Eros și Psyche - Când arta întâlnește tehnologia !

 Povestea de iubire dintre Eros și Psyche se spune că este cea mai frumoasă și că în spatele mitului iubirii dintre ei se află semnificații...

vineri, 26 august 2022

Amândoi-Liviu Rebreanu - recenzie

 Liviu Rebreanu s-a născut pe 27 noiembrie 1885 în comuna Tîrlișua, județul Bistrița-Năsăud și a murit pe 1 septembrie 1944 în localitatea Valea Mare, județul Argeș a fost un romancier, dramaturg și academician român, unul dintre marii scriitori ai secolului al XIX-lea.

Cele mai cunoscute opere sunt ”Ion” și ”Pădurea spânzuraților” care sunt incluse în programa pentru Bacalaureat. Am citit romanul ”Adam și Eva” (încadrat la romane psihologice) care nu mi-a plăcut deloc.După ”Adam și Eva” am zis că nu mai citesc nimic de Rebreanu, dar această carte m-a surprins și mi-a plăcut. 
După titlu nu mi-am dat seama că este vorba de un roman polițist, fiind singurul roman polițist al autorului, scris în anul 1940, ci mă așteptam să fie o poveste de iubire idealizată până la absurd.
În romanul ”Amândoi” judecătorul Dolga se confruntă cu o dublă crimă cum nu a mai văzut Piteștiul. Ilarie și Mița, doi bătrâni bogați și foarte zgârciți, sunt strangulați. Aceștia nu au copii, Ilarie are un frate și o soră cu care nu mai vorbea.
Dolga are o listă de suspecți pe care începe să-i interogheze, dar interogatoriul suspecților îl duce pe o pistă greșită. Deși se bănuia că mobilul crimei este jaful se constată că bătrânii nu au fost jefuiți. În final criminalul se autodenunță, judelui Dolga nevenindu-i să creadă cât de departe de adevăr se îndepărtase.
Criminalul nu am bănuit cine ar fi, dar mi-am dat seama că ascunde ceva când a fost interogat prima dată.
Mobilul crimei ca și crimialul sunt ...nu știu cum să zic.... neașteptate, poate și puțin ieșite din comun. Recomand această carte, este ușor de citit are un singur fir narativ. Am notat-o cu 4 steluțe pe Goodreads.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu