luni, 27 ianuarie 2025

Cartea mierii - Istorie, rețete și curiozități

 După ce am câștigat locul doi la proba Editurii Niculescu din cadrul competiției Superblog, am avut ocazia să aleg câteva titluri de pe site-ul lor, iar „Cartea mierii” de Andrea Kirk Assaf mi-a atras atenția. De ce? Pentru că mierea este cea mai studiată, supusă experimentelor, venerată și utilizată dintre alimente, având o istorie bogată. În Peșterile Păianjen (Cuevas de la Araña), Spania, s-au descoperit desene rupestre vechi de 8000 de ani despre recoltarea mierii.

Cartea este un ghid succint despre miere și utilizările sale, de la rețete culinare până la tratamente naturiste și cosmetice. Capitolele sunt foarte scurte și oferă informații de bază, ca un rezumat. Este structurată clar, oferă informații despre tipurile de miere, beneficiile fiecăreia și cum să o integrezi în viața de zi cu zi. În plus, are și informații despre istoria acestui aliment dulce și povești culturale despre acest „aur lichid.”

Ce mi-a plăcut:

 Limbajul simplu și organizarea pe capitole o fac ușor de citit și de parcurs. Conține 6 capitole. Primul este despre istoria si legenda mierii, iar ultimul capitol conține 14 citate despre miere.

Cartea oferă rețete practice pe care le poți încerca oricând - de la ceaiuri la deserturi irezistibile.

Am aflat cum să alegi mierea autentică și cum să eviți produsele contrafăcute. Dar am aflat și alte lucruri interesante cum ar fi:

- Franz Elder von Hruschka este inventatorul extractorului centrifugal de miere, pentru a separa eficient mierea de fagure (1865);

- Pentru a produce o jumatate de kg de miere o albină trebuie să viziteze până la două milioane de flori și să zboare aproximativ 80.467 km.

- Din mierea fermentată se obține vinul. Cel mai vechi vin din lume - Miedul (hidromelul), obținut din miere fiermentată, drojdie, apă și opțional condimente, fructe, cereale sau hamei. Aceasta este o rețetă atestată în India în urmă cu 4000 de ani.

”Luna de miere” vine de la acest vin, în Evul Mediu era băutura preferată la petrecerile de nuntă. Iar tinerii căsătoriți primeau o provizie de mied care să le ajungă o lună.

Mierea era considerată hrana zeilor, deoarece era o sursă de dulce, cât și de vin.

Ce i-a lipsit:

Deși interesantă, am simțit că informațiile sunt uneori prea sumare. Unele secțiuni ar fi putut fi dezvoltate mai mult, în special cele legate de beneficiile terapeutice și legendele mierii. De exemplu, mi-aș fi dorit mai multe detalii despre modul în care mierea influențează sănătatea pe termen lung sau studii științifice recente care să susțină afirmațiile.

„Cartea mierii” este o lectură plăcută și utilă pentru oricine dorește să afle informații despre acest aliment natural, produs de o insectă. Cu toate acestea, rămâne mai degrabă o introducere decât un ghid exhaustiv. De aceea, i-am oferit 4 stele din 5.

Resurse online cu informații despre miere

Dacă ești curios să afli mai multe despre miere, la finalul cărții există o selecție de resurse online care completează informațiile din carte. 

Recomand această carte celor pasionați de un stil de viață sănătos sau care vor să exploreze noi modalități de a folosi mierea în bucătărie și în rutina zilnică.

Tu ai citit-o? Mi-ar plăcea să aflu părerea ta!

7 comentarii:

  1. Mierea este unul dintre alimentele amintite și în Biblie, ca fiind benefice.
    Bănuiesc că e o carte interesanta. Poate părea o introducere (probabil chiar este) pentru că despre miere sunt enorm de multe de spus. Despre beneficii e destul de greu de tratat, și nu doar pentru că părerile sunt împărțite - nu in sensul că nu ar fi un aliment benefic, ci mai mult în sensul că unii zic că e buna pentru... alții zic că nu, și sunt cei care zic că nu sunt certe anumite concluzii și tot așa.
    Mulțumesc pentru aceasta recenzie.
    Săptămână minunata îți doresc, Mihaela! Pupici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa este, Mierea și vinul. Ambele denumite alimente ale zeilor.
      Mie mi s-au părut puține informații, poate pentru că legendele/curiozitățile erau scurt și la subiect prezentate. Mi-ar fi plăcut povestea cu amanunte, dar am aflat unele curiozităti pe care nu le știam.
      In carte se specifică să nu dea miere unui copil sub un an, până si diabeticii pot lua, dar cu măsură, bineînțeles.
      Sincer, eu cu miere cu propolis am scăpat de răceala rea cu care mă pricopsisem și după care înca mă recuperez. Nu contest meritul medicamentelor, dar luasem foarte multe, incepuse sa ma doara si ficatul si stomacul și imi trecuse doar tusea, cand am terminat tratamentul. Dar am continual cu mierea...si se pare că m-am vindecat mai repede decat alte persoane.
      Cu placere! Sper să revin si eu curând! Mi-e dor sa va citesc!
      Multumesc la fel. Pupici

      Ștergere
  2. Nu am citit-o, insa mi se pare foarte interesanta.
    La Festivalul Carnatilor de Plescoi de la Buzau era un producator de mied. Daca imi amintesc bine, era chiar din zona Buzaului.
    Delicioasa bautura.
    Multumesc pentru recenzia cartii.
    O zi frumoasa Mihaela.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Auzisem de mied, dar nu eram curioasă să aflu cum se face, însă după ce am citit cartea sunt curioasă să degust. Bineînțeles că aș cumpăra de la un producător local, nu procesat.
      Poate reușeșc și eu cândva să ajung pe la un astfel de Festival.
      Cu plăcere.
      O seară frumoasă, Ioana!

      Ștergere
  3. Cred ca sunt multe alte lucruri necunoscute despre miere.
    Sunt curioasa ce autor roman o fi abordat subiectul. O sa caut.
    Oricum, cred ca a fost o lectura si placuta si utila. Multumesc pentru
    prezentare, draga Mihaela. Pupici si sanatate multa! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, curiozități, legende, dar și despre beneficiile acestui aliment produs de o insectă. Și eu sunt curioasă, dar o să mă ocup când mă refac complet.
      Da, lectura este plăcută, are și imagini vesele. Cu placere.
      Mulțumesc, Suzana. Abia aștept să revin să descopăr ce minunății ai mai realizat. După 10 zile de pauză la net, mă simt așa ca un începător și o iau încetișor. hihi
      O seară frumoasă, Suzana! Pupici

      Ștergere
  4. Interesanta recenzie, mulțumesc pentru pro si contra lecturarii.
    Sanatate, Mihaela draga! Mierea, ghimbirul si lamaia, intaresc imunitatea.
    Numai bine. Pupici 😘🤗

    RăspundețiȘtergere