnă, pentru mine, adevărata umanizare a unui brand: atunci când un nume de companie devine sinonim cu empatia, respectul și transparența.

 Povestea brandului mi-a amintit de arhitectu care m-a ascultat, m-a înțeles și m-a făcut să simt că visul meu contează. În felul lui, el a fost „rebrandingul” meu personal — dovada că poți construi ceva frumos doar dacă pui suflet.

Așa sunt și oamenii de la Depozit Virtual: cei care știu că, în spatele fiecărei comenzi, e o poveste, o speranță, un început. Ei aleg să facă lucrurile corect, chiar și atunci când nimeni nu-i vede, deoarece știu că încrederea nu se cere, ci se câștigă.

Așa că eu aleg să cumpăr de la oameni. De la cei care ne privesc în ochi, care ne ascultă și care ne inspiră. Tu când ai simțit ultima dată că cineva te-a ascultat cu adevărat, nu doar ți-a vândut ceva?


Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2025!