Eros și Psyche - Când arta întâlnește tehnologia !

 Povestea de iubire dintre Eros și Psyche se spune că este cea mai frumoasă și că în spatele mitului iubirii dintre ei se află semnificații...

luni, 15 ianuarie 2024

Mihai Eminescu: Geniul Poeziei Românești

,,Sufletul călătoreşte din veac în veac, acelaşi suflet, numai că moartea-l face să uite că a mai trăit." (Mihai Eminescu)

Astăzi se împlinesc 174 de ani de la nașterea Geniului poeziei românești. Mihai Eminescu, născut pe 15 ianuarie 1850 în Botoșani, este considerat cel mai mare poet și reprezentant al romantismului în literatura română. Operele sale au marcat profund cultura românească, transformându-l într-un simbol al identității naționale. Aniversarea nașterii sale, pe 15 ianuarie, evidențiază contribuția remarcabilă a poetului la patrimoniul cultural românesc.

Fiind al şaptelea din cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici, provenit dintr-o familie de ţărani români din nordul Moldovei şi al Ralucăi Eminovici, fiică de stolnic din Joldeşti, și-a petrecut copilăria la Botoșani și Ipotești, în casa părintească. Aceste momente unice le evocă și în poeziile „Fiind băiet…” sau „O, rămâi”. 

A fost angajat ca funcționar la diverse instituții din Botoșani, la Tribunal și la Primărie și apoi pribegește cu trupa Tardini-Vlădicescu. Anul 1866 este anul primelor manifestări literare ale lui Eminescu

În luna ianuarie a anului 1866, după moartea profesorului de limba română, Aron Pumnul, elevii au scos o broșură, „Lăcrămioarele învățăceilor gimnaziști”, în care apare și poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”, semnată de Mihai Eminovici. 

La 25 februarie/ 9 martie același an, debutează în revista „Familia”, din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia „De-aș avea”. Iosif Vulcan este cel care îi schimbă numele în Mihai Eminescu, adoptat apoi de poet și, mai târziu, și de alți membri ai familiei sale. În același an îi mai apar în „Familia” încă 5 poezii. A activat în rândul societăților studențești, astfel a ajuns să se împrietenească, la Viena, cu Ioan Slavici.

 A publicat în „Convorbiri Literare” și a devenit bun prieten cu Ion Creangă, pe care l-a introdus la Junimea. În anii tinereții s-a îndrăgostit de Veronica Micle, poetă cunoscută oamenilor tocmai pentru iubirea care a legat-o de Mihai Eminescu.

În 1877 s-a mutat la București, unde până în 1883 a fost redactor, apoi redactor-șef la ziarul „Timpul”. În 1883, scrie și marile lui poeme: „Scrisorile” și „Luceafărul”. “LUCEAFĂRUL” este considerat  de Academia Recordurilor Mondiale (World Records Academy – ianuarie 2009), cel mai lung poem de dragoste   din LUME – 98 de strofe. Eminescu a scris versurile timp de  zece ani și prima dată i le-a citit Veronicăi  Micle. Manuscrisul (1882) poate fi văzut la Biblioteca Academiei Române din București.

În luna iunie a acelui an, surmenat, poetul s-a îmbolnăvit grav, fiind internat la spitalul doctorului Șuțu, apoi la un institut de lângă Viena. În decembrie îi apare volumul „Poezii”, cu o prefață și cu texte selectate de Titu Maiorescu. La 15 iunie 1889, marele naționalist și poet român a murit.

Prin operele sale, el a reușit să transcendă timpul și să devină unul dintre cei mai importanți și iubiți poeți din istoria literaturii române. Închei această postare cu una dintre poeziile mele preferate:


Pe curând!💝

8 comentarii:

  1. Poetul meu preferat! I-am descoperit poeziile pe la 14 ani (adică atunci am început să le savurez, la școală se preda din clasele mici pe atunci) și mă încântă la fel de mult și astăzi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am un poet preferat, imi plac poeziile, iar de la Eminescu imi place Glossa.

      Ștergere
  2. Te-am pus la colectie! Si uneori ma gandesc cum ar fi aratat aceasta tara daca poetul nostru ar mai fi trait cat i-ar fi fost ata lasata de Dumnezeu. Nu vom sti niciodata, din pacate.
    Seara frumoasa, draga Mihaela! Pupici!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! Și eu ma gândesc cum ar fi fost! O seară frumoasă și tie, Suzana! Pupici cu sclipici!❤️😘

      Ștergere
  3. „E usor a scrie versuri... cand nimic nu ai a spune...„

    De multe ori imi rasuna aceste ganduri in minte.
    Am citit ce ai scris, recitit informatii pe care le-am invatat candva. Mi se pare ca intr-un fel a fost devalorizat totul de ceva vreme incoace. Asa simt in ultima perioada.. un fel de goliciune de sens si continut.

    Si mie imi place mult Eminescu (si nu ma refer la bancnota .. hahah). Am copilarit cu Luceafarul (prima strofa cel putin o stiu de cand eram inca una la parinti.. hahahaha). Cred ca vreo 11 strofe am sttiut pe dinafara. Mami parca l-a invatat pe tot, dar Mami era „alt nivel” haha.

    Ma bucura si intristeaza in accelasi timp. Eminescu si ale lui opere.
    Pupici cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Are poezii foarte frumoase! Așa este, chiar am copilărit cu Luceafăr, nu mai știu câte strofe știam, încă mai stiu 2-3😂🙈
      Nu ti se pare chiar s-a devalorizat totul. Poate ne vom trezi din amortire si...nici nu stiu ce sa mai zic.
      Pupici, Rux.

      Ștergere
  4. A fost și va rămâne poetul meu preferat, chit că singura poezie pe care nu am putut s-o învăț a fost a lui ( Sara pe deal - mi-a mai picat si la bac și la oral si la scris). Luceafărul l-am învatat tot, dintr-un capriciu. L-am auzit pe tatăl meu ce impresionat era de Caramitru care recitase la tv tot luceafărul, pe derost cum se spunea atunci. M-am ambișionat să-i arat că pot și eu să-l învăt. Și l-am învatat, dar nu stiu daca a și aflat tata vreodată. Nici profei la scoală nu i-as fi spus, nu-mi plăcea să fiu în vizorul ei, dar m-au dat de gol niste colegi.
    Dar preferata mea din toate poeziie lui rămâne Glossă și o epigramă pe care mi-a dedicat-o o colegă în clasa a opta: „ Plângând tu ai venit pe-acest pământ/ Amici ce te-așteptau, te-au salutat zâmbind/Dar să trăiește astfel, încât când te vei stinge/Să părăsești zâmbind amici ce te vor plânge”
    Și da, mi se pare și mie la fel că se devalorezează totul, pornind cumva din școli. La cea mică abia luni si-a adus aminte diriginta, profa de romană că ar trebuie să-l sărbătorească cumva pe Eminescu și le-a dat de făcut proiect luni pentru miercuri. Si să pregătească și o poezie. S-a pomenit cumva de Ziua culturii Nationale? Nici gând. Nu știu, cumva se crede că trebuie să știe ei singuri de acasa lucrurile astea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eminescu se numara printre... românii mei preferati. 😊 Ma straduiesc sa evit "scriitorul/poetul/actorul etc. preferat" deoarece am constatat ca-mi plac multi si sa nu par un pic tampitica spunand ba de unul, ba de altul, ca e "preferatul". 😊
    Am citit multe poezii ale lui, nu (prea) stiu versuri pe de rost (in general, nu doar cele scrise de el), dar imi plac mult "scrierile politice" si proza (cel mai mult imi place... "Fat-Frumos din lacrima")
    Cred (parere subiectiva, probabil) ca au cam "acoperit" amintirea lui cu "Ziua Culturii Nationale" pentru ca este considerat... antisemit... si, incetisor, par a vrea sa-l faca uitat, intr-un fel. Sper sa ma insel "flagrant" 😊
    Zi frumoasa iti doresc! Pupici! ❤

    RăspundețiȘtergere