Eros și Psyche - Când arta întâlnește tehnologia !

 Povestea de iubire dintre Eros și Psyche se spune că este cea mai frumoasă și că în spatele mitului iubirii dintre ei se află semnificații...

marți, 2 mai 2023

Frunze de dor - Ion Druță

Acțiunea romanului are loc în anul 1945 în ultimele luni de război și primele luni de pace, perioada când fiecare casă se lumina cu un felinar pe gaz.

poză din arhiva personală

Este vorba despre o dragoste mare, dar neîmplinită dintre doi tineri - Gheorghe și Rusanda, dar nu numai, căci războiului aduce și multă suferință, mame care își pierd feciorii pe câmpul de luptă, descrie viața la sat unde pământul trebuie muncit pentru a avea belșug, cum se distrează și cum își trăiesc tinerii primele iubiri.
Povestea de dragoste dintre Gheorghe și Rusanda se termina foarte trist și, sincer, nu mă așteptam ca Gheorghe să renunțe așa ușor. Nu a știut cum să o prețuiască pe Rusanda și rămâne cu regretele târzii:  ”Mergea iute, socotind pașii care-i mai rămăseseră și se întreba întruna:"Oare nu-i târziu?" Și se căia amarnic că nu a venit la dânsa la Soroca. Putea totuși să lase lucrul pe o zi și să se ducă. Se căia că s-a supărat când n-a venit să smulgă mazărea, se căia că n-a știut când să vină și când trebuie să plece."
Romanul l-am citit destul de greu pentru că are foarte multe cuvinte moldovenești, rusești și m-am oprit din citit să caut ce înseamnă ... și mi-am pierdut interesul, la un moment dat, poate și din cauza caniculei (am citit cartea în vara anului 2022). 

Câteva citate din carte:

💬”Sunt oameni care-și scot durerile în văzul lumii, pentru a scăpa de ele, dar sunt și de cei care coboară cu durere cu tot în adâncul firii lor și nu se arată până nu-și revin singuri.”

💬”Și a umblat ea toată ziua, căutându-și locul cela unde n-ar mai fi fost pentru nimenea străină. Dar nu-l găsea, și când nu-ți găsești locul, nu te poți găsi pe tine însuți, iar când nu te mai poți regăsi pe tine, nimic nu te mai poate bucura.”

Înscriu această postarea în tabelul găzduit de Suzana ”Jocul de luni - Citate favorite”!

14 comentarii:

  1. Deosebite cele doua citate. Uneori am senzatia ca cei care isi scot durerile in vazul lumii nu prea si le rezolva, ei fiind cumva 'dependenti' de un astfel de comportament, parca ar fi mandri ca le au. Asa mi se pare uneori. Iar regasirea noastra interioara poate rezolva incredibil de multe lucruri, inclusiv durerile alea adanci!
    Multumesc pentru intrare, Danuta! Pupici! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Durerile acelea adânci nu cred că se vor rezolva chiar dacă ne regăsim pe noi înșine, sunt acolo mereu.
      Cu drag! Mulțumesc și eu! Pupici

      Ștergere
  2. imi plac citatele alese... se pare ca romanul este interesant. Mie cred ca mi-ar fi fost deasemenea greu sa il citesc, rusa nu am invatat niciodata iar dialectul moldovenesc imi este strain.
    Vai ce astept varaaaaa! cu canicula sau fara, abia o astept! ☺ pupici ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este interesant romanul. Nici eu nu știu rusă, deși am apucat să fac un trimestru. Și eu aștept vara, nu am stat niciodată cu centrala dată drumul până acum! Pupici.

      Ștergere
  3. Deobicei nu lasam o carte din mana pana nu o finalizam - dar in ultima vreme nu mi-a iesit deloc acest sport :)). Chiar ma gandeam zilele trecute. Ca sa nu mai zic ca nu am mai reusit sa scriu pe blog, decat sa le notez prin repertoar - si sper ca nu am uitat ceva, haha.

    E interesanta cartea.. - ai ales doua citate faine! Deobicei eu nu prea povestesc ce si cum mi se intampla. Dar cred ca uneori e bine sa o faci - in unele cazuri ne ajuta mult sa stim anumite lucruri. Nu?
    :)
    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că uneori e bine să vorbim despre durerile noastre!Așa este, ajută! Pupici.

      Ștergere
  4. Fix acum o am pe fii-mea cea mare în cameră cu mine care se chinuie să citească pentru școală ”Alexandru Lăpușneanu”. Nici măcar nu pot să mai gandesc când o aud cum citește, cum se chinuie să citească cuvintele arhaice. Plus că e cartea scrisă inainte de schimbarea ortografiei și este cu „sînt” și „î” în mijlocul cuvintelor. Ați văzut ce se poticnesc copii de azi când citesc asemenea cărți?
    revenind la cartea descrisă de tine, începutul părea promițător. Mă întreb dăacă aș putea s-o citesc,teoretic da, pot citi cuvinte arhaice chiar și pentru mine, dar dacă nu-mi place cartea, nici că o mai reiau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și această carte e veche, nu are ortografia schimbată. Eu chiar dacă e interesantă, dacă trebuie să intrerup de multe ori, probabilitatea să o abandonez e foarte mare!

      Ștergere
  5. Toate cărțile care au tangență cu războiul sunt triste...
    Interesante citate ai ales ! "A nu-ți găsi locul..."
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi se părea cunoscut numele. Este scriitor din R. Moldova, dar este și membru al Academiei Române.Poveștile moldovenilor de dincolo de Prut sunt mai greu de citit, deoarece am urmărit multe decenii (și mai urmărim) posturi de radio și tv diferite...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mătușa mea este moldoveancă, atunci când venea în Oltenia foarte greu o întelegeam, unele lucruri trebuia să mi le arate, că din vorbe nu înțelegeam.:)))))
      Numai bine!

      Ștergere
  7. Uneori mă vindec singur, fără a primi medicație din exterior sau ajutor moral, dar am momente când durerea e atât de mare, încât e musai să apelez la tratament din exterior.
    Superbe citate, și mă bucur că le-ai împărtășit cu noi!
    Numai bine îți doresc!

    RăspundețiȘtergere