Decembrie — va fi întotdeauna luna cu cea mai mare încărcătură emoțională, luna bilanțurilor, dar și a noilor începuturi. Această lună este foarte așteptată datorită Crăciunului. Când afară ninge liniștit și în casă miroase a portocală, scorțișoară și vanilie — arome cu iz de amintiri — bucătăria devine inima casei, locul unde se adună toți și spun povești în timp ce se fac pregătirile pentru marea sărbătoare.
Anul acesta, vreau să simt acea bucurie simplă din copilărie când abia așteptam ca mama să scoată fursecurile delicioase din cuptor. Pentru că, oricine știe, Moș Crăciun nu lasă cadourile dacă nu-i lași, lângă brad, pe farfuriuță fursecuri și alături un pahar cu lapte cu cacao.
Magia Crăciunului începe în bucătărie — locul unde tradiția prinde gust
Anul acesta vreau să adaptez rețeta tradițională de fursecuri, să adaug ceva nou, o doză de rafinament, fără să-și piardă gustul de altădată, îi fac un fel de upgrade.
![]() |
| sursă foto: Pixabay |
Rețeta copilăriei reinventată: gustul tradiției întâlnește eleganța mediteraneană
Doza de rafinament din fursecuri este un ingredient magic, în loc de untul obișnuit, adaug ulei de măsline extra-virgin Monini.
Să facem magie cu uleiul de măsline!
O alegere care, la început, poate părea îndrăzneață și te întrebi cu scepticim: Ulei de măsline în fursecuri? – după ce vei încerca, sunt sigură că nu vei mai folosi niciodată unt.
Fursecuri cu lămâie și ulei de măsline — hmm... artificii de arome pe palat! Uleiul de măsline face minuni când vine vorba de dulciuri, deși nimeni nu se așteaptă deoarece acest ulei este asociat, deseori, cu mâncăruri, pizza și salate.
Pentru aceste fursecuri magice ai nevoie de următoarele ingrediente: ou, făină, zahăr, coajă rasă de lămâie, vanilie și praf de copt. Toate se amestecă într-un bol vrăjit pentru a crea magia. Dacă nu ai, magia funcționează și dacă folosești un bol obișnuit. Dacă nu ai coajă rasă de lămâie poți folosi uleiul de măsline cu aromă de lămâie.
![]() |
| sursă foto: Monini |
Pe lângă gust, au un miros fantastic: abia scoase din cuptor, miros a coajă proaspătă de lămâie, amestecată cu parfumul fin, fructat și delicat al uleiului de măsline extra-virgin. Mirosul proaspăt, citric și dulce, care umple bucătăria te face nerăbdător să le guști.
Sunt moi și ușor gumate, cu aromă de lămâie, preparate cu ulei de măsline extra-virgin în loc de unt, pentru un gust unic și o textură încântătoare. Au o crustă delicată și crocantă la exterior, datorită stratului de zahăr, iar contrastul dintre interiorul moale și fin și exteriorul crocant este pur și simplu o adevărată plăcere.
Când am gustat, am știut că am descoperit ceva fantastic: o punte între tradiția românească și eleganța mediteraneană. Am realizat că Monini este acel ingredient care transformă preparatul. Nu sunt ca ale bunicii, dar sunt la fel de delicioase.
![]() |
| sursă foto: Pixabay |
Nici nu a fost nevoie să spun că sunt gata, deoarece parfumul dulce-citric s-a răspândit în toată casa, ca o invitație tacită la bucurie. Piticii familiei, atrași de aroma inconfundabilă a Crăciunului, s-au adunat în jurul mesei, așa cum făceam și noi odinioară; nerăbdători să guste aceste fursecuri delicioase.
Așa s-a născut, în casa noastră, povestea gustului: o poveste despre cum un strop de ulei de măsline extra-virgin Monini poate schimba totul — textura, aroma, dar mai ales atmosfera. A adus în rețeta noastră de Crăciun un suflu proaspăt, fără să distrugă tradiția.
Uleiul de măsline Monini – ingredientul care transformă rețetele de sărbători
De când l-am descoperit, Monini este de nelipsit din dulapul din bucătăria mea. Nu doar pentru fursecuri — ci și pentru salate, pește, legume rumenite sau chiar pe o felie de pâine prăjită. Pentru că în fiecare strop se simte soarele Italiei, liniștea livezilor de măslini și dragostea pentru bucătăria sănătoasă.
![]() |
| sursă foto: Monini |
Într-o lume grăbită, a găti cu Monini e un act de răbdare și bucurie. E felul în care transformi o rețetă simplă într-o experiență frumoasă alături de cei dragi.
Și poate că, la final, asta e esența sărbătorilor: să fim împreună, să ne adunăm în jurul mesei și să ne bucurăm de lucrurile mici care contează cu adevărat.
Pentru că, de Crăciun, bucătăria devine locul în care se întâlnesc tradițiile, aromele și emoțiile. Cu Monini, fiecare rețetă devine o poveste – cu gust de acasă și parfum mediteranean.
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2025!




Se simte parfumul fursecurilor abia scoase din cuptor! 😊 Ai folosit și un cuptor vrăjit, nu doar bolul vrăjit!
RăspundețiȘtergereÎmi place uleiul de măsline, și-l folosesc des, dar să pun in fursecuri, in loc de unt, nu m-aș fi gândit (ca idee, că altfel rar îmi fac de lucru prin bucătărie).
Succes! 🌹
Săptămână bună îți doresc! 💞 Pupici!
E o vrajă pentru zânele incepatoare, e usor de făcut. Cand ajung de la serviciu diseară, las reteta completa in comentarii. Este unsa dintre retetele lui Lindsay Landis.
ȘtergereȘi tu sa ai o săptămână frumoasă! Te pup.
Așa frumos povestești că mi s-a făcut poftă de un fursec! Unul , varianta aceasta cu ulei de măsline!
RăspundețiȘtergereDe încercat!Mulțumesc!
Din nefericire, eu n-am un caiet de rețete de la mama sau bunica.
În schimb, eu am mai muțe caiete cu rețete pe care voi lăsa fiicei și fiului !
O săptămână rodnică în bucurii!
Eu am, dar am si un caietel propriu pe care îl voi lăsa mai departe. In era tehnologiei există multe metode prin care sa salvezi o rețetă, eu o prefer pe cea clasică - caietul și pixul. In plus, mereu adaptez/ajustez o rețetă dupa propriile gusturi.
ȘtergereDiseară las reteta de fursecuri cu lamaie si ulei de măsline in comentarii.
Mulțumesc la fel și ție, Liliana. Pupici
Caietul mamei este inca la ea, si acolo sa stea mult si bine!
RăspundețiȘtergereFursecurile cu ulei...hmmm, sunt convinsa ca sunt bune, dar parca mai mult imi suna a biscuiti.
Biscuitele este uscat, la aceste fursecuri doar partea exterioara (crusta) este crocantă, in interior este foarte moale, fraged. Din cauza ca se tavalesc prin zahar granulat, dar fiecare adapteaza si face experiente dupa propriul gust.
ȘtergereReteta fursecuri cu lămâie și ulei de măsline
RăspundețiȘtergereIngrediente:
280 g făina
½ linguriță bicarbonat de sodiu
½ linguriță praf de copt
½ linguriță sare kosher
250 g zahăr granulat sau de care aveți, și ceva în plus pentru rulat
1 linguriță coajă de lămâie
75 g ulei de măsline
2 ouă mari
½ linguriță extract de vanilie
Preîncălziți cuptorul la 175°C. Acoperiți o tavă cu hârtie de copt.
Într-un bol, cerneți împreună făina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt și un praf de sare. Puneți deoparte bolul.
Într-un al doilea bol mare, combinați zahărul și coaja de lămâie; frecați-le între degete până când devin parfumate.
Adăugați uleiul de măsline și amestecați cu o spatulă până când amestecul formează o pastă granuloasă. Adăugați ouăle și vanilia și amestecați până la omogenizare. Încorporați ingredientele uscate (primul bol) până la omogenizare. Ar trebui să obțineți un aluat destul de moale și uleios.
Umpleți un vas mic cu mai mult zahăr granulat. Formați bile de aluat și rulați-le prin zahăr pentru a le acoperi. Aranjați-le pe tava tapetată cu hârtie de copt, lăsând 5 cm de spațiu între fursecuri.
Coaceți timp de 11 până la 13 minute sau până când partea de sus este umflată și crăpată, iar marginile încep să devină ușor aurii. Lăsați-le să se răcească timp de 5 minute înainte de a le transfera pe un grătar pentru a se răci complet. Fursecurile se savurează cel mai bine în ziua în care sunt făcute, dar se pot păstra într-un recipient etanș până la 3 zile.
Sper să vă placă!
Mulțumesc frumos! 🤗😘
ȘtergereMulțumesc pentru rețetă! Nu pare complicat! Am salvat link-ul; dacă fac aceste fursecuri mă voi lăuda cu ele. 😃
Ștergere💗
Citind, mi-ai facut pofta de fursecuri, asa ca diseara, voi face cateva, insa fara gluten, pentru a putea savura si sotul meu.
RăspundețiȘtergereSi eu am caietul de retete de la mama si tare drag imi este, dar am si caietele mele de retete.
O zi frumpasa si plina de bucurii Mihaela!