Eros și Psyche - Când arta întâlnește tehnologia !

 Povestea de iubire dintre Eros și Psyche se spune că este cea mai frumoasă și că în spatele mitului iubirii dintre ei se află semnificații...

joi, 9 mai 2024

O călătorie plină de imaginație pe bicicleta din sârmă

 Am revenit la tema numărul unu a transformărilor creative, tema numită Felicitare! O adevărată călătorie plină de imaginație, că deh, de asta nu duc lipsă😂, pe-o bicicletă din sârmă! Când am citit prioma temă și știam că materia primă a lunii sunt cablurile sau sârma m-a luat cu fibrilații!

După ce mi-am revenit, mi-am pus imaginația, care era puțin șocată, la treabă și-am vrut să realizez o felicitare yin și yang, și.....

....mi-au ieșit niște roți cam accidentate!😂

Ehhh...mi-am dat puțin cu reveneală ...și cum mă uitam în jurul meu, după un semn ceva, scânteia aia care nu voia să se arate, am văzut pe masă niște bănuți de 5 bani....și-atunci mi-am pus întrebarea: pot să fac o bicicletă din bănuți și sârmă? Sigur că pot!

Si m-am apucat de treabă: am lipit bănuții cu silicon, apoi sârma, din silicon am făcut mânerele și șaua bicicletei...și-am vrut să o las așa, DAR pentru că siliconul s-a cam întins (nu am avut alt adeziv la îndemână), când l-am curățit cartonul s-a cam ”ciupit” și a trebuit să-l colorez.

Cartonul este ambalajul de la dressuri, nu am apucat să fac poze cu materia primă, pentru că atunci când te ia valul, trebuie să înoți, n-ai timp de alte prostii.😂
Am ales să o colorez cu o culoare acrilică - turcoaz, iar roțile, șaua, coarnele și scrisul cu magenta. Am zis că aceste culori vii sunt potrivite pentru sezonul în care ne aflăm - primăvara!
Mă gândeam să mai fac niște baloane sau să mai pun niște ornamente ceva, dar eu mă pricep doar la felicitări simple, așa că am lăsat-o așa. Sper să-ți placă felicitarea mea! dacă nu, aștept sugestii de îmbunătățire!
Și pentru că tot suntem la capitolul FELICITĂRI vreau să vă prezint și o felicitare superbă primită de la Suzana. Am primit-o pe 2 Mai, cu gânduri frumoase de Paște, dar eu am văzut-o în cutia poștală tocmai pe 7 Mai.
Îmi place foarte mult, se asortează cu felicitarea mea, nu-i așa? Dacă intru cu bicicleta mea pe cărarea verde ajung într-un labirint de flori într-un parc.
Mulțumesc foarte mult, Suzana!
Pe curând!💝


miercuri, 8 mai 2024

Primăvara 2024 - Miercurea fără cuvinte!

Primăvara 2024 - Miercurea fără cuvinte! Primăvara 2024 - Miercurea fără cuvinte! Primăvara 2024 - Miercurea fără cuvinte! Primăvara 2024 - Miercurea fără cuvinte! Primăvara 2024 - Miercurea fără cuvinte! Primăvara 2024 - Miercurea fără cuvinte! Primăvara 2024 - Miercurea fără cuvinte! Primăvara 2024 - Miercurea fără cuvinte! Primăvara 2024 - Miercurea fără cuvinte! Primăvara 2024 - Miercurea fără cuvinte! Primăvara 2024 - Miercurea fără cuvinte!
Shhhhhh, LET'S GET WORDLESS! Curaj, înscrie-te! 😄 Vei cunoaște o mulțime de bloggeri ce au pasiunea fotografiatului. Nu există teme pentru fotografii, nu există obstacole. Singura regulă este ca articolul pe care-l înscrii în tabelul "Miercurea fără cuvinte" să nu conțină text scris. În rest, orice este permis. Alătură-te nouă în clubul MFC😄 Happy Wordless Wednesday!😄

marți, 7 mai 2024

Ouăle Roșii: O Tradiție de Paște Încărcată de Semnificații

 La noi, la români, și nu  numai, când te gândești la sărbătoarea de Paște îți vine în minte imediat imaginea ouălor roșii. Încă de când ne putem aminti, aceste ouă vopsite cu migală și încărcate de semnificație spirituală au fost nelipsite de pe masa pascală, alături de cozonac, pască și miel. Printre cele mai frumoase obiceiuri românești legate  de marea sărbătoare a Învierii Domnului se numără, evident încondeiatul ouălor. Ouăle încomdeiate sunt o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, reprezentând un element de cultură spirituală specific românescă. Ceea ce nu înseamnă că nu au acest obicei și alte popoare. Să nu uităm că istoricii atrag atenția că vopsitul ouălor vine din Persia, din vremuri imemoriale, iar primul ou vopsit de care se știe este Oul de struț punic, din secolul IV-III î.Hr., descoperit în Cartagina.

În Iran și azi se vopsesc ouă cu prilejul sărbătorii venirii primăverii și a noului an iranian – Nowruz. Obiceiul vopsirii ouălor este întâlnit și la chinezi, cu 2.000 de ani înainte de nașterea lui Iisus Hristos. Pe atunci, ouăle erau oferite-n dar, fiind considerate simbol al echilibrului, creației, fecundității, al vieții și al reînnoirii naturii.

În creștinism, însă, oul vopsit a primit altă valoare. Una dintre legende spune că, Pe când Iisus era chinuit, Maica Domnului ar fi pus un coș cu ouă sub crucea pe care Fiul ei era răstignit. Sângele Mântuitorului, simbol al vieții, a curs peste ouăle din coș și le-a înroșit. De aceea, prezența ouălor la masa de Paște amintește de jertfa Mântuitorului, de sângele vărsat și de bucuria Învierii.

De câțiva ani nu mai folosesc vopseaua din comerț pentru vopsirea ouălor, le vopsesc cel mai adesea cu foi de ceapă, albă sau roșie, sau combinate, și mai pun, când am timp, câte o frunză de pătrunjel sau altă plantă și învelesc ouăle în dres și le fierb puțin în vopseaua naturală, astfel ies vopsite cu formă de frunze.

Cum prepar ”vopseaua” din foi de ceapă? Simplu! Strâng frunzele de la aproximativ 20 de cepe, le pun în apă rece și le fierb pentru aproximativ 30 minute sau mai puțin, opresc focul, acopăr vasul în care le-am fiert și apoi, când s-au mai răcit puțin, strecor lichidul format și adaug 2-3 linguri de oțet. Am uitat să specific câtă apă adaug…1,5 -2 litri.

După ce fierb ouăle le adaug în lichidul rezultat, uneori le fierb direct în lichidul format, rezultatul întotdeauna este mulțumitor.

Tu cu ce vopsești ouăle?

Pe curând!💝


***poze din arhiva personală

luni, 6 mai 2024

Pomul vieții - interpretare proprie!

La transformările creative din luna mai, Niko ne-a provocat să reproducem Pomul vieții, la tema numită La indigo. Materia primă a lunii Mai este sârma/cabluri, pe lângă aceasta, pentru realizarea pomului, am folosit mărgele verzi plate și o piatră, iar de un real ajutor mi-a fost un patent din trusa cu scule a soțului. M-am chinuit puțin, deoarece aveam nevoie de un patent cu vârf subțire cum sunt cele pentru realizarea bijuteriilor. În plus am folosit sârma rămasă de la sticlele de vin spumos care nu e prea prietenoasă și e cam greu de modelat. Am ales să încep cu această temă deoarece a coincis cu Paștele, care este o sărbătoare a vieții.

Pomul vieții apare în multe mitologii și religii din întreaga lume. De exemplu, în mitologia sumeriană, există un pom sacru numit "Ea-nasir", care simbolizează nemurirea și fertilitatea. În religiile avraamice, cum ar fi creștinismul, iudaismul și islamul, Pomul vieții este menționat în Cartea Genezei ca fiind un simbol al cunoașterii și al vieții eterne, și face referire la Grădina Edenului, locul în care Dumnezeu l-a plasat pe primul om, Adam. Pomul vieții este menționat ca fiind unul dintre copacii din mijlocul grădinii Edenului, alături de Pomul cunoștinței binelui și răului.

Domnul Dumnezeu a făcut să răsară din pământ tot felul de pomi, plăcuți la vedere și buni la mâncare, și pomul vieții în mijlocul grădinii, și pomul cunoștinței binelui și răului.” Geneza 2:9

În Apocalipsa 22:2, se face referire la Pomul vieții într-un context eshatologic, iată cum este menționat Pomul vieții în acest pasaj:

"În mijlocul pieții cetății, și pe cele două maluri ale râului, este pomul vieții, rodind dousprezece feluri de rod, și dând rod în fiecare lună; și frunzele pomului slujesc la vindecarea Neamurilor."

Această imagine a Pomului vieții apare în contextul descrierii Noului Ierusalim, o reprezentare simbolică a stării finale a creației în planul divin. În această viziune, Pomul vieții este situat în mijlocul orașului și are rolul de a oferi hrană și vindecare pentru locuitorii Noului Ierusalim.

Interpretările acestui pasaj variază, dar în general, Pomul vieții este văzut ca un simbol al nemuririi, vitalității și binecuvântării divine. Ideea că frunzele sale sunt de vindecare pentru neamuri sugerează că acest Pom al vieții nu numai că susține viața eternă, ci și vindecă sufletele și corpurile celor care se apropie de el.

Când ai picioarele obosite, du-te înainte cu inima. — Paulo Coelho

Simbolul Pomului vieții a fost folosit în mod frecvent în artă, arhitectură și alte aspecte ale culturii umane de-a lungul istoriei. De exemplu, în arta egipteană antică, pomul era adesea reprezentat ca un simbol al învierii și al nemuririi.

Simbolism în diverse culturi

- Cultura chineză: În cultura chineză, Pomul vieții este asociat cu ideea de prosperitate și longevitate. Este adesea reprezentat în arta și arhitectura tradițională chineză.
- Mitologia nordică: În mitologia nordică, Yggdrasil este un arbore uriaș considerat Pomul vieții, care susține cele nouă lumi.
- Cultura amerindiană: În multe culturi amerindiene, Pomul vieții este un simbol sacru care reprezintă conexiunea dintre lumea naturală și cea spirituală.

Muzeul Metropolitan de Artă, situat în New York City, este muzeu de renume mondial care conține opere de artă din întreaga lume și din diferite perioade istorice. Site-ul lor oficial include informații despre operele lor de artă, inclusiv cele care prezintă Pomul vieții.

The Smithsonian Institution - Această instituție din Statele Unite ale Americii administrează numeroase muzee și centre de cercetare, iar site-ul lor oficial oferă acces la informații despre colecțiile lor și expozițiile curente, care includ reprezentări ale Pomului vieții.

National Geographic Society – acest site cu o bogată istorie în explorarea și documentarea culturilor din întreaga lume. Site-ul oferă articole, videoclipuri și alte resurse care conțin informații despre Pomul vieții în diverse culturi.

Despre Pomul vieții am mai găsit un articol interesant pe site-ul motive romanânești.

Sper să-ți placă pomul meu! M-am străduit să fac poze artistice, dar nu prea mi-au ieșit!
Pe curând!💝

duminică, 5 mai 2024

Hristos a înviat! Paște fericit!

Sărbătoarea aceasta ne amintește de puterea învierii și de darurile pe care le aduce în viața noastră - pacea, iubirea și lumina lui Iisus Hristos.

Pacea, Iubirea și Lumina lui Iisus Hristos să ne lumineze pe noi toți și să avem cu adevărat un Paște binecuvantat și plin de emoții pozitive ! 

Citatele de mai jos ne inspiră să reflectăm asupra semnificației profunde a acestei sărbători:

”Hristos a înviat! înseamnă: într-adevăr Dumnezeu există!” (Arsenie Boca)

”Cel mai mare dar al Sărbătorii Pascale este speranța. Speranța care ne face să avem încredere în Dumnezeu, în trumful său, în bunătatea și dragostea Lui, pe care nici una dintre greșelile noastre nu o poate zdruncina.” (Basil Hume)

”Să lăsăm Învierea să ne ridice deasupra singurătății, slăbiciunii și disperării și să ne înalțe către putere, frumusețe și fericire.”(Floyd W. Tomkins)

”Nu te abandona disperării! Noi suntem oamenii Paștelui, iar cântecul nosteru este aleluia” ( Papa Ioan Paul al II-lea)

Învierea dăruiește un înțeles și o direcție vieții mele și oportunitatea de a  o lua de la capăt, indiferent de circumstanțe.” (Robert Flatt)

”Vestea îmbucurătoare a Învierii Lui nu schimbă lumea contemporană. Înaintea noastră continuă să se aștearnă munca, disciplina, sacrificiul. Sărbătoarea Paștilor ne dăruiește, însă, puterea spirituală de a munci, a accepta și a face sacrificii.”(Henry Knox Sherrill)

În această zi sfântă, să ne bucurăm de lumina și speranța aduse de Înviere și să împărtășim această bucurie cu cei dragi nouă. Paște fericit!

Înscriu această postare în tabelul cu Citate favorite, găzduit de Suzana. 

***poza generată cu Designer Image Creator

vineri, 3 mai 2024

Hăinuță nouă pentru Uzzi și alte cumpărături de pe Temu!

 A fost un timp când făceam cumpărături de pe Shein, dar am descoperit că pe Temu găsesc produse la ofertă și am mai multe beneficii.

În România sunt foarte scumpe hamurile și lesele pentru căței, așa că am tot căutat pe Temu, primul ham pe care l-am luat după ochi, fără să-l măsor pe Uzzi, l-am făcut cadou lui Kouki, pentru că i-a fost mic cu aproximativ 5 cm.

Acum, am luat mărimea potrivită și ce-mi place că hamul este reglabil, în caz că va slăbi sau se va îngrășa, și am mai luat și o lesă retractabilă de 3 metri asortată cu papionul, chiar dacă hamul vine însoțit de lesă cu curea pentru încheietura mâinii.

Îmi place foarte mult acest ham și-i vine perfect lui Uzzi, imediat îl vei vedea ce încrezut ”stă” la poze. Raportul calitate/preț este foarte bun, am dat doar 13 lei pe ham, aceași calitate în România aș fi găsit-o la minim 80 lei.
Uzzi fotomodelul

Pe lângă ham și lesă, am mai cumpărat diverse de pe Temu, cum ar fi: lanternă, fluier cu busolă și termometru, un set de pensete, batoane de silicon și protecții pentru degete, cititor de carduri, curățător de perii de păr, sticluțe pentru parfum - sunt foarte utile pentru geantă, set de prins capse.


Uitasem de rățușca mea funny pentru mașină și sticluțe cu pompiță pentru ulei și oțet, plus alte produse care în acest moment nu-mi vin în minte.

Nu toate produsele sunt calitative, trebuie citite recenziile, am luat o rochie cu 7 lei, material ok, dar finisajele nu erau chiar ok și un desfăcător de cusături care nu e bun deloc, am dat în jur de 2 lei pe el, nu e ascuțit și nu-l pot folosi, deoarece poate rupe materialul, nu doar cusătura. 

Îmi place că produsele vin acasă prin curier, iar dacă depășește termenul de livrare dat de ei, îți înapoiază 25 lei. Termenul de livrare este între 3-14 zile. Unele produse mi-au sosit în 3 zile, altele au depășit două săptămâni.

Dacă vrei îți poți face cont pe următorul link: https://temu.to/m/ev1x065qf7v și primesc și eu și tu reducere la comenzi, sau caută codul acl593682 în aplicația Temu pentru a obține 30% reducere!💰Spor la cumpărături!

Știai de Temu? Dacă da, ce produse ai cumpărat și ești foarte încântat de ele?

Pe curând!💝

joi, 2 mai 2024

O experiență de neuitat cu prietenii: O seară memorabilă la Katz Gastrolab

O seară perfectă cu prietenii în oraș este o ocazie de neuitat, un amalgam de bucurie, aventură și legături sociale ce se întrepătrund într-o atmosferă plină de energie și entuziasm. Fiecare moment este ca un cadru dintr-un tablou vibrant, iar fiecare zâmbet aduce culoare într-un local cozy.

Într-o astfel de seară, începutul poate fi la fel de important ca și restul aventurii noastre. Ne întâlnim într-un loc pitoresc, poate un parc central împrejmuit de luminițe strălucitoare sau o cafenea cochetă cu un aer boem.

În căutarea unei seri perfecte în oraș alături de prieteni, Katz Gastrolab devine alegerea evidentă. Acest loc nu este doar o simplă cafenea, ci un adevărat centru al socializării și al divertismentului, oferind o gamă variată de experiențe pentru toate gusturile și preferințele. La Katz Gastrolab suntem întâmpinați de o atmosferă vibrantă și prietenoasă. Spațiul este primitor și plin de viață, iar posibilitățile de divertisment sunt nelimitate. Fie că suntem în căutarea unei seri relaxante sau dorim să experimentăm ceva diferit, la Katz GastroLab găsim combinația perfectă pentru a petrece timpul alături de prieteni.

După ce ne-am strâns toți și am schimbat câteva îmbrățișări, începe aventura noastră gastronomică. Fiecare își poate găsi bucuria culinară preferată. Unii aleg să exploreze bucătăria internațională să încerce noi arome, alții se întorc mereu la clasicele lor favorite, iar discuțiile despre gusturi și preferințe culinare creează un cadru intim și plin de umor. În timp ce savurăm delicioasele preparate din meniul lor diversificat, ne bucurăm de o varietate de evenimente și activități. De la concerte live în restaurant și petreceri karaoke până la seri de dans latino și diverse evenimente culturale, fiecare seară este plină de surprize și momente de neuitat. Indiferent de preferințele noastre, Katz Gastrolab se asigură că avem mereu parte de distracție și aventură.

Pe măsură ce seara avansează și atmosfera devine tot mai efervescentă, simțim cum legăturile dintre noi se întăresc și bucuria de a fi împreună crește. Fiecare moment petrecut la Katz Gastrolab devine o amintire prețioasă, iar prietenia noastră se consolidează în lumina vibrantă a acestei oaze de divertisment.

Și pentru cei care doresc să sărbătorească momente speciale alături de cei dragi, Katz Gastrolab oferă și servicii de organizare a evenimentelor private, cum ar fi botezuri, aniversări sau corporate party. Cu atenție la detalii și o echipă dedicată, evenimentele private devin cu adevărat memorabile și pline de magie.

Fie că alegem să explorăm localuri și baruri pitorești sau să dansăm pe ritmurile înviorătoare ale unui club de noapte, fiecare moment este o ocazie de a ne descoperi și a ne conecta mai profund. Cu o varietate de evenimente și activități, meniu delicios și atmosferă primitoare, Katz Gastrolab este destinația ideală pentru orice ocazie și orice grup de prieteni în căutare de aventură și distracție.

Și în cele din urmă, când răsăritul începe să își facă simțită prezența, ne retragem în liniștea dimineții cu inimile pline de bucurie și sufletele noastre înviorate de aventurile trăite împreună. Pentru că seara perfectă cu prietenii în oraș nu se măsoară doar în momentele petrecute împreună, ci în amintirile create și în legăturile ce rămân să dăinuie pentru totdeauna în inimile noastre.

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2024!

***sursa foto: Katz Gastrolab

miercuri, 1 mai 2024

Floare din cofraj!

 După cum poți observa în fotografii, această floricică am realizat-o de o săptămână și ceva, dar am uitat să postez, mă gândeam că mai am două săptămâni la dispozitie, dar m-am înșelat și nu am finalizat provocările transformărilor creative, ale lunii aprilie, la timp.

Tema numărul patru se numește Fii creativ și fiecare alege să facă o lucrare folosind materialele lunii aprilie, eu nu am fost prea creativă, așa că am făcut doar o floare.
Am folosit cofraj de ouă, bețișoare chinezești, biluțe de polistiren, mărgele de la o brățară ruptă, lipici cu sclipici și silicon la cald pentru lipit.
Am decupat cofrajul de ouă în formă de clopoței, am pus silicon în interior și am umplut cu biluțe de polistiren, apoi în mijloc am lipit o mărgeluță.
Fiind prea multe biluțe de polistiren, unele nu s-au lipit cum trebuie și se desprindeau, așa că am găsit o soluție rapidă, am pus lipici cu sclipici. În poza de mai sus, lipiciul nu se uscase, dar tot am făcut o mini ședintă foto.
Apoi am lipit clopoțeii pe bețișorul chinezesc, perechea bețișorului îl sprijină pe Posey, și asta a fost tot.

Am făcut o scurtă filmare cu floarea mea, după ce lipiciul cu sclipici s-a uscat, în video de mai sus se văd și materialele folosite pentru realizarea ei

Nu am colorat-o deoarece mi se părea că o prea încarc și nu știam oricum ce culoare să folosesc, așa că am lăsat-o așa, decât să o stric.

Sper să-ți placă floarea mea!!

Pe curând!💝

duminică, 28 aprilie 2024

Unirea Gusturilor și Tradițiilor: POLTENIA Taste

În Craiovei, la Centrul de Limbă și Cultură Poloneză, s-a desfășurat recent un eveniment interesant și frumos: degustare de vinuri oltenești și brânzeturi poloneze. 

POltenia taste am numit-o noi. Te întrebi, poate, de unde vine numele "POLTENIA" și ce semnifică el ?Ei bine, POLTENIA este o combinație ingenioasă între "Polonia" și "Oltenia". Este o denumire care reflectă perfect tema acestui eveniment deosebit, care aduce împreună aromele și cultura din două regiuni distincte: Polonia și Oltenia. Această degustare de vinuri oltenesti și brânzeturi poloneze a fost mai mult decât o simplă experiență gustativă - a fost o călătorie captivantă prin arome și culturi.

Centrul de Limbă și Cultură Poloneză ,din cadrul Universității din Craiova, își propune să promoveze cultura, limba și literatura poloneză prin diverse activități precum expoziții, conferințe, seri de film, muzică, poezie și bucătărie poloneză. Studenții au oportunitatea de a participa la cursuri de limbă polonă în fiecare săptămână, iar cei mai dedicați pot beneficia de burse pentru studii sau stagii în Polonia.

Degustarea de sâmbătă, 27 aprilie, face parte dintr-o serie de evenimente care au avut loc cu ocazia aniversării a 10 ani de existență a Centrului Cultural Polonez, în Craiova. În cadrul POLTENIA Taste, participanții au fost răsfățați cu o gamă diversă de vinuri oltenesti și brânzeturi poloneze. Atmosfera prietenoasă a fost îmbogățită de schimbul de informații culturale între Polonia și România, evidențiind legăturile puternice dintre cele două țări.

De data aceasta am degustat vinuri demiseci care se găsesc și în supermarketuri, vinuri de retail și brânzeturi din polonia, lista este următoarea:

1.Domeniile Vinju Mare Sauvignon Blanc demisec și Camembert;
2.Domeniile Vinju Mare Rose demisec și Rycki Maasdam;

3.Domeniile Vinju Mare Merlot demisec și Rubin Skarby Serowara;

4.Vinul Principelui Cabernet Sauvignon și Syrah și Serek Zakopianski.

Vinurile și brânzeturile au fost prezentate de Daniel Botea, absolvent de master Expertizare Viti-Vinicola și Degustător autorizat de brânzeturi.

Înainte să-ți povestesc despre vinul demisec care mi-a plăcut, vreau să povestesc despre lucrurile noi pe care le-am aflat despre vin:

-   Pentru a obține un vin demisec trebuie oprit procesul de fermentație, după cum se știe drojdia transformă zaharurile în alcool.
-   Vinul se păstrează corect în poziție orizontală la temperatură și umiditate otpime, adică temperatura de 10-12 grade și umiditate 40-60. Dacă îl păstrăm în poziție verticală, dopul se usucă și aerul care intră în sticlă duce la acrirea vinului. Mă gândeam că acasă pot ține vinul cum vreau eu😂....credeam foarte greșit, se pare.
-   Tot la această degustare am aflat că unele sticle pot avea defect de dop și ne putem da seama de asta după miros, când se deschide sticla mirosim dopul, dacă miroase urât, nici vinul nu este bun, nu se poate bea.
Sunt un fan declarat al vinurilor roșii seci, dar de această dată mi-a plăcut un vin rose demisec, pe care l-am și votat, dar am câștigat un vin alb! Încurcate sunt căile Domnului!😅🤷La fiecare degustare, nu știu dacă am mai zis, fiecare își votează vinul preferat și se extrage un câștigător pentru fiecare combinație de vin și brânză în parte. Este prima degustare la care sunt extrasă câștigătoare.

Vinul meu preferat de la această degustare a fost D.O.C. Rose– Mehedinți, Vânju Mare. Am apreciat aromele proaspete de fructe roșii de pădure (căpșuni) și echilibrul său remarcabil între aciditate și dulceață, acest vin demisec s-a dovedit a fi un companion perfect pentru experiența gastronomică oferită la POLTENIA Taste și s-a potrivit perfect cu brânza Rycki Maasdam, care este varianta mai ieftină a cunoscutului Emmentaler. Emmentaler este considerat unul dintre felurile de brânză cel mai greu de obținut datorită procesului de maturare care trebuie să ducă la formarea simultană a gustului și a găurilor specifice din structură. Varianta Maasdam a aparut in Olanda in anii ’90 si este un pic mai dulce decat Emmentaler.

Rose-ul este intermediar între vinul roșu și alb, iar brânza Maasdam este intermediar între brânza fermentată și maturată.

Vinul rose se servește,spre deosebire de cel alb și roșu, la o temperatură mai scăzută, fiind preferat pe timpul verii de iubitorii de vin roșu, iar pentru a-i simți mai bine aromele, vinul se pune până la circumferința maximă a paharului.

Spuneam că am câștigat vinul demisec alb Sauvignon Blanc și brânza Camembert, cum am ajuns să-l câștig? Aici intervin căile încurcate ale Domnului😂: Nimeni nu votase vinul alb, așa că s-a decis să-l primească gazda evenimentului cadou, dar gazda noastră a câștigat vinul rose, așa că după ce s-au efectuat extragerile, toate bilețelele necâștigătoare au fost puse într-un bol pentru vinul alb și s-a extras câștigătorul, adică eu!

O altă tradiție la degustări este aceea de a ciocni paharele la vinul rose:

Degustarea a fost o ocazie perfectă pentru a explora aromele autentice și pentru a descoperi bogăția culturală a celor două țări. Conversațiile pline de entuziasm și curiozitate au evidențiat similitudinile și diferențele dintre tradițiile culinare și culturale, îmbogățind astfel perspectiva participanților.

POLTENIA Taste a fost nu doar o degustare, ci o experiență care a reușit să aducă împreună două culturi bogate și să creeze amintiri de neuitat. Cu siguranță, evenimentul a demonstrat că aromele și cultura au puterea de a uni oamenii din întreaga lume. 

În Polonia se consumă mai mult băuturi alcoolice tari decât vin, iar oaspeții din Polonia au fost enuziasmați de combinația vinului cu brânza și au participat activ la ”ghicirea” aromelor, aciditatea și gradul alcoolului din vinuri. 

Evenimentele vor continua, la sfârșitul lunii mai ne vor învăța cum să preparăm pierogi – colțunași polonezi, iar pe 8 iunie vom avea și un atelier de craft, unde noi vom fi profesori.

Pe curând!  💝     

miercuri, 24 aprilie 2024

Ilie Năstase: Legendă a Tenisului Românesc

 Ilie Năstase, născut pe 19 iulie 1946 în București, România, este o figură iconică în lumea tenisului, reprezentând o combinație de talent pur și personalitate carismatică. Cariera sa în tenis este marcată de numeroase realizări și momente memorabile care l-au plasat pe scena mondială a acestui sport.

Pe 14 aprilie am fost la avanpremiera filmului documentar Nasty - un documentar despre primul jucător din istorie clasat în fruntea clasamentului ATP, Ilie Năstase. Am fost printre puținii oameni care au văzut varianta finală a filmului, alături de noi au participat doi dintre cei trei regizori ai filmului, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu. Este un documentar foarte bine realizat, iar cei care au realizat acest film merită felicitări.


Filmul a avut premiera pe 19 aprilie și avanpremiera națională pe 16 aprilie. 

Începutul unei Legende:

Năstase și-a început cariera în tenis în anii '60 și și-a făcut repede simțită prezența în circuitul internațional. În anul 1966, a câștigat primul său titlu ATP la Cannes, deschizând astfel drumul spre o carieră plină de succes.

Ascensiunea către vârf:

Cu o tehnică neconvențională și un stil de joc plin de creativitate, Năstase a devenit cunoscut pentru abilitățile sale incredibile pe teren. În anii '70, a dominat circuitul mondial, câștigând numeroase titluri majore și stabilindu-se ca unul dintre cei mai buni jucători din lume.

Printre cele mai mari realizări ale sale se numără câștigarea a două titluri de Grand Slam: Roland Garros în 1973 și US Open în 1972. De asemenea, a fost finalist la Wimbledon de două ori și a atins poziția de număr 1 mondial în clasamentul ATP în 1973.

Personalitatea carismatică și controversele:

Pe lângă abilitățile sale extraordinare în tenis, Năstase a fost cunoscut și pentru personalitatea sa vibrantă și nonconformistă. Pe teren, el era celebru pentru stilul său de joc creativ și imprevizibil, care îl făcea un adversar dificil pentru oricine.

Cu toate acestea, comportamentul său pe teren nu a fost întotdeauna lipsit de controverse. Uneori, Năstase a fost criticat pentru ieșirile sale emotive și pentru incidentele în care a intrat în conflict cu arbitrii sau cu alți jucători.

După încheierea carierei sale de jucător activ, Năstase a rămas implicat în lumea tenisului ca antrenor și căpitan al echipei de Cupa Davis a României. De asemenea, a fost o prezență constantă în evenimente și turnee de tenis, continuând să inspire generații întregi de jucători.

Moștenirea lui Ilie Năstase în tenis rămâne vie și semnificativă. Prin abilitățile sale extraordinare, personalitatea sa distinctivă și contribuția sa la dezvoltarea tenisului, el rămâne una dintre cele mai mari figuri din istoria acestui sport și un simbol al mândriei pentru întreaga națiune română.

Mi-a plăcut cum a fost realizat acest documentar și îți recomand să mergi la cinema să-l vezi. La finalul filmului, am făcut și o poză de grup, ca de obicei:

duminică, 21 aprilie 2024

Posey - La Indigo!

Cum adică cine e Posey? 

Posey este personajul adorabil și interesant din cartea "Adulții ăștia!" scrisă de Caroline Hulse. El este un iepuraș de pluș, dar nu unul obișnuit. Este un iepuraș cu blană moale,  aproape mov și urechi lungi. Este adorabil și are ochi mari și rotunzi care îi conferă un aspect drăguț și prietenos. Posey are o personalitate unică și un rol important în poveste. Iepurașul este un companion de încredere pentru fetița Scarlett, fiind mereu alături de ea în aventuri.

În timpul poveștii, Posey este implicat în diferite situații amuzante și pline de culoare, aducând o notă de comic și farmec în paginile cărții. El devine un simbol al inocenței și al lumii fantastice în mijlocul haosului și al tensiunilor din relațiile familiale.

De ce Posey - La Indigo?

Pentru că la tema numărul doi, de la transformările creative, Niko ne-a provocat să facem la indigo unul dintre cei trei iepurași prezentați de ea, păstrând, OBLIGATORIU, următoarele elemente: două cercuri, urechile din carton și modul de susținere un băț.

Materiale reciclate

Eu am ales să fac modelul numărul trei prezentat pe blogul ei și am reciclat următoarele materiale:
- ambalajul de carton, în care am primit cărțile de la Libris;
- bețișoare chinezești din bambus (mai comand uneori mâncare chinezească și nu le-am folosit);
- nasturi rămași de la Adventul Exploratorului Creativ;
- culori acrilice;
- o scobitoare și silicon la cald pentru lipit;
- și fundița roșie care se afla în vârful brăduțului cu materiale, al Exploratorului Creativ.
Aceste materiale sunt la îndemăna oricui, deci am realizat o decorațiune ieftină, dar simpatică pentru Sărbătoarea de Paște.
Pe ambalajul de carton am desenat două cercuri de dimensiuni diferite, cu pixul, o explicație mai simplă: am desenat un om de zăpadă. Apoi cu o foarfecă și un cater le-am decupat. Nu am folosit compas, am desenat cu mâna liberă, dacă ți se pare că nu sunt cercuri perfecte, să nu mă judeci!😅
Apoi am desenat și urechile și ca sistem de prindere am folosit vârfurile scobitoarei.
Am colorat iepurașul folosind două nuanțe de mov, una mai deschisă și una închisă, și o culoare acrilică incoloră cu sclipici gri.
Ultima dată am lipit un singur bețișor chinezesc, pe care nu am apucat să-l fotografiez, deoarece inițial am vrut să pun două scobitori, dar mi-am amintit la timp de aceste bețișoare ca să le pot introduce în proiectul meu.
Pe băț am lipit un nasture, în mijlocul cercului care formează abdomenul lui Posey iepurașul, nasture tot mov, iar la o urechiușă un alt nasture asortat, cu model de floricele, iar la gât i-am pus fundița roșie.
Bețișorul chinezesc l-am colorat cu acrilice mov deschis, nu mi-a plăcut nevopsit deoarece nu prea se asorta.

Posey-Iepurașul este gata și pregătit să orneze masa de Paște! Ce zici? Este simpatic iepurașul meu?
Pe curând!💝

sâmbătă, 20 aprilie 2024

Desoperind Praga: Vasco aliatul meu în aventura prin orașul boem!

Eram într-o călătorie plăcută prin Praga, un oraș cu o istorie bogată și o arhitectură impresionantă. Plimbându-mă pe străzile pietruite, am fost captivată de frumusețea clădirilor vechi și de atmosfera boemă care părea să umple fiecare colț al orașului.

sursă foto: pixabay

Într-o după-amiază însorită, m-am oprit la o cafenea mică și primitoare pentru a savura o ceașcă de cafea și pentru a mă bucura de peisajul urban. Fiind absorbită de atmosfera relaxată a locului, am uitat să fiu atentă la ceilalți clienți din cafenea și în momentul în care am vrut să comand, am încercat să folosesc puțin din limba cehă pe care o învățasem înainte de călătorie. Cu toate acestea, emoționată și entuziasmată, am amestecat cuvintele și am pronunțat greșit unele dintre ele. Chelnerul m-a privit ușor confuz, iar câțiva dintre clienții din jur s-au uitat la mine cu uimire. Am vrut să spun "cafea cu lapte" în limba cehă, dar am confundat cuvintele și am spus "cafea cu vopsea". Acest lucru a provocat o clipă de confuzie atât pentru mine, cât și pentru chelner, și m-a făcut să mă simt foarte stânjenită.

sursă foto: Vasco Electronics

În acel moment, am simțit că roșeața începea să îmi cuprindă obrajii, iar inima îmi bătea puternic. Mă simțeam stanjenită și frustrată că nu reușisem să mă exprim corect în limba locală. Totuși, în timp ce mă pregăteam să îmi cer scuze și să încerc din nou să mă fac înțelesă, mi-am adus aminte că aveam în geantă dispozitivul Vasco.

Fără să stau pe gânduri, l-am scos și l-am pornit, setându-l rapid pe limba cehă. Cu ajutorul acestui traducător instant, am putut să formulez corect comanda și să comunic eficient cu chelnerul. Acesta a zâmbit și a luat nota, iar atmosfera stânjenitoare din jur s-a risipit.

Apoi m-am hotărât să comand și micul dejun, cu ajutorul translatorului electronic am tradus meniul, pentru a evita o nouă gafă. Funcția Photo Translator este un instrument esențial în astfel de momente. Aceasta te ajută să fii calm și relaxat în toate aceste situații. Mulțumită camerei Sony de înaltă calitate, poți face o fotografie și poți traduce cuvintele din fotografii. Acest translator imagine este, de asemenea, un instrument grozav atunci când te grăbești. Cu ajutorul lui înțelegi un orar, un panou sau felurile de mâncare dintr-un meniu. Funcția Photo Translator traduce totul din mers, cât ai clipi! 

Am hotărât să încerc, la micul dejun,Trdelník. Acesta este un desert tradițional ceh, dar este adesea consumat și ca mic dejun. Este o ruladă dulce de aluat copt pe un băț de lemn, servită de obicei cu scorțișoară, nucă și zahăr, o variantă a cozonacului secuiesc- Kürtőskalács. 

sursă foto: Vasco Electronics

După ce am terminat de savurat cafeaua și desertul, am fost abordat de câțiva localnici curioși, care erau interesați să afle mai multe despre Vasco translator și despre experiența mea în orașul lor. Am început să povestesc despre aventurile mele și despre modul în care tehnologia modernă poate salva situații stânjenitoare în călătoriile prin țări străine.

Astfel, o situație inițial jenantă s-a transformat într-o ocazie de conexiune cu oameni noi și de a împărtăși experiențe și cunoștințe. Cu ajutorul tehnologiei moderne și al deschiderii către alte culturi, călătoriile mele au devenit nu doar aventuri, ci experiențe care facilitează interconectarea culturală și descoperirea lumii într-un mod cu adevărat unic.

sursă foto: Vasco Electronics

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2024!