Cumpără mai deștept, nu mai greu!

  În timpul restricțiilor din timpul pandemiei am făcut cumpărături online și continui să fac și acum. Cumpăr de toate: alimente, îmbrăcămin...

sâmbătă, 4 martie 2023

Mucenici muntenești de post!

Sfinții 40 Mucenici de Sevastia

Pe 9 Martie sunt prăznuiți Sfinții 40 de Mucenici de Sevastia. Cei 40 de mucenici erau soldați creștini care făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia, pe vremea împăratului Licinius (308-324), care a fost asupritorul creștinilor. Aceștia au fost obligați să se închine idolilor și pentru refuzul lor au fost aruncați în temniță vreme de 8 zile, timp în care au fost bătuți cu pietre. După chinurile îndurate aceștia sunt condamnați la moarte. 
Înainte de instalarea comunismului și ”dispariția” plugului (aratul cu boi) erau multe obiceiuri de Sfinții Mucenici, obiceiuri care prevesteau vremea dar, în special, pe  9 Martie se scotea plugul la arat, momentul fiind marcat de practici cu caracter simbolic, de aici au apărut mucenicii împletiți în formă de opt. În acele vremuri erau simpli colaci frâmăntați din făină de grâu și împletiți în formă de opt care se puneau în coamele plugului, simbolizând fertilitatea.

Gustul copilăriei mele

Sursă foto: Băneasa

Singurul obicei care a dăinuit este acela că femeile coc sau fierb în ziua de 9 Martie  40 de sfințișori sau mucenici din aluat, în forma cifrei opt, unși cu miere și miez de nucă măcinată, apoi sunt împărțiți copiilor pentru sufletul morților.

Când eram copilă mama mea făcea mucenici muntenești fierți, dintr-un kilogram de făină, 500 ml apă și 125 ml ulei frământa un aluat moale, pe care îl modela,după ce îl întindea, cu ajutorul a două pahare de mărimi diferite (unul mare și unul mic) formând inele pe care le răsucea în formă de opt. După ce termina de modelat mucenicii îi lăsa la uscat pentru aproximativ 45 minute, apoi îi fierbea timp de o oră și când erau aproape gata adăuga zahărul (aproximativ 3 linguri), un pahar cu miez de nucă măcinată, coaja rasă de la o lămâie, o linguriță scorțișoară și un pliculeț de zahar vanilat și îi mai ținea 15 minute pe foc. Abia rezistam să se răcească puțin să îi putem mânca. Însă astăzi mucenicii muntenești se prepară mult mai ușor!

Gătește cu Băneasa

Sursă foto: Băneasa

Datorită mucenicilor Băneasa gata pregătiți, pastele în forma cifrei opt, rețeta se prepară mult mai ușor. Așa că dacă nu vă pricepeți la frământat aluatul Băneasa vă vine în ajutor cu aceste paste gustoase. În continuare voi împărtăși cu voi rețeta pe care o prepar pentru familia mea compusă din trei membri (eu, soțul și fiica mea). Ingredientele de care aveți nevoie sunt următoarele:

🍳Mucenici Băneasa 200 g;

🍳Nucă măcinată 100 g;

🍳Zahăr 100 g – eu pun miere în loc de zahăr;

🍳Scorțișoară;

🍳Esență de rom ;

🍳Coaja rasă de la o lămâie (puteți pune și coajă rasă de portocală, eu pun doar de lămâie).

Punem într-o oală la fiert 1,5 l apă cu o linguriță de sare și un baton de scorțișoară, iar atunci când apa începe să fiarbă  adăugăm mucenicii și îi fierbem timp de 8 minute. Când au trecut cele 8 minute oprim focul și adăugăm coaja rasă de la o lămâie, esența de rom și câteva linguri de nucă măcinată, dacă puneți zahăr acum e momentul să-l adăugați. Se amestecă bine mucenicii, dar cu grijă să nu-i rupem, apoi acoperim oala cu un capac și îi lăsăm să se răcorească timp de o oră. Eu adaug trei linguri de miere și amestec mucenicii, tot cu grijă, după ce a trecut o jumătate de oră de când am oprit focul și mai aștept să treacă încă o jumătate de oră pentru a-i putea servi.

După ce a trecut acea oră în care trebuiau să se răcorească și să-și ia toate aromele, îi putem servi. Mie îmi plac cu multă nucă și scorțișoară, așa că mai adaug în castron peste mucenici 1-2 linguri de miez de nucă măcinat și scorțișoară măcinată cam un sfert de linguriță.Poftă bună!

Îmi plac mucenicii Băneasa deoarece sunt de calitate, aceștia își păstrează forma după ce i-am fiert. Sunt preparați din făină de GRÂU albă 550 și apă. Acești mucenici conțin gluten.

Sunt foarte curioasă: Mucenicii copilăriei voastre cum erau: fierți sau copți? Dar astăzi?

Acest articol a fost scris pentru Spring  SuperBlog 2023!

 

6 comentarii:

  1. Harnicuto!! :*
    In copilarie aveam si, si. Buni facea niste muceniti fierti absolut fantastici. Si imi amintesc cat de frumos era pe atunci - erau... cum sa zic, altfel oamenii. Unde stateam noi era o alta atmosfera - vecina noastra de palier (erau usile fata in fata), avea acelasi nume de familie ca si Buni. Dansa facea retele (unele) aproximativ la fel. Imi placea cand se impartea atunci... era tare dragut.
    In fine, revenind. Ultima dara cand am facut mucenici fierti, am pus doar nuca si putin zahar brun brut (la minunatele esente chimice am renuntat, la coaja de lamaie nu ma risc.. poate candvoi avea lamaiul meu, haha). Iar la cei copti, am facut un aluat adaptat, cu smantana de casa in loc de unt si ulei, miere si nuca.

    Felicitari pentru articol :) si bafta!
    Pup!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mătușa mea care locuia în Iași facea mucenici copți unși cu miere și presărați cu miez de nucă măcinată! Îmi plac și copți și fierți! Hihi..
      Mulțumesc frumos. Pupici

      Ștergere
  2. despre acest obicei am aflat mai multe de când locuiesc in Germania. Pana in anul 2000, in Transilvania nu am serbat niciodata... am primit o data colacei sub forma de "8", de la o colega de serviciu, banateanca. A comemorat bunicii.
    Multumim pentru reteta, poate ca voi prepara si eu o portioara, pentru 9 Martie.Multumesc ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mucenicii acestia tip paste...imi plac foarte mult, se fac repede și ușor, dar imi plac si cei copti daca mi-i face cineva :))) . Cu drag!🤗❤️

      Ștergere