Eros și Psyche - Când arta întâlnește tehnologia !

 Povestea de iubire dintre Eros și Psyche se spune că este cea mai frumoasă și că în spatele mitului iubirii dintre ei se află semnificații...

luni, 20 noiembrie 2023

Pentru faptă răsplată și năpastă pentru năpastă!

 Năpasta de I.L.Caragiale - Teatru

Joi, am fost la teatru la piesa Năpasta, dramă în două acte, de I.L.Caragiale, sala a fost plină, ca de obicei. Biletele le-am cumpărat cu o lună înainte, altfel riscam să nu mai găsesc.

foto din arhiva personală

Premierea absolută a Năpastei a avut loc pe 3 februarie 1890, La Teatrul Național din București (puteți descărca piesa cu autograful lui Caragiale, vechi din 1890, din Biblioteca digitală a Bucureștilor). La Craiova, această piesă, în regia lui Kincses Elemer, este cea mai longevivă din repertoriul Teatrului Național ”Marin Sorescu”.


Distribuția:
Dragomir: Dragoș Măceșanu
Gheorghe: Cătălin Miculeasa
Ion: Adrian Andone
Anca: Costinela Ungureanu
Scenografia: Lia Dogaru
Năpasta sau neîmplinitele iubiri este ultima piesă de teatru a lui Caragiale și singura dramă scrisă de acesta, este despre răzbunarea unei femei, care declanșează emoție și suspans. Personajele din această piesă trăiesc într-o noapte, cât într-o viață, frica punând gaj pe viețile lor. Anca trăiește cu teama că nu-l va putea demasca pe ucigașul soțului ei, Dumitru. Dragomir trăiește cu teama zi de zi să nu-i fie descoperită fapta. Gheorghe își mărturisește dragostea pe care i-o poartă Ancăi și îi este teamă că va fi o dragoste neîmpărtășită.
Ion se teme de dracu, să nu-i ia sufletul!
Este o piesă despre forța iubirii și a dorinței de răzbunare, despre nebunie și moarte.
Îți recomand să mergi să vezi această piesă! Dacă nu ai cum să ajungi în sala de teatru îți las piesa jucată de studenții promoției 2011 ai UOC Facultatea de arte, click aici.

Sursă foto: Teatrul Național Marin Sorescu

foto din arhiva personală

Mi-a plăcut foarte mult cum a jucat Adrian Andone rolul nebunului ocnaș, dar nici ceilalți actori nu au fost mai prejos!
Sursă foto: Teatrul Național Marin Sorescu

Am reușit să fac două fotografii, nu prea reușite, au fost făcute ”pe fugă”. În timpul spectacolului nu este permis folosirea telefoanelor/aparatelor foto pentru a fotografia/filma. Nu știu care va fi următoarea piesă la care voi merge, dar te voi ține la curent.
Tu ai văzut piesa? Cum ți s-a părut?

6 comentarii:

  1. Bravo tie! Nici nu mai stiu cand am vazut un teatru.
    Multumesc ca ne tii la curent cu viata culturala si pentru link.
    O sa ma uit si eu!
    Pupici si o saptamana cu spor!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
  2. Intotdeauna m-a fascinat atmosfera aceea de pe scena. Cu tot ce implica decoruri... Iar jocul atat de firesc pe care il fac unii actori.. wow.
    Nu am fost la aceasta piesa de teatru - iti multumesc pentru link, mi l-am salvat. :) Desi cred ca va mai sta - acum simt cumva nevoie de ceva vesel. O comedie ceva :))
    Pupici cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce ciudat... Aproape ca nu-mi mai amintesc ce-a scris Caragiale! (sigur, imi amintesc destul cand zice cineva cate ceva) 😊 Multumesc pentru reamintire.
    La teatru n-am mai fost de cativa ani - ultimele dati am fost la un teatru privat (comedii scurte - cred ca nu mai am nici rabdare sa stau prea mult intr-un loc) 😊
    Zi frumoasa! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. sa ai parte de multe asemenea seri frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitări pentru aceste iesiri frumoase. SI multumesc pentru recomandări. Sper să vină vremea când vom putea si noi să ajungem mai des la tetru. Din păcate acum cu jobul sotului nu putem stabili nimic de acest fel cu foarte mult timp in avans.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am vazut de cateva ori “Năpasta” cu Natașa Raab, Constantin Cicort, Valentin Mihali pe scena craioveana in urma cu vreo 20 de ani, aveam abonament primit ca premiu la concursurile școlare… ce emoții trăiam pe vremea aceea! Mulțumesc pentru amintire!

    RăspundețiȘtergere