Eros și Psyche - Când arta întâlnește tehnologia !

 Povestea de iubire dintre Eros și Psyche se spune că este cea mai frumoasă și că în spatele mitului iubirii dintre ei se află semnificații...

luni, 6 mai 2024

Pomul vieții - interpretare proprie!

La transformările creative din luna mai, Niko ne-a provocat să reproducem Pomul vieții, la tema numită La indigo. Materia primă a lunii Mai este sârma/cabluri, pe lângă aceasta, pentru realizarea pomului, am folosit mărgele verzi plate și o piatră, iar de un real ajutor mi-a fost un patent din trusa cu scule a soțului. M-am chinuit puțin, deoarece aveam nevoie de un patent cu vârf subțire cum sunt cele pentru realizarea bijuteriilor. În plus am folosit sârma rămasă de la sticlele de vin spumos care nu e prea prietenoasă și e cam greu de modelat. Am ales să încep cu această temă deoarece a coincis cu Paștele, care este o sărbătoare a vieții.

Pomul vieții apare în multe mitologii și religii din întreaga lume. De exemplu, în mitologia sumeriană, există un pom sacru numit "Ea-nasir", care simbolizează nemurirea și fertilitatea. În religiile avraamice, cum ar fi creștinismul, iudaismul și islamul, Pomul vieții este menționat în Cartea Genezei ca fiind un simbol al cunoașterii și al vieții eterne, și face referire la Grădina Edenului, locul în care Dumnezeu l-a plasat pe primul om, Adam. Pomul vieții este menționat ca fiind unul dintre copacii din mijlocul grădinii Edenului, alături de Pomul cunoștinței binelui și răului.

Domnul Dumnezeu a făcut să răsară din pământ tot felul de pomi, plăcuți la vedere și buni la mâncare, și pomul vieții în mijlocul grădinii, și pomul cunoștinței binelui și răului.” Geneza 2:9

În Apocalipsa 22:2, se face referire la Pomul vieții într-un context eshatologic, iată cum este menționat Pomul vieții în acest pasaj:

"În mijlocul pieții cetății, și pe cele două maluri ale râului, este pomul vieții, rodind dousprezece feluri de rod, și dând rod în fiecare lună; și frunzele pomului slujesc la vindecarea Neamurilor."

Această imagine a Pomului vieții apare în contextul descrierii Noului Ierusalim, o reprezentare simbolică a stării finale a creației în planul divin. În această viziune, Pomul vieții este situat în mijlocul orașului și are rolul de a oferi hrană și vindecare pentru locuitorii Noului Ierusalim.

Interpretările acestui pasaj variază, dar în general, Pomul vieții este văzut ca un simbol al nemuririi, vitalității și binecuvântării divine. Ideea că frunzele sale sunt de vindecare pentru neamuri sugerează că acest Pom al vieții nu numai că susține viața eternă, ci și vindecă sufletele și corpurile celor care se apropie de el.

Când ai picioarele obosite, du-te înainte cu inima. — Paulo Coelho

Simbolul Pomului vieții a fost folosit în mod frecvent în artă, arhitectură și alte aspecte ale culturii umane de-a lungul istoriei. De exemplu, în arta egipteană antică, pomul era adesea reprezentat ca un simbol al învierii și al nemuririi.

Simbolism în diverse culturi

- Cultura chineză: În cultura chineză, Pomul vieții este asociat cu ideea de prosperitate și longevitate. Este adesea reprezentat în arta și arhitectura tradițională chineză.
- Mitologia nordică: În mitologia nordică, Yggdrasil este un arbore uriaș considerat Pomul vieții, care susține cele nouă lumi.
- Cultura amerindiană: În multe culturi amerindiene, Pomul vieții este un simbol sacru care reprezintă conexiunea dintre lumea naturală și cea spirituală.

Muzeul Metropolitan de Artă, situat în New York City, este muzeu de renume mondial care conține opere de artă din întreaga lume și din diferite perioade istorice. Site-ul lor oficial include informații despre operele lor de artă, inclusiv cele care prezintă Pomul vieții.

The Smithsonian Institution - Această instituție din Statele Unite ale Americii administrează numeroase muzee și centre de cercetare, iar site-ul lor oficial oferă acces la informații despre colecțiile lor și expozițiile curente, care includ reprezentări ale Pomului vieții.

National Geographic Society – acest site cu o bogată istorie în explorarea și documentarea culturilor din întreaga lume. Site-ul oferă articole, videoclipuri și alte resurse care conțin informații despre Pomul vieții în diverse culturi.

Despre Pomul vieții am mai găsit un articol interesant pe site-ul motive romanânești.

Sper să-ți placă pomul meu! M-am străduit să fac poze artistice, dar nu prea mi-au ieșit!
Pe curând!💝

8 comentarii:

  1. Pozele sunt superbe, ce tot spui... cel putin ultima, zici ca este dintr-un catalog.
    Ce frumos a iesit Pomul tau!! O idee geniala sa folosesti sarmele de la dopuri. Am si eu cateva, dar le-am pastrat ca atare pentru ca seamana a scaunele :))).
    Imi place cu ce ai ales sa il decorezi si am citit cu placere toate informatiile.
    Chiar azi am facut si eu temele 2 si 3 (adica un copac, la care daca nu am rasucit sarma cu mana de toti banii, vorba aceea, pentru ca eu cu cleste si eu fara.. momentan, haha si la 3 am facut ceva, un accesoriu). Dar mai au de asteptat pentru ca maine am tema 1 de prezentat.
    Imi place mult si pe ce baza ai montat. Pupici cu drag!!

    ps: sa stii ca lucrul la Copacul vietii, m-a linsitit intr-un fel. :) Poate si sa faci un copac al vietii (chiar daca e anevois uneori) are un rol terapeutic, vindecator. 🤗

    PPS: si al meu are verde in el :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc Rux! Eu sunt la felicitare, am avut o idee si nu ma așteptam să imi placa asa mult rezultatul. Ieri nu am reușit să continui, am ajuns târziu acasa, insa sper ca azi sa termin felicitarea.
      Am ales acele margele plate, care s-au nimerit să fie si verzi, pentru ca toti pomii aveau margele rotunde si am zis al meu sa fie diferit. Am uitat să scriu in articol că piatra am colorat-o cu o combinatie de acrilice:)))nici eu nu mai stiu ce culori am combinat.
      Sunt sigură că ai făcut niste lucruri superbe, abia aștept să le văd. Te pup, Rux.

      Ștergere
  2. Multumesc pentru documentare. Iar site-ul cu motive romanesti imi place tare mult. Stiu sarma aia si nu o vedeam folosita in felul aceste. Mi se parea si mie prea rigida. Felicitari pentru realizarea copacelului. Ai spart gheata pentru acest subiect. Si intr-un mod deosebit!
    Pupici si felicitari!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Suzana.Da, este foarte rigidă și plus de asta se si rupe ușor sau când nu trebuie, probabil că a fost răsucită de multe ori si eu am incercat sa o indrept.
      Si mie mi-a placut site-ul cu motivele românești, de aceea l-am si postat.
      Mă gandeam, ca tu esti o maestra a felicitarilor și poti folosi aceste motive.Apropos: a ajuns felicitarea ta înainte de Paște, dar eu abia ieri am luat-o din cutia poștală. Este superbă. Mulțumesc foarte mult că te-ai gândit la mine. Te pup, Suzana.

      Ștergere
    2. Esti prea generoasa. Insa imi pare bine ca a ajuns. Mai este una de care nu stiu inca. Si mai spun si aici ca iti multumesc mult pentru felicitarea ta. Imi sta in fata ochilor pe calculator...
      Pupici! ❤️😘

      Ștergere
  3. Hristos a Inviat! Sarbatori fericite draga Mihaela!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevărat a înviat! Sărbători binecuvântate și ție, Carmen. Te pup.

      Ștergere
  4. Foarte bine ți-a ieșit pomișorul și fotografiile sunt reușite, nu ai de ce sa te plângi! Sârma aia este criminală, și cum ai zis și tu, se rupe foarte ușor, așa că îmi dau seama cât efort a fost. De documentare nu mai zic, ți-ai făcut bine temele!

    RăspundețiȘtergere