Eros și Psyche - Când arta întâlnește tehnologia !

 Povestea de iubire dintre Eros și Psyche se spune că este cea mai frumoasă și că în spatele mitului iubirii dintre ei se află semnificații...

duminică, 12 noiembrie 2023

REgândește - Surprinzătoarea noutate a vechilor idei - Steven Poole

STEVEN POOLE este autorul cărţilor Unspeak, Trigger Happy şi Who Touched Base in My Thought Shower? Are o rubrică în The Guardian, lucrările sale referitoare la lumea ideilor şi cultură apărând şi în The Wall Street Journal, The Atlantic, The Times Literary Supplement şi în multe alte publicaţii. Este și compozitor de muzică pentru documentare și filme de scurt metraj. A absolvit Universitatea Cambridge, a trăit mulţi ani la Paris şi acum locuieşte în East London.

Cartea despre care astăzi îți voi povesti am primit-o de la Editura Niculescu drept premiu pentru că am participat la toate probele din competiția SuperBlog 2022 și pe această calea le mulțumesc, încă o dată, celor de la Editură.

foto din arhiva personală
 Cartea a apărut la Editura Niculescu în 2018 și este structurată în trei părți: prima parte Teză, a doua Antiteză și a treia Prognoză, toate aceste trei părți formează o colecție de povești, un concept intrigant, care susține și demonstrează că noile idei provin dintr-unele vechi, care atunci când au apărut au eșuat, deoarece au primit statutul de paria pentru că nu aveau toate ”ingredientele” pentru a fi puse în practică și că secretul gândirii ar putea consta, de fapt, în regândire.

Steven Poole oferă foarte multe exemple din multe domenii, cum ar fi: economie, război, filozofie, medicină, tehnologie, etc., această carte o pot numi ”o idee grozavă” dozată cu o porție bună de istorie!

Idei vechi au fost luate în râs de-a lungul secolelor sau ignorate, iar azi dau buzna în avangarda științei și tehnologiei, influențându-ne modul în care ne trăim viețile. Mai jos las câteva idei vechi care au fost regândite:

VIAGRA - a fost gândit, inițial, ca un tratament pentru angina pectorală. Însă, în timpul testelor, probabil știi că orice medicament este testat înainte de a fi dat în uz, bărbații au raportat un efect secundar neobișnuit ne mai vrând să returneze pilulele nefolosite, punându-l pe gânduri pe cercetătorul Chris Wayman de la Pfizer care a început să investigheze care ar putea fi utilizarea alternativă a acestui medicament.
RITALIN - tot un medicament, care ințial a fost gândit drept un antidepresiv, dar astăzi este prescris pentru tratamentul tulburării de deficit de atenție.
HENRY FORD a creat liniile de asamblare ale manufacturării de automobile regândind ideea folosită de abatoarele din Chicago, unde carcasele de vită atârnau pe benzi rulante.
PLASTILINA pe care copilașii din lumea întreagă o folosesc pentru a se juca a fost inventată în 1933 pentru curățarea tapetului și promovată ulterior drept jucărie sub numele de Play-Doh. Este o poveste foarte interesantă pe care o găsești în carte, cum o idee veche a fost regândită, oferindu-i o nouă utilitate produsului.
BACON, în aprilie 1626, în timp ce se plimba cu doctorul Regelui a avut ideea de a păstra carnea în zăpadă, la fel cum o păstrau în sare (pe atunci așa se păstra carnea, în sare). A făcut teste cu o găină îngropată în zăpadă, însă ideea a fost lăsată baltă până la începutul secolului al XX-lea când Clarence Birdseye a redescoperit ideea. După 400 de ani ideea lui Bacon a dat, în sfârșit, roade.
În carte găsești ideea inițială despre venitul de bază universal (”Socotim că ideile care par prea simple sunt naive, pentru că nu iau în calcul toate nuanțele și tonurile de gri din această lume. Dar, uneori, o idee cu adevărat simplă - cum ar fi să le dai pur și simplu bani săracilor - este categoric una foarte bună.”), care se pare că astăzi se încearcă a fi regândită, sau despre suprapopularea planetei sau combaterea sărăciei, când s-au gândit a pune ceva (o substanță) în mâncare pentru a nu ne mai putea reproduce, dar nu au găsit un antidot, pentru că se voia reproducerea doar a celor care puteau oferi copiilor un viitor și o educație bună. 
Mi-a plăcut cartea, este foarte interesantă, mi-am notat foarte multe citate și voi încerca să fac o selecție pentru a nu te plictisi:


”Doar pentru că nu știm cum funcționează un anumit lucru asta nu însemnă că nu funcționează.” 
”Când o idee veche ce părea atât de limpede eronată se dovedește a fi corectă, este posibil să fim siliți să ne regândim perspectiva pe care o avem asupra trecutului - și însăși ideile pe care le avem despre idei.”

”De multe ori, invențiile apar printr-un accident fericit.” 

”Modificarea-cheie pe care Runde a adus-o metodei lui Bacon ia în considerare toate cusururile noastre omenești. În recomandările pe care Bacon le oferă pentru metoda inducției, explică Runde, ”încerci să negi alternativele” - pentru a elimina pe rând fiecare ipoteză până când una singură rămăne valabilă. Dar ”în cazul nostru totul ține de confirmarea alternativelor. Asta am schimbat, asta am întors pe dos.” Nu pleci de la o idee și apoi încerci să demonstrezi că-i falsă, ci faci tot ce poți să arăți că se poate întâmpla în realitate.”

”Ceea ce a mai fost, aceea va mai fi, și ceea ce s-a întâmplat se va mai petrece, căci nu este nimic nou sub soare.” Eclesiastul

”Suspendarea convingerii ne protejează de primejdiile judecătății pripite, o atitudine sceptică fiind mult mai constructivă și mai fertilă.”

”Să identificăm ceea ce știm că nu cunoaștem pentru a ne stimula curiozitatea.” 

”Absența dovezii nu reprezintă o dovadă a absenței, este un adevăr profund și intens.”

”[...] la un moment dat va trebui să trecem orice idee prin filtrul judecății.”

[...] credința este o aroganță, căci neagă eventualitatea unei erori. [...] convingerile sunt de foarte multe ori niște chestiuni foarte primejdioase.”

”Dacă unele idei vechi au de gând să se întoarcă printre noi, trebuie curățate de statutul lor de paria, toate istoriile diabolice care le înconjoară fiind date la o parte. De la bun început, întotdeauna ne va fi de folos să examinăm îndeaproape ce au spus cu adevărat inițiatorii lor fără să plecăm de la premiza că reputația lor de paria este binemeritată. Judecata dreaptă a celor din trecut care au fost defăimați pe nedrept este o cerință etică a regândirii.” 

”Viitorul este deja aici, dar nu e distribuit încă foarte uniform.” William Gibson 

”Jacques Derrida scria în 1993: ”După sfârșitul istoriei, spiritul îți facw apariția revenind, fiind atât un mort care se trezește la viață, cât și o fantomă a cărei așteptată reîntoarcere se repetă iarăși și iarăși.”” 

”Libertatea noastră ar putea să fie doar o idee placebo, dar însăși admiterea acestei realități este pentru unii o eliberare.”

”Poți rezista invaziei unei armate, însă nu și unei idei căreia i-a sosit timpul.” Victor Hugo 

”Dacă oamenii ar putea să învețe din istorie, ce lecții ne-ar mai preda!” Coleridge 

”Multe idei se dezvoltă mai bine când sunt transplantate în altă minte decât dea din care au răsărit.” Oliver Wendell Holmes 

Îți recomand această carte, este foarte bună pentru a-ți îmbogăți cultura generală, iar azi o poți achiziționa cu 9,18 lei (preț fără reducere 39,90 lei) cu ocazia Black Friday de pe site-ul Editurii Niculescu. Menționez că nu fac reclamă editurii și nu am niciun câștig, m-am gândit că dacă ți-am stârnit curiozitatea și-ți dorești cartea să o poți achiziona la un preț modic.

Mai jos poți aculta albumul Night Songs al lui Steven Poole, o călătorie nocturnă de ambianță pian solo:


Înscriu postarea în tabelul găzduit de Suzana cu ”Citate favorite” unde găsești și alte citate interesante.

7 comentarii:

 1. Ce carte interesanta! Nu am citit nimic e acest autor, insa sunt perfect de acord ca majoritatea ideilor s-au spus acum foarte multi ani, iar noi nu facem altceva decat sa redescoperim roata, ca sa spun asa. Sunt insa unele personaje care resping anumite idei doar ca nu sunt ale lor, pe de o parte. Pe de alta parte, cand vine cineva si fractureaza narativul unei majoritati sau gaseste solutii uimitor de simple ce ne-ar putea face viata mai usoara, marginalizarea este solutia suprema a celor deranjati.
  Ma intreb daca exista solutii pentru astfel e probleme.
  Multumesc pentru noutate, draga Mihaela! Pupici si zile frumoase!
  ❤️😘 (Suzana)

  RăspundețiȘtergere
 2. Sunt de acord cu tot ce susține Steven Poole. Citesc și colecționez astfel de cărți, o voi căuta și pe aceasta.
  Mulțumesc!

  RăspundețiȘtergere
 3. Ma bucur sa stiu ca exista aceasta carte! Bine zis: "nu e nimic nou sub soare". 😊 Nici scritorii (filosofi sau ce-or fi ei) nu prea mai au multe de spus si, destul de des, unii au ales sa socheze doar pentru a fi "originali" (si tot nu le iese). 😊
  Dintre cele pe care le-ai amintit aici nu am stiut despre plastilina (sau am uitat) si sigur nu am stiut ca Bacon a avut ideea cu pastratul carnii in zapada. 😊 (ma pasioneaza sa aflu de unde-si "iau" unii ideile - desi s-a intamplat des in istorie ca mai multi oameni, la distante fizice mari unii de altii, necunoscandu-se, sa inventeze aceleasi lucruri, in aproape acelasi timp)
  Imi plac tare mult citatele pe care le-ai ales!
  Zile senine iti doresc! Pupici! ❤

  RăspundețiȘtergere
 4. Felicitari pentru SuperBlog! M-am luat cu altele in mesajul anterior. 😊

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc frumos, Diana! Editia aceasta, desi imi propusesem sa fiu finalista, răceala mi-a stricat planurile. Am ramas in urma cu tot, nu numai cu SuperBlog. Îți doresc numai bine! Te pup

   Ștergere
 5. Felicitari in primul rand :*!
  In al doilea rand ma bucur ca ne-ai povestit despre carte - este foarte interessnt sa descoperi care a fost destinatia initiala a unor lucruri, sau cum o idee veche a prins forma abia acum.
  Pupici cu drag :*

  RăspundețiȘtergere