Eros și Psyche - Când arta întâlnește tehnologia !

 Povestea de iubire dintre Eros și Psyche se spune că este cea mai frumoasă și că în spatele mitului iubirii dintre ei se află semnificații...

vineri, 30 decembrie 2022

Eu și Moș Crăciun - Matt Haig

Copilului meu interior încă îi plac poveștile, iar seria de povești de Crăciun pentru copii scrisă de Matt Haig este preferata mea. Nu am toată seria, îmi lipsește ”Un băiat numit Crăciun” și ”Spiridușa Adevărului”, am doar jumătate din serie😇, adică ”Fetița care a salvat Crăciunul” și ”Eu și Moș Crăciun”. În schimb am văzut filmul ”Un băiat numit Crăciun” care mi-a plăcut foarte mult, m-a binedispus și m-a transpus în copilărie. Mi-a plăcut foarte tare personajul Spiridușei Adevărului, care apare în cele două povești pe care deja le-am citit, pe cât de sinceră este pe atât amuzantă.
În această poveste Amelia Wishart salvează din nou Crăciunul. Amelia este o fată orfană, care până la vârsta de 11 ani a locuit la Londra împreună cu pisoiul ei, Căpitanul Funingine, apoi este adoptată de Moș Crăciun și Mary - Mama Crăciun - mutându-se în Elfhelm ”un loc magic și, ca să vezi locurile magice, trebuie să crezi în magie.”
 Dacă nu v-ați dat seama deja, locuitorii din Elfhelm sunt elfi, creaturi magice. Amelia trebuia să se intergreze și să meargă la școală, însă școala elfilor era foarte diferită de cea a oamenilor, materiile sunt foarte înșelătoare, de exemplu matematica: doi plus doi, în elfă, fac zăpadă și nu patru ca în matematica oamenilor. Amelia este foarte supărată deoarece nu se pricepe la nicio materie de-a elfilor și dorește să meargă la Școala de Condus Sănii, însă și aici trebuie să îndeplinească niște condiții, dar cu ajutorul lui Moș Crăciun care pune o vorbă bună la Kip, elful care a construit o nouă sanie, Vifor 360, care mergea cu un singur ren și valora 1000 de monede de ciocolată, Amelia are voie să conducă noua sanie
Ei bine...când începe cursa de sănii încep și problemele!
Amelia îl primește pe renul Blitzen să tragă sania Vifor 360 și totul părea că merge de minune, când, de nicăieri, Căpitanul Funingine sare pe spatele lui Blitzen, pe care îl sperie, și în loc să aterizeze acesta zboară peste Dealurile Împădurite - locul care trebuia evitat.
Pentru a-l salva pe Căpitanul Funingine, Amelia taie frâiele saniei și sare și ea pe spatele lui Blitzen, astfel sania cea mai nouă și scumpă a lui Kip se prăbușește.
Reușește să ajungă în Elfhem, în viață, împreună cu pisoiul și renul Blitzen, dar cu sania Vifor 360 foarte rău avariată.
Moș Vodol, elful care ura Crăciunul și fusese mutat pe Strada Foarte Liniștită, deoarece data trecută se aliase cu trolii ca să distrugă Crăciunul, profită de această ocazie și scoate un nou ziar ”Adevărul Zilei”, într-o tipografie secretă, în care scrie despre Amelia că este o criminală, articolul numindu-se ”Dușmanul printre noi”.
Amelia este foarte tristă și se hotărăște să părăsească ținutul elfilor, dar ajungând la Muntele Foarte Înalt se întâlnește cu elful prinzător de scrisori, Pippin, care o convinge să se reîntoarcă, să-l înfrunte pe Moș Vodol, deoarece el bănuia că iar dorește să distrugă Crăciunul. În timpul conversației, Amelia își amintește că a văzut o gaură msterioasă în pământ când sania Vifor 360 s-a prăbușit și se hotărăște să cerceteze, să vadă ce legătura are cu Moș Vodol, dar nu înainte de a o lua cu ea pe Spiridușa Adevărului, ca martoră, deoarece ea era singura care nu putea să mintă și toți o credeau.
M-am întins la povestit și nu vreau să vă dau chiar toate amănuntele, deoarece trebuie să o citiți, bineînțeles dacă vă plac poveștile, dacă nu, asta e, eu o să vă mai spun doar foarte puțin din poveste, finalul va trebui să-l descoperiți singuri!
Amelia și Spiridușa Adevărului descoperă că Moș Vodol se aliase cu nimeni altul decât Iepurașul de Paște pentru a distruge Crăciunul. Mai departe scrie în carte, cum zicea unul dintre profesorii mei!

Cartea are 304 pagini, cu ilustrații alb-negru de Chris Mould, și o puteți achiziționa de pe Nemira, eu le-am achiziționat când a fost oferta 1+1.
Personajele croșetate de mine s-au potrivit nemaipomenit în această poveste, de aceea le-am fotografiat împreună cu această carte: renul -  Blitzen, Moș Crăciun, iepurașul - Iepurașul de Paște! poate ar trebui să încerc să fac și un elf, cine știe?!
O seară frumoasă vă doresc, plină de magie!

Sursa fotografiilor: toate pozele sunt din arhiva personală.

6 comentarii:

 1. Multumesc pentru titlu, iar daca are multe poze e tare bine! Dar am ochit crosetatele, ca arata fain!
  La Multi Ani plini de bucurii si realizari, draga Mihaela!😘❤️

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu drag! Nu are foarte multe poze, dar e minunată!
   La mulți ani! Un an nou mai bun!😘

   Ștergere
 2. Oh... ai vazut filmul? :)
  Am citit primele trei carti (pe aceasta si in engleza - ca asa am gasit-o initial). O am si pe cea cu Spiridusa - abia astept sa o citesc. E micuta.
  Cartile acestea pentru copii, ascund in ele adevarate comori. Imi place Matt Haig - am citit si Cum sa oprim timpul ... foarte interesanta carte.
  Ilustratiile sunt foarte reusite!!
  Hmmm poate o sa ma uit si eu dupa film (macar un trailer sa vad).
  Pupici cu drag!! La multi ani!!!
  Si salutari si dragalasilor :D!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, mi-a plăcut foarte mult. Îl poți vedeaa pe Netflix https://www.netflix.com/ro/title/81029733. Am și eu cartea Cum să oprim timpul, am primit-o cadou, înca nu am citit-o.
   Matt Haig e foarte priceput la poveștile pentru copii, care într-adevăr ascund adevărate comori.
   La mulți ani!

   Ștergere