marți, 13 mai 2025

Monini - Invitat de onoare în bucătărie

 A fost odată ca niciodată, într-o bucătărie dintr-un ținut pitoresc, zarvă mare, că de n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit.

Într-o dimineață, când soarele abia se trezise și își întindea leneș razele peste livezile cu măslini, dar și peste căsuța de pe dealul pitoresc, unde zarva în bucătărie abia începea - ingredientele prindeau viață, pregătindu-se pentru o zi specială.

- Aluatule, trezește-te, azi e ziua cea mare! Hai! ziseră cu entuziasm roșiile cherry!

- Mmm ...Mai lăsați-mă 5 minute, vă rog! zise aluatul care se răsfăța și creștea la căldura bolului în care se odihnea.

- Azi avem un musafir important, care din clipă în clipă va sosi. Ne va ajuta să facem cea mai delicioasă focaccia. Se numește Monini, vine din inima Italiei și este rafinamentul în persoană.

- Hai, trezește-te! Te-ai odihnit destul și nu vrei ca musafirul nostru să te găsească odihnindu-te! spuse ceapa roșie emoționată până la lacrimi. Trebuie să fim pregătiți!

Toate ingredientele se adunară și se pregătiră: ceapă roșie rondele, roșiile cherry mici, rotunde și suculente, busuioc proaspăt cules din grădină, sare și piper. Aluatul încă se  odihnea la căldurică, i se părea mult prea de dimineată pentru a se întinde pe masă.

Ușa cămării se deschise ușor! Își făcu apariția ca un nobil de rang înalt, uleiul de măsline extra-virgin, obținut prin presare la rece, din cele mai bune recolte. Cu gust echilibrat și aromă autentică - uleiul de măsline - este ingredientul care face diferența și transformă cele mai simple rețete în momente de răsfăț.

- Bună dimineața, dragi ingrediente! Astăzi, vom lucra în echipă și vom realiza cea mai delicioasă focaccia, simplă, dar sublimă, care te teleportează direct în Italia.

Cu un gest grațios, preferatul bucătăriei italiene a picurat cu grijă aroma sa echilibrată și parfumul delicat peste aluatul care se trezise și se întinsese în tavă, ca Marea Adriatică. Acesta s-a întins cu mândrie în tavă, strălucind ca o câmpie la apus. Roșiile cherry s-au așezat comod deasupra, zâmbind larg ca niște copii în vacanță. Feliile de ceapă roșie s-au întins elegant, iar frunzele de busuioc ca niște fulgi s-au așezat ușor deasupra.

În cuptor, focaccia a prins viață. Mirosul? O simfonie. Crusta a devenit crocantă, mijlocul rămânea pufos, iar aromele... o îmbrățișare dintre tradiție și bucurie. Totul s-a transformat într-o experiență autentică!

Când a ieșit din cuptor, focaccia părea pictată de un pictor mediteranean. Pe masa rustică, lângă mojarul de piper, o crenguță de roșii admiră opera de artă contemporană. Busuiocul își răspândea parfumul în toată bucătăria.

- Vezi, dragă Aluatule? spuse Monini cu un zâmbet de smarald. Nu e nevoie de opulență. Doar de echilibru, naturalețe și suflet. Asta înseamnă să gătești cu inimă.

Focaccia a fost apoi împărțită între prieteni, pe o terasă, alături de un pahar de vin, iar conversațiile animate și râsetele se împleteau cu briza după-amiezii. Și de fiecare dată când cineva lua o mușcătură, spunea:

- Ah… e ca un strop de soare italian în farfurie!

Iar Monini, discret și elegant, rămânea acolo, la marginea mesei, o prezență tăcută, dar esențială. Ca orice ulei de măsline extra-virgin care se respectă.

Eu, uleiul de măsline, sunt poveste, sunt tradiție, sunt amintirea măslinelor presate la rece și transformate în lichidul verzui care unește gusturile într-o simfonie.
Știu că drumul meu nu se termină în sticlă – ci începe într-o farfurie. Într-o bucătărie. Într-o inimă.

Pentru că fiecare strop de ulei de măsline extra-virgin Monini e mai mult decât un ingredient.
E o invitație la a trăi  sănătos, autentic și echilibrat.

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2025!


2 comentarii:

  1. Intensă activitate dimineața, în bucătărie! 😍 Tre' să urmăresc, să văd ce-or face acolo diversele pe care le am în bucătărie - dimineața e tare liniște la mine. 😃
    Ai scris foarte fain! Felicitări și succes! 💗 Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Când am scris, ma gândeam la bunica mea, la țară incepea activitatea cu "noaptea în cap". Sincer, și la mine in bucătărie dimineața e liniște, târziu incep să se audă "zgomote".:))))
      Mulțumesc frumos,Diana. Zi frumoasă îți doresc. 😘

      Ștergere