Cumpără mai deștept, nu mai greu!

  În timpul restricțiilor din timpul pandemiei am făcut cumpărături online și continui să fac și acum. Cumpăr de toate: alimente, îmbrăcămin...

duminică, 19 februarie 2023

Sfântul Gherasim de la Iordan

 

Mănăstirea Sfântului Gherasim de la Iordan
Sfântul Gherasim de la Iordan a trăit în secolul al VII-lea, după ce s-a călugărit s-a retras în pustiul Tebaidei unde a înființat un așezământ monahal.

Într-o zi pe când mergea prin pustiul Iordanului a întâlnit un leu fioros, care răgea cumplit deoarece în labă îi intrase un spin. Sfântul Gherasim i-a scos leului spinul din lăbuță, astfel că leul i-a devenit prieten.

La mănăstire aveau un măgăruș cu ajutorul căruia cărau apă de la râul Iordan. Cuviosul Gherasim i-a dat sarcină leului să aibă grijă de măgăruș. Leul își îndeplinea cu bucurie sarcina, pânâ într-o zi când a adormit, iar măgărușul a dispărut..

Niște negustori care trecuseră prin zonă, văzând măgărușul singur l-au luat cu ei.

Când leul s-a întors la mănăstire singur, Sfântul Gherasim a crezut că leul a mâncat măgărușul, așa că i-a dat leului, ca drept pedeapsă, atribuțiile măgărușului: ”Lucrul pe care îl făcea măgărușul îl vei face tu, slujind trebuințele mănăstirii.”.

Leul Sfântului Gherasim
Din ziua aceea leul a început să care apă de la Iordan, când, într-o zi, negustorii care luaseră măgărușul se întorseseră pe același drum, s-au întâlnit cu leul, speriindu-se de acesta și lăsând măgărușul.
Măgărușul Sfântului Gherasim
Leul a luat măgărușul de funie și l-a dus la mănăstire la Sfântul Gherasim, acesta s-a bucurat când a văzut măgărușul și a eliberat leul în sălbăticie. Însă leul se întorcea săptămânal la manăstire, iar când Sfântul Gherasim a murit, leul s-a dus la mormântul lui și a rămas acolo până a murit.
Mănăstirea Sfântului Gherasim de la Iordan

Această poveste despre viața Sfântului Gherasim ne-a fost relatată de preotul care ne-a fost ghid în pelerinajul din Israel, pozele sunt din arhiva personală. Mai jos vă las și un video găsit pe youtube despre această mănăstire.

O seară frumoasă! Pe curând!


6 comentarii:

 1. cât ma bucur ca ne-ai prezentat aceasta vizita pe tarâmuri sfinte. Eu inca nu am avut ocazia, de aceea, iti multumesc ♥
  Un start bun in noua saptamâna!

  RăspundețiȘtergere
 2. Si eu ma bucur ca ne-ai mai luat putin alaturi de tine in calatorie! Am aflat lucruri noi ! M-am bucurat de imagini, ca de fiecare data :*!!
  Pupici cu drag!

  RăspundețiȘtergere
 3. Am auzit de Sf. Gherasim, dar nu-i știam povestea. Mulțumesc.

  RăspundețiȘtergere
 4. Ce frumos ai povestit 👍 iar fotografiile sunt minunate ❤️
  Pupici ❤️

  RăspundețiȘtergere
 5. Răspunsuri
  1. Mulțumesc pentru vizită! Într-adevăr e foarte frumos.☺️

   Ștergere