Eros și Psyche - Când arta întâlnește tehnologia !

 Povestea de iubire dintre Eros și Psyche se spune că este cea mai frumoasă și că în spatele mitului iubirii dintre ei se află semnificații...

duminică, 19 februarie 2023

Sfântul Gherasim de la Iordan

 

Mănăstirea Sfântului Gherasim de la Iordan
Sfântul Gherasim de la Iordan a trăit în secolul al VII-lea, după ce s-a călugărit s-a retras în pustiul Tebaidei unde a înființat un așezământ monahal.

Într-o zi pe când mergea prin pustiul Iordanului a întâlnit un leu fioros, care răgea cumplit deoarece în labă îi intrase un spin. Sfântul Gherasim i-a scos leului spinul din lăbuță, astfel că leul i-a devenit prieten.

La mănăstire aveau un măgăruș cu ajutorul căruia cărau apă de la râul Iordan. Cuviosul Gherasim i-a dat sarcină leului să aibă grijă de măgăruș. Leul își îndeplinea cu bucurie sarcina, pânâ într-o zi când a adormit, iar măgărușul a dispărut..

Niște negustori care trecuseră prin zonă, văzând măgărușul singur l-au luat cu ei.

Când leul s-a întors la mănăstire singur, Sfântul Gherasim a crezut că leul a mâncat măgărușul, așa că i-a dat leului, ca drept pedeapsă, atribuțiile măgărușului: ”Lucrul pe care îl făcea măgărușul îl vei face tu, slujind trebuințele mănăstirii.”.

Leul Sfântului Gherasim
Din ziua aceea leul a început să care apă de la Iordan, când, într-o zi, negustorii care luaseră măgărușul se întorseseră pe același drum, s-au întâlnit cu leul, speriindu-se de acesta și lăsând măgărușul.
Măgărușul Sfântului Gherasim
Leul a luat măgărușul de funie și l-a dus la mănăstire la Sfântul Gherasim, acesta s-a bucurat când a văzut măgărușul și a eliberat leul în sălbăticie. Însă leul se întorcea săptămânal la manăstire, iar când Sfântul Gherasim a murit, leul s-a dus la mormântul lui și a rămas acolo până a murit.
Mănăstirea Sfântului Gherasim de la Iordan

Această poveste despre viața Sfântului Gherasim ne-a fost relatată de preotul care ne-a fost ghid în pelerinajul din Israel, pozele sunt din arhiva personală. Mai jos vă las și un video găsit pe youtube despre această mănăstire.

O seară frumoasă! Pe curând!


6 comentarii:

 1. cât ma bucur ca ne-ai prezentat aceasta vizita pe tarâmuri sfinte. Eu inca nu am avut ocazia, de aceea, iti multumesc ♥
  Un start bun in noua saptamâna!

  RăspundețiȘtergere
 2. Si eu ma bucur ca ne-ai mai luat putin alaturi de tine in calatorie! Am aflat lucruri noi ! M-am bucurat de imagini, ca de fiecare data :*!!
  Pupici cu drag!

  RăspundețiȘtergere
 3. Am auzit de Sf. Gherasim, dar nu-i știam povestea. Mulțumesc.

  RăspundețiȘtergere
 4. Ce frumos ai povestit 👍 iar fotografiile sunt minunate ❤️
  Pupici ❤️

  RăspundețiȘtergere
 5. Răspunsuri
  1. Mulțumesc pentru vizită! Într-adevăr e foarte frumos.☺️

   Ștergere