luni, 24 iunie 2024

Vinuri și brânzeturi: O seară de neuitat la 12 Doișpe cu Vinarte!

 Dacă joi am trăit cea mai tare experiență imersivă cinematografică în sala de cinema HeyLED VIP+, vineri am  avut ocazia să ne răsfățăm simțurile cu vinuri de calitate, oferite de crama Vinarte. Evenimentul Branzeturi cum se... cuVin a fost un prilej excelent de a descoperi secretele vinurilor de la Vinarte și de a învăța despre arta degustării.

Vinurile au fost prezentate de oenologul cramei, Iustin Urucu iar brânzeturile de Daniel Botea, absolvent de master Expertizare Viti-Vinicola și degustător autorizat de brânzeturi. Am aflat și de data aceasta lucruri interesante despre vin, pe care nu le știam, fiecare degustare pentru mine aduce o noutate. Așa că, dacă ești curios, citește articolul până la final!!

Degustarea a avut loc în Craiova, la 12 Doișpe, un local mic, dar care oferă o mâncare super delicioasă. Mi-am comandat Poke Bowl cu pui și a fost o încântare pentru papilele mele gustative.

Să nu mă mai lungesc și să-ți zic vinurile degustate, da? Am avut cinci feluri de vin și patru feluri de brânză. Fiecare vin a fost acompaniat de o brânză atent selecționată, iar combinațiile propuse au fost menite să sublinieze aromele și să ofere o experiență culinară completă. Iată lista:

 • 1    Avenue Fetească Regală + Aperifrais Ile de France,
 • 2    Nedeea Alb (Fetească Albă și Fetească Regală) + Havarti Castello,
 • 3    Tămâioasă Roză,
 • 4   Castel Bolovanu Novac + Emmentaler Delaco,
 • 5    Desert MagiQ + Gorgonzola Delaco D'Exceptie.
Ordinea degustării este cea prezentată mai sus, voi începe cu noutățile și voi încheia cu combinația care mi-a plăcut cel mai mult.

Tămâioasa roză 2023 a fost o degustare în avanpremieră. Mi-a plăcut acest vin din Dealurile Olteniei care încântă cu arome de petale de trandafir și fructe roșii. Anul 2023 a fost dificil, dar a oferit totuși o recoltă de calitate, rezultând un vin cu un buchet complex și un gust echilibrat, ce persistă cu note de piersică, caise și un final lung de dulceață de trandafiri și caramel sărat. A fost singurul vin fără brânză, brânza asociată acestui vin nu a mai fost pe stoc.

Servit ideal la 8°-10° Celsius, Tămâioasa Roză se potrivește de minune cu brânzeturi, tarte cu fructe sau gastronomie asiatică picantă. Vinificat cu grijă, acest vin confirmă de la prima înghițitură calitatea excepțională a podgoriilor din Oltenia

La roze, tradiția degustărilor este să ciocnim paharele:

Următorul vin despre care voi povesti este unul dulce, prea dulce pentru gustul meu, dar am aflat lucruri foarte interesante despre el: Desert MagicQ, care a făcut o pereche nemaipomenită cu Gorgonzola Delaco D'Exceptie. Gorgonzola, celebră pentru mucegaiul său albastru distinctiv, este o brânză italiană produsă din lapte de vacă pasteurizat. Împreună cu cheag și sare, este inoculată cu Penicillium Gorgonzola, conferindu-i o aromă fructată și o textură cremoasă, lucioasă și ușor sfărâmicioasă. Variantele sale includ Gorgonzola Dolce, cu un gust mai blând, și Gorgonzola Picante, mai intens și picant. Protejată prin sigiliul D.O.P., Gorgonzola este un simbol al tradiției gastronomice italiene, perfectă pentru a fi savurată singură sau însoțită de preparate culinare care pun în valoare aromele sale puternice și caracteristice.

MagicQ dulce, un vin nobil, este un vin care se naște o dată la 10 ani când se întrunesc condițiile naturale pentru apariția miraculoasă a putregaiului nobil Botrytis Cinerea, acest vin poate fi învechit la sticlă 10 ani.

În toiul toamnei, când natura își schimbă straiele, viile sunt martorele unei magii subtile, aproape nevăzute, dar cu siguranță simțite. Într-un dans tăcut, Botrytis Cinerea, cunoscut drept putregaiul nobil, își începe lucrarea tainică.

Această ciupercă, asemenea unui artist delicat, se așază cu grație pe ciorchinii bogați, îmbrăcându-i într-o mantie fină, argintie. Sub atingerea ei suavă, boabele de struguri încep să se transforme. Parfumul dulceag al dimineții, combinat cu aerul umed și blând al toamnei, creează un mediu propice pentru această transfigurare subtilă.

Botrytis Cinerea acționează ca un alchimist legendar, deshidratând treptat strugurii și concentrând esențele lor. Apa din fructe se retrage încet, lăsând în urmă o dulceață intensă și arome complexe. Aceasta nu este o simplă degradare, ci un proces de rafinare, de sublimare a fructului în ceva mai mult decât suma părților sale.

În această metamorfoză, boabele de struguri devin asemenea unor pietre prețioase, mici comori aurii, ce poartă în ele amprenta toamnei și a mâinii invizibile a Botrytis-ului. Vinificatorul, asemenea unui poet inspirat, culege aceste daruri cu grijă și le transformă în nectarul divin.

Fermentarea acestui must nobil este asemenea unui ritual sacru. În butoaie de lemn, sub privirea atentă a timpului, vinul se naște și crește, câștigând în profunzime și complexitate. Arome de miere, de tei și gust amplu de struguri copți, caramel și fagure, se împletesc într-o simfonie olfactivă și gustativă, ce încântă simțurile și povestește despre răbdare, natură și artă.

Astfel, din dansul tăcut al toamnei și al Botrytis-ului, ia naștere un vin nobil, o poezie lichidă ce captivează sufletul. Fiecare picătură este o mărturie a trecerii timpului, a alchimiei naturale și a măiestriei umane, oferind o experiență senzorială de neuitat.

Așa cum am promis, am lăsat la final combinația care mi-a plăcut cel mai mult, deși sunt un fan vinuri roșii, la această degustare mi-a plăcut foarte mult un vin alb.

Dintre toate combinațiile savurate, cea care m-a impresionat cel mai mult a fost Avenue Fetească Regală și brânza Aperifrais Ile de France. Avenue Fetească Regală, cunoscut și sub denumirea de Alb de Sâmburești, este un vin fin și cremos, oferind o satisfacție gustativă modernă și plăcută. Aromele de soc și flori albe sunt completate discret de accente exotice de banană și ananas, aducând un echilibru rafinat. Ceea ce m-a captivat cel mai mult la acest vin a fost finalul său persistent, care lasă o amprentă plăcută și memorabilă pe papilele gustative. Persistența aromatică, cu nuanțe florale și fructate, continuă să încânte simțurile chiar și după ce paharul a fost golit.

Pe de altă parte, brânza Aperifrais Ile de France a adus o dimensiune nouă acestei experiențe: are un aspect exterior atrăgător, bucăți mici, rotunde, acoperite de ierburi aromate și condimente, pasta brânzei este cremoasă și omogenă, fără găuri de fermentație, indicând o prospețime și o calitate superioară. Brânza are un miros proaspăt și aromat, cu nuanțe de ardei, busuioc și usturoi. Textura sa cremoasă s-a îmbinat perfect cu aciditatea vinului, creând un echilibru gustativ desăvârșit. Persistența aromatică a brânzei a completat minunat vinul, oferind o experiență culinară complexă și armonioasă.

Complexitatea și tipicitatea acestei combinații m-au impresionat cel mai mult. Fiecare înghițitură de vin, urmată de o bucățică de brânză, a creat o simfonie de arome și texturi care s-au completat reciproc în mod spectaculos. Aceasta a fost cu adevărat o experiență senzorială de neuitat, demonstrând încă o dată că arta degustării constă în armonia perfectă dintre vin și brânză.

La degustări apa are un rol important, ne curățim papilele gustative pregătindu-le pentru următorul vin, ne hidratăm și ne ”limpezim” mintea. La această degustarea ne-a fost alături apa Dolce Vita.

Iar la finalul serii am făcut și poza de grup:


Pe curând!💝

***sursă foto: Xaara Novack, Daniel Botea, arhiva personală

3 comentarii:

 1. Deduc că atmosfera a fost excelenta și oferta variată!
  Am citit cu interes, pentru că nu mă pricep la vinuri. 😊 N-o sa afirm că îmi voi reaminti totul, daca o fi cazul, dar ca lectura a fost interesant. Mulțumesc!
  Când am citit despre apa, insă... Mi s-a făcut poftă de apa! 😅
  Pupici!😘

  RăspundețiȘtergere
 2. Am citit cu multa placere postarea ta si, fiind vorba de vinuri, bineinteles ca i-am transmis si sotului meu. Interesante informatiile si lectura foarte placuta. Voi merge pe mana ta si voi incerca si eu vinul "Alb de Samburesti" care te-a incantat.
  O zi frumoasa iti doresc.

  RăspundețiȘtergere
 3. Poke Bowl cu pui arata foarte interesant intr-adevar.
  O noua aventura cu vinuri si branzeturi deosebite. :D
  Iti multumesc ca ne-ai luat si pe noi si pentru informatiile foarte interesante.
  Pupici!! :)

  RăspundețiȘtergere